Hlavní navigace

Typy sluchátek včetně důležitých parametrů a technologií

Sdílet

Zdroj: Freepik
V předchozím článku jste si mohli přečíst o historii technologie Bluetooth. Popsali jsme vám základní princip fungování a zároveň jsme rozebrali všechny důležité Bluetooth audio kodeky, které mají vliv na výslednou kvalitu přehrávané hudby ve sluchátkách. Dnes si představíme jednotlivé typy bezdrátových sluchátek a podíváme se na přehled všech důležitých parametrů a technologií, na které je třeba brát ohled při výběru nejen bezdrátových sluchátek.

Jaké typy sluchátek rozlišujeme

Bezdrátová sluchátka jsou bezpochyby trendem moderní doby. Jejich klady často převažují nad zápory. Při použití správných kodeků navíc dokážete přenášet hudbu na takové úrovni, která je pro běžného posluchače v drtivé většině případů plně dostačující. Existuje však více typů sluchátek, které svým provedením a vlastnostmi cílí na určitou skupinu uživatelů.

Cirkumaurální sluchátka

Tato sluchátka naleznete často pod pojmem Hi-Fi sluchátka nebo také sluchátka studiová. Jedná se o bytelné headsety s uzavřeným nebo otevřeným provedením mušlí, které obepínají celý posluchačův ušní boltec. Tento typ sluchátek umožňuje využití velkých měničů s dobrými technickými parametry, které vytváří kvalitní akustický projev. Kvůli větším rozměrům může být jejich kompaktnost při převážení nebo cestování méně pohodlná než u menších typů sluchátek.

Cirkumaurální sluchátka rozlišujeme podle otevřené nebo uzavřené konstrukce mušlí:

  • Uzavřená – mušle sluchátek mají z vnější strany „zvukově nepropustnou“ vrstvu. Nejčastěji se můžete setkat s plastovým provedením, dražší sluchátka však sázejí na jistotu v podobě kovového (nejčastěji hliníkového) krytu. Uzavřený typ sluchátek exceluje v oblasti izolačních schopností. Okolní hluk se do posluchačových uší dostane v minimální míře a v kombinaci s technologií ANC může dosáhnout absolutního ticha z okolí a může si naplno vychutnat přehrávanou hudbu i v hlučném prostředí. Uzavřené provedení sluchátek s sebou nese i dvě velké nevýhody. Rozvibrovaný reproduktor žene zvuk jen směrem k uchu, na opačné straně však narazí na neprůchodnou překážku a vrátí se zpět. To může být problém hlavně u levných sluchátek, která nemají tento problém vyřešený. Dalším nedostatkem je snížení hodnoty basové složky. Ten způsobuje nedostatečné vychýlení zvukové membrány právě z důvodu nemožnosti „odfuku“ vzduchu. Výrobci dražších a kvalitnějších sluchátek tento problém řeší kupříkladu malým otvorem, kterým může vzduchu „unikat“ ven.
  • Otevřená – vnější strana sluchátek bývá opatřena „zvukově propustným“ materiálem, nejčastěji kovovou nebo plastovou mřížkou. V některých případech se můžete setkat i s látkovým provedením. Díky prodyšné konstrukci může rozvibrovaný vzduch od membrány proudit jak směrem k uchu, tak i opačným směrem do prostoru. To má za následek věrné podání basové složky a přirozené zvukové reprodukce. Nevýhodou u tohoto typu sluchátek jsou snad pouze velmi špatné izolační vlastnosti. Pokud s těmito sluchátky půjdete do přeplněného MHD nebo do vlaku, můžete si být jistí, že požitek z poslechnuté hudby si odnesete nejen vy, ale i všichni cestující ve vašem okolí.
Cirkumaurální sluchátka Příklad uzavřených cirkumaurálních sluchátek (zdroj Freepik)

Supraaurální sluchátka (na uši)

Supraaurální sluchátka dosahují zpravidla menších rozměrů než výše zmíněná Hi-Fi sluchátka a jejich velikostí padnou přímo na velikost ušního boltce. Rozměry mušlí nepřesahují velikost lidského ucha a bývají pokryty molitanem, případně u dražších modelů tzv. paměťovou pěnou. Tento typ sluchátek nejčastěji naleznete v kombinací s přívlastkem „sportovní“. Jejich rozměry, a především hmotnost přímo nabádají k častým sportovním aktivitám, při kterých zároveň díky relativně dostatečným velikostem měniče můžete získat poměrně kvalitní zvukové podání. S tímto typem sluchátek můžete bez problému vyrazit za sportem nebo jinou venkovní aktivitou, stejně dobře ale sluchátka poslouží při každodenním poslechu hudby u počítače. Výhodou těchto sluchátek je možnost složení do kompaktních rozměrů, díky čemuž je můžete snadno převážet z místa na místo.

