Hlavní navigace

Twitter zakládá první pobočku v Africe. Jack Dorsey se tam hodlá přestěhovat a možná ho více zajímají místní kryptoměny

14. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Wikipedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Generální ředitel Twitteru Jack Dorsey oznámil, že společnost zřídí svou první pobočku v Africe. Konkrétně v Ghaně, kde již nyní Twitter buduje nový tým a nabírá lidi. Dorsey také již dříve uvedl, že se na kontinent hodlá na půl roku přestěhovat, ale tyto plány mu prozatím zhatila pandemie.

Dorsey navštívil Afriku poprvé oficiálně v roce 2019 a zvažoval několik dalších zemí včetně Etiopie, Nigérie a Jihoafrické republiky. Navštívil zde místní technologické startupy a nakonec vybral Ghanu. Jako důvod uvedl Twitter v prohlášení, že Ghana je místní šampion demokracie a svobody slova včetně té na internetu.

Dorsey není žádný kravaťák. Chodí v tričku, nosí dlouhý plnovous a v rozhovoreh vůbec jako CEO nepůsobí. Založil přitom dvě velké společnosti: Twitter a Square. Twitter má nyní oficiální zastoupení v devatenácti zemích. V Evropě jsou to Německo, Francie, Španělsko, Belgie, Irsko a Velká Británie. Na východ od Berlína nic. Ústředí je v San Francisku.

Afrika má 1,2 miliardy obyvatel. Poohlíží se v ní stále více technologických firem a většinou se zajímají o již zmíněné čtyři země. Ale také o Keňu, Rwandu, Togo a Maroko, kde se o místní byznys zajímali šéfové společností Alphabet, Facebook, Microsoft, Airbnb či Alibaba. Obzvláště Jack Ma z Alibaby navštívil hned několik zemí, Čína je obecně na kontinentu již hodně přítomna.

https://twitter.com/Cvllr/status/1199646145695436807

Twitter ale není v Africe příliš rozšířená síť. Většina lidí zde používá Facebook, dále pak YouTube a Pinterest. Podle údajů analytické společnosti Statista se Twitter z afrických zemích nejvíce používá v Egyptě (3,7 milionů uživatelů).

Ředitel afrického technologické hubu CcHub Bosun Tijani, ale i další, to komentovali slovy, že Dorseyho možná více zajímají Bitcoiny. To by nebylo nijak překvapivé, Dorsey se o technologii blockchainu zajímá velmi dlouho. Zejména ve své druhé firmě Square.

CS24

Jack Dorsey: Myslím, že internet bude mít svou nativní měnu a uděláme vše co budeme moci, aby ji měl.“

Podle údajů Světové banky nemá v Africe přibližně dvě třetiny lidí bankovní účet. Místní platí  nejvyšší náklady na převod mezi měnami na světě a v regionu funguje mnoho finančních startupů. Kryptoměny zde mají velký potenciál.

zdroj: techcrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.