Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců GPU: konec kryptotěžby srazil dolů GeForce a ještě víc Radeony

30. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: ExtraHardware/Cnews

Už nám zase uběhly tři měsíce od doby, co jsme informovali o tržních podílech výrobců grafik. To znamená, že je čas na další aktualizaci. Firma Jon Peddie Research, která tyto zprávy o tržních podílech výrobců GPU pro PC (tedy Intelu, Nvidie, AMD) vytváří, vydala nyní výsledky pro třetí čtvrtinu roku 2018, neboli červenec až září.  

Q3 2018 utrpělo koncem těžby kryptoměn

Třetí čtvrtletí bylo poznamenáno tím, že se vypařila poptávka po kartách sloužících na těžbu kryptoměn, která před rokem jela naplno. Na první pohled to není moc vidět, protože proti druhému kvartálu roku se v Q3 2018 prodeje všech GPU zvedly o 10,64 % a meziročně (proti Q3 2017) klesly jenom o 2,2 %. Ale to je zkresleno velkým množstvím integrovaných GPU v procesorech, jejichž prodeje šly nahoru. JPR uvádí, že zatímco v průměru meziročně prodeje spadly o těch 2,2 % dolů, v noteboocích se zvedly dokonce o 7 %, ale prodeje desktopových GPU (a procesorů s GPU) jsou proti loňsku o 16 % horší. Zde je tedy ten dopad „útlumu těžebního průmyslu“.

Podle Jon Peddie Research se AMD a Nvidii (nebo jejím partnerům) kvůli tomuto nahromadily skladové zásoby, což prodeje snižuje. Zároveň asi také menší měrou přispělo napětí s obchodní válkou USA a Číny a ekonomická situace v Americe, kde pád cen akcií vyvolává nejistotu a spotřebitelé odkládají nákupy zboží, jako je herní hardware. Zároveň je ale Q3 sezónně vždy silné období, proto vidíme celkové zlepšení proti druhému kvartálu, byť jsou výsledky desktopových GPU o dost horší než loni.

Integrovaná v CPU vynáší Intel nahoru

A nyní již k tržním podílům. Pro rekapitulaci – minule po Q2 si Intel polepšil na 68,2 % a jak AMD, tak Nvidia zase ztratily, AMD kleslo na 14,7 %, Nvidia pak na 17,0 %. Nyní v Q3 2018 pokračoval víceméně stejný trend.

Intel prodal proti druhému čtvrtletí o 13,11 % více GPU (respektive procesorů s integrovanou grafikou), což vedlo k tomu, že získal navíc dalšího 1,5 % (procentního bodu) v tržním podílu. Měl by tedy držet 69,7 % trhu. AMD mělo nárůst prodeje o 6,51 %, bohužel už ale není uvedeno rozdělení na APU a GPU a na mobilní a desktopový segment. Protože byl růst nižší než u Intelu a než byl průměr trhu, ztratil výrobce Radeonů 0,6 % tržního podílu, čímž by snad teď měl být na 14,1 %. Nvidia zaznamenala ještě nižší nárůst prodeje, o 4,32 % (opět neznáme podrobnější údaje) a ztratila 0,97 % tržního podílu, nyní by měla být na 16,0 %.

Výrobce/kvartál Q3 2018 Q2 2018 Q3 2017
AMD ~14,1 % 14,7 % 13,0 %
Intel ~69,7 % 68,2 % 67,8 %
Nvidia ~16,0 % 17,0 % 19,3 %

Prodeje samostatných grafik pro desktop se strmě propadly. Hlavně Radeonů

Zdá se, že všechny nárůsty měly patrně na svědomí GPU pro notebooky nebo grafiky integrované v procesorech. JPR už totiž vydalo také zprávu o prodejích samostatných desktopových karet. Podle té se karty pro stolní PC počítáno na prodané kusy v Q3 2018 propadly o 19,2 % proti druhému čtvrtletí roku. A pokud by se srovnávalo s loňským „krypto“ stavem, byl by propad o vysokých 36,1 %.

Tento propad patrně postihl převážně nebo více AMD, kterému ve statistice desktopových samostatných GPU klesl tržní podíl z 36,1 % na 25,7 %, což je největší (se)skok za poslední dobu. V této souvislosti lze asi poukázat na jeho finanční výsledky za třetí čtvrtletí, v nichž tržby zaostaly za očekáváním právě kvůli tomu, že se výrazně snížila poptávka po grafikách Radeon a došlo k přehlcení skladových zásob v distribuční síti.

Nvidia zřejmě nebyla zdaleka postižena tak výrazně (ovšem lze asi hádat, že v desktopu také nějaký menší pokles může mít). Její tržní podíl v samostatných grafikách stoupl z 63,9 % minule na plných 74,3 %.

KL24

Jak je možné, že podíl grafik GeForce v desktopu takto silně poskočil nahoru, ale v celkovém počítání naopak relativně klesl (Nvidia ztratila na úkor Intelu o trochu víc, než kolik odteklo AMD)? Vysvětlení je zřejmě takové, že vliv desktopových grafik se utopil v ve zvýšených prodejích PC a s ni spojeným nárůstem odbytu procesorů. U AMD evidentně propad prodeje karet nejen vykompenzovaly, ale i převážily vyšší počty prodaných procesorů s integrovaným Radeonem, které zřejmě kopírovaly nárůst prodejů procesorů Intel.

Byl pro vás článek přínosný?