Supraaurální sluchátka Příklad supraaurálních sluchátek (zdroj Freepik)

Intraaurální sluchátka (do uší)

Poslední typ sluchátek naleznete odborně pod pojmem intraaurální. Jedná se o nejmenší typ sluchátek, se kterými jste se všichni pravděpodobně už minimálně jednou za život setkali. Tato sluchátka se těší největší hojnosti využívání hlavně kvůli velmi malým rozměrům a hmotnosti. Sluchátka můžete doslova schovat do kapsy a v případě potřeby je zase vytáhnout, vložit do ucha a pokračovat v poslechu hudby.

Intraaurální sluchátka dělíme podle typu použití na pecky a špunty:

  • Pecky – vkládají se přímo do uší a mívají nejčastěji kulovitý tvar, aby co nejlépe držely v uchu. Provedení těchto sluchátek bývá bohužel mnohdy laciné a lacině působí i výstupní zvukový projev, od kterého nečekejte (zvláště u levnějších modelů) zázraky. Basovou složku zde hledejte zbytečně, stejně bídné kvality dosahují i výšky. Pecky často dostanete zdarma ke koupi nového telefonu nebo jiného produktu a lze je brát jako záložní sluchátka, která si uschováte do batohu a použijete v případě, že se vám vybijí vaše hlavní sluchátka.
  • Špunty – dosahují podobného tvaru jako pecky s tím rozdílem, že konec, který vkládáte do uší, bývá zakončen gumovým výstupkem. Ten slouží k utěsnění zvukovodu a zároveň lehce rozvibrovává vaše uši při silných basových momentech skladby. Stejně jako uzavřená sluchátka, i špunty se pyšní excelentní izolací okolního hluku, který můžete ještě snížit, pokud sluchátka disponují technologií ANC (active noise canceling). Této technologii se budeme věnovat níže. Zvukový projev špuntových sluchátek může být velmi rozmanitý a vše závisí na kvalitě zpracování a použitých komponentech. Existují totiž i dvoupásmové nebo třípásmové modely s excelentní zvukovou reprodukcí na úrovni studiových sluchátek, za které si pochopitelně i patřičně připlatíte.
Intraaurální sluchátka Příklad intraaurálních sluchátek (zdroj Freepik)

K čemu slouží technologie ANC (active noise canceling)

S pokročením doby přišly i nové technologie mající za úkol zpříjemnit posluchači samotný poslech hudby i ve ztížených nebo hlasitých podmínkách. Tato technologie nabízí pokročilou eliminaci okolního hluku, a to hned dvěma cestami. První možností je eliminovat hluk pasivně pomocí pevně uzavřené konstrukce sluchátek s hutnými náušníky, které obepnou ucho a „utěsní“ všechny mezery mezi tváří a sluchátky.

Druhá možnost spočívá v použití technologie ANC (v překladu aktivní potlačení okolního hluku). Ta funguje na principu vyrušení nežádoucích frekvencí, které přicházejí z vnějších prostor do vašeho ucha. Tyto frekvence zaznamenávají mikrofony umístěné na vnější straně sluchátek a posílají je v opačné fází zpět do vašeho ucha. Pokud se tyto dva zvuky (rušivý venkovní zvuk a nahraný zvuk opačné fáze) spojí, dojde k vzájemnému vyrušení a rušivá frekvence „zmizí“.

ANC nejlépe eliminuje zvukové frekvence s kratší vlnovou délkou. Kupříkladu v MHD nebo na rušné ulici neuslyšíte nic. Pokud však mikrofonům přijde do cesty zvuková frekvence s vysokou vlnovou délkou (houkající sanitka, klakson), nemají mikrofony čas se „adaptovat“ a tento zvuk se k vám dostane.

