Hlavní navigace

Ubuntu došla abeceda. Je tady verze 17.04 Zesty Zapus

14. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera večer vyšla další verze nejpopulárnější linuxové distribuce a jejích derivátů. Ubuntu 17.04 dostalo název Zesty Zapus, což je v překladu něco jako energická myšivka. Distribuce vždy volí název podle zvířete a vždy v abecedním pořadí. Teď už je na konci latinky a říjnová verze 17.10 nejspíš začne od nuly. Přesněji od áčka. A název je v edici 17.04 to asi nejzajímavější, novinek totiž není moc. Nejde o LTS verzi, takže podpora potrvá jen devět měsíců do ledna 2018. Ubuntu 17.04 již nepodporuje 32-bitové procesory PowerPC. Při nové instalaci se navíc poprvé nevytvoří swap oddíl, ale použije se odkládací soubor podobně jako u Windows či OS X. U stávajících instalací ale oddíl zůstane a bude se používat. Další hardwarovou zajímavostí je podpora základního tisku bez ovladačů. Ubuntu 17.04 si poradí s těmi připojenými přes síť nebo USB, které využívají technologii Apple AirPrint nebo IPP Everywhere (zatím jen vybrané modely od HP).

Ubuntu 17.04 běží na Linuxu 4.10. Prostředím zůstává Unity 7. Osmička zůstává coby experimentální možnost, ale vzhledem k tomu, že už jej Canonical nebude vyvíjet a přejde na Gnome Shell, nemá smysl Unity 8 používat. Většina výchozích aplikací v Ubuntu 17.04 pochází z balíku Gnome 3.24. LibreOffice je ve verzi 5.3, prohlížečem je Firefox 52.

ISO obrazy si můžete stáhnout odsud.

KL24

Další *buntu

Současně s Ubuntu vyšly i již zmíněné deriváty využívající jiné desktopové prostředí a aplikace. Kubuntu běží na KDE Plasma 5.9. Xubuntu zůstává u Xfce 4.12, Lubuntu u LXDE (přechod na LXQt se zase odkládá). Ubuntu Mate má prostředí ve verzi 1.18 (již kompletně přešlo na framework GTK3+. Ubuntu Budgie poskočilo na verzi 10.2.9.

A konečně Ubuntu Gnome jede na Gnome 3.24 s tím, že některé části systému jsou starší (až 3.20). Tvůrci toho derivátu navíc oznámili, že letos skončí a zaměří se na Ubuntu 18.04. To totiž z Unity 7 přejde právě na Gnome a nedávalo by smysl vyvíjet dvě verze se stejným desktopem.

Byl pro vás článek přínosný?