Hlavní navigace

Tržní podíly procesorů v PC: AMD má rekordní procenta, 10 % trhu už ale teď sebral ARM

12. 5. 2022

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora – public domain
Jsou tu nejčerstvější statistické údaje o tom, jak si proti sobě stojí AMD a Intel na trhu procesorů pro PC. Čísly za první kvartál budou potěšeni fandové menší značky, ale měli by si dát pozor na nového konkurenta.

Absolvovali první čtvrtinu roku, a tak už jsou tu opět čerstvé statistiky tržních podílů procesorů pro PC. Ty zpracovává analytická firma Mercury Research a v posledních letech v nich bylo možné sledovat postupný nárůst podílu AMD po vydání procesorů Ryzen. Ovšem v čipové krizi od roku 2022 se slábnutí Intelu zastavilo. Navíc se teď již do PC tlačí procesory ARM, takže sledování tržních podílů začíná být dost zajímavé.

Aktuální výsledky reprezentují dobu, kdy zřejmě firmám začínají horší časy. Poté, co se během covidové pandemie výrazně zlepšily prodeje počítačů, nyní první kvartál roku 2022 podle Mercury Research znamenal 30% zhoršení prodejů proti poslední čtvrtině roku 2021. Částečně to bude klasická sezónnost, kdy Q1 vždy býval slabší, zřejmě je v tom ale přimíchán i celkový útlum trhu. Výrobci procesorů tedy teď soutěží o zmenšující se trh, takže růst jejich prodejů bude možný jen na úkor konkurence.

Desktop: AMD znovu překročilo 18% podíl

Vypadá to, že v této situaci poněkud oslabil Intel a posílilo AMD. Začneme desktopovými procesory x86: Zatímco v Q4 2021 měl Intel zhruba 83,8 % a AMD 16,2 %, nyní v Q1 2022 stouplo AMD na 18,3 %, a Intel by tedy měl být někde na 81,8 %. V reportech, které se dostávají na veřejnost, jsou jen údaje pro AMD, ale víceméně se dá počítat s tím, že podíl Intelu je zbytek vůči podílům, které se uvádí pro AMD (Mercury Research neuvádí zvlášť procesory Zhaoxin, jejichž podíl by soudě dle výsledků z minulosti mohl být v desktopu okolo 0,1 %, ale jednoduše to ze zveřejněných dat nevíme).

Pro AMD je to tedy docela velký mezikvartální růst, ovšem meziročně je to zhoršení – v Q1 2021 mělo 19,3 % a předtím v Q3 2020 dokonce 20,1 %. Zatím tedy AMD ještě zdaleka není v desktopu tam, kde bylo před čipovou krizí. Během té zřejmě nestíhalo uspokojovat poptávku a Intel mu díky tomu vzal z podílu.

Zdá se trošku proti intuici, že AMD stoupl podíl v kvartálu, kdy Intel přišel s nabídkou hodně atraktivních nových procesorů Alder Lake, zatímco AMD mělo pořád Ryzeny 5000 z roku 2020. Podle Mercury Research ale asi jde o efekt rozdílné úrovně skladových zásob. AMD dlouho nestíhalo a z předchozí doby zůstávala neuspokojená poptávka po jeho produktech, která se teď ještě uspokojovala, ale jen malý rezervoár skladových zásob v distribuci. Intelu se v předchozí krizi dařilo vyrábět víc a nepanoval takový nedostatek jeho procesorů. Tudíž byla v distribuci vytvořena i větší zásoba už prodaných CPU. Jenže když se nyní prodej počítačů zase zpomalil, výrobci počítačů začali nejdřív zpracovávat tyto zásoby, čímž se Intelu snížil počet nových prodejů. Protože u AMD taková zásoba nebyla, tento efekt se mu patrně v porovnání s Intelem vyhnul.

Rekordní podíl AMD v noteboocích

AMD stouplo na úkor Intelu také v notebookových (x86) procesorech. Zatímco ve čtvrtém kvartálu měl Intel zřejmě 88,4 % a AMD 21,6 %, po prvním kvartálu už má AMD podíl 22,5 %, což by měl být jeho historický rekord. Na Intel tedy zbývá 77,5 %. Pokud bychom srovnávali se stavem před rokem, tehdy bylo rozdělení 18,0 % pro AMD a 82,0 % pro Intel. Tehdy byl podíl AMD lehce níž opět asi vlivem čipové krize, protože předtím i poté se firma již dostala i na podíly okolo 20 %.

Srovnání serverových procesorů AMD Epyc 7001, Cavium ThunderX2 a procesorů Xeon Skylake-SP, Broadwell-EP a Sandy Bridge-EP (Zdroj: ServeTheHome)

O něco víc v serverech

AMD stouplo i ve třetím sledovaném segmentu, kterým jsou serverová CPU. Zatímco o čtvrtletí zpět v Q4 2021 mělo dle statistiky Mercury Research 10,7 % a před rokem v Q1 2021 jen 8,9 %, teď v Q1 2022 se dostalo už na 11,6 %. Intel by tedy měl mít stále 88,4 % celkového serverového trhu. Toto by měla být čísla pro všechna serverová CPU včetně těch, která jsou instalovaná v síťové nebo storage infrastruktuře. (Poznámka: AMD obyčejně uvádí podíl jen čistě z trhu klasických 1S a 2S serverů, v takovém počítání mu vycházejí procenta vyšší.)

Podíl AMD v procesorech x86 je rekordní, ale stoupá taky ARM

Mercury Research uvádí ještě jedno číslo, kde AMD stouplo – v celkovém podílu x86 procesorů. Ten má mít dokonce 27,7 %, opět víc než v předchozím kvartálu (v Q4 2021 byl uváděný podíl 25,6 %). Důvod, proč je toto číslo vyšší než podíl v desktopu i v noteboocích, je jednoduchý: toto je statistika, která do x86 procesorů započítává i ty v herních konzolích Xbox a PlayStation, které v předchozím počítání nebyly. Pro svět standardních počítačů to samozřejmě nemá příliš velký význam, ale pokud soupeření AMD a Intelu chápete šířeji, není to bez zajímavosti.

Co je ovšem ještě pozoruhodnější a už docela relevantní, je jedno číslo navíc, které Mercury Research teď zmiňuje (respektive ho cituje web Tom’s Hardware, který statistiky od Mercury Research zveřejnil). Je to podíl procesorů ARM v osobních počítačích. Ostatní výše zmíněná čísla čipy ARM nebo jiné architektury opomíjely a braly v úvahu jen klasické PC s procesory x86.

Procesor Apple M1 iFixit Procesor Apple M1 (Zdroj: iFixit)

Různé procesory ARM se v Q1 2022 dostaly na už docela vysoký podíl, údajně 11,3 %, přičemž v Q4 2021 to ještě bylo jen 10,3 % a před rokem v Q1 2021 dokonce jenom 5,9 %. Procesory této alternativní architektury tedy už získaly v PC překvapivě silnou pozici. Je pravda, že z velké míry jsou to asi počítače od Apple, které jsou proti normálním PC dosti vydělená platforma. Další asi vůbec ne nevýznamná část budou pak Chromebooky, které se v některých případech také na procesorech ARM stavějí.

Nejzajímavější by asi bylo vědět, kolik procent jsou přístroje mimo tyto dvě kategorie, zejména ARM notebooky s Windows, což ale zpráva nespecifikuje. Mimochodem, statistika Mercury Research uvádí, že v Q2 2020, před tím, než začal procesory ARM používat v počítačích Apple, byl podíl této architektury v PC nižší než 2 %.

Zdroj: Tom’s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?