Pokud vládnete anglickým jazykem, můžete se dozvědět více v tomto pěkně zpracovaném a přehledném videu:

True Wireless jako výstřelek moderní doby?

S touto relativně „mladou“ technologií přišla na trh v roce 2016 jako první společnost Apple se svými Apple AirPods. Do té doby byla bezdrátová sluchátka vždy propojena mezi sebou kabelem, který se staral o přenos energie mezi jednotlivými sluchátky. True Wireless odstraňuje toto kabelové spojení mezi sluchátky.

V praxi to znamená, že sluchátka jsou připojena pomocí Bluetooth nejen s telefonem, ale i vzájemně mezi sebou. Každé sluchátko obsahuje svoji baterii, od které však nečekejte desítky hodin výdrže právě díky jejím miniaturním rozměrům. Tato malá true wireless sluchátka dokážou na jedno nabití hrát v řádku několika hodin. O další výdrž se vždy stará napájecí pouzdro, které zároveň slouží i jako ochrana sluchátek při cestování.

parametry u bezdrátových sluchátek Důležité parametry u sluchátek (zdroj Freepik)

Nejdůležitější parametry bezdrátových sluchátek

Při výběru nových sluchátek musíte brát v potaz hned několik faktorů. Nejdůležitějšími prvky jsou kmitočtová charakteristika, citlivost měničů a jejich impedance. Nároční posluchači a zákazníci hledající profesionální zvukové řešení může zajímat i akustický tlak, harmonické zkreslení nebo maximální zatížitelnost sluchátek. Toto jsou ale pokročilé hodnoty, které běžný posluchač nepotřebuje řešit a proto je v našem seznamu vynecháme.

Kmitočtová charakteristika

Kmitočtový rozsah se udává v Hz (hertz) a značí rozsah, v jakém jsou sluchátka schopna reprodukovat zvuk. Běžně se můžete setkat s hodnotami od 20 Hz do 20 kHz, které se však mohou kus od kusu mírně lišit. V praxi však průměrný dospělý posluchač dokáže rozpoznat pouze frekvence od 16 Hz do 16 kHz. U kvalitnějších sluchátek výrobce uvádí i hodnotu útlumu v dB (ideální tolerance ± 3 dB). U levnějších kusů tuto hodnotu budete mnohdy hledat zbytečně

Citlivost

Tento údaj charakterizuje akustický výkon sluchátek a uvádí se v dB/Wm. Čím vyšší hodnoty citlivosti sluchátka obsahují, tím hlasitěji dokážou hrát při menší spotřebě energie. V praxi to znamená, že u sluchátek s vysokou citlivostí budete muset méně zvyšovat hlasitost ručně, abyste dostali hlasitý zvuk. U lepších sluchátek se můžete dostat na hodnotu okolo 100 dB/Wm, u nejlepších hledejte hodnoty okolo 130 dB/Wm.

Impedance

Hodnotě impedance věnujte vždy maximální pozornost. Jedná se totiž o jeden z nejdůležitějších údajů u sluchátek. Impedance je v podstatě elektrický odpor měničů a určuje maximální výkon, jaký je schopný zdroj signálu (například telefon) do sluchátek přivést bez použití zesilovače. Laicky řečeno, jedná se o údaj, jak hlasitě budou sluchátka hrát s omezeným bateriově napájeným napětím. Pro přehrávání hudby skrze smartphone nebo tablet vám bohatě postačí sluchátka s impedancí do 30 Ω (ohm), pro dosažení studiových kvalit se porozhlédněte po sluchátkách s impedancí vyšší než 35 Ω.

MMF24

V článku jsme si rozebrali jednotlivé typy sluchátek a jejich následné dělení. Nastínili jsme si také pár nejzákladnějších parametrů, na které je třeba si dávat pozor při koupi nových sluchátek. V příštím článku přejdeme k přehledu nejlepších sluchátek pro sportování, poslech hudby ve městě nebo v přírodě a ukážeme si nejlepší bezdrátová sluchátka k počítači a pro hraní her.

Zdroje: Rowkin, Wikipedia, Hi-Fi poradna, Muzikus

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku