Hlavní navigace

Ubuntu Edge: Canonical vyrobí nejvymazlenější smartphone pro nadšence

23. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem roku představil Mark Shuttleworth Ubuntu for phones, operační systém, který umí ve smartphonech nahradit nebo doplnit Android. Později udělal to samé s tablety. Jenže co když žádné současné zařízení neodpovídá představám, které v Canonicalu mají? Proto si vyrobili smartphone vlastní. Začnou jej prodávat, pokud si jej komunita sama zaplatí.

Canonical včera na crowdsourcingovém portálu Indiegogo rozjel novou kampaň, ve kterém můžete projekt Ubuntu Edge podpořit i vy. Aby se telefon dostal do výroby, žádá 32 milionů dolarů, peníze se budou vybírat měsíc. Za prvních deset hodin se už našla desetina. V době psaní je to lehce přes 3,2 milionu od více než 6000 fanoušků. S takovým tempem by se vývoj zaplatit rychle.

Přispět můžete částkou 20 dolarů, pak budete uvedeni na speciální stránce s ostatními přispěvateli. Za 830 dolarů už dostanete hotový telefon (+ 30 dolarů poštovné). Prvních 5000 lidí si jej mohlo koupit jen za 600 dolarů, ale to je už beznadějně vyprodané. Za 10 000 dolarů dostanete 50 telefonů v měsíčním předstihu a ještě vás Shuttlework pozve na VIP párty. A za maximálních 80 000 dolarů se jedná o nabídku pro firmy, které tím dostanou 100 telefonů, bezplatnou podporu, workshopy apod.

Hodně tvrdá skořápka

Ale dost financí, jak Ubuntu Edge bude vypadat? Už hlavní výhodou dřívějších mobilních Ubuntu bylo, že mohou fungovat jako plnohodnotné počítače. Připojíte monitor, klávesnici, myš a rázem máte desktop. Aby vás zařízení zbytečně nebrzdilo, chtěl Canonical do telefonu dostat ten nejlepší hardware.

Ten bude sestávat z nejvýkonnějšího SoC, co zrovna bude k mání, minimálně 4 GB RAM a úložné kapacity 128 GB. Canonical překvapivě nenabídne Full HD displej, 4,5" panel nabídne rozlišení „jen“ 720 × 1280 px. Bude však překrytý nejodolnějším safírovým sklem. Firma místo co nejvíce pixelů slibuje lepší čitelnost na slunci, barvy a kontrast. A je fajn, že se za každou cenu nehoní na co největším displejem.

To samé platí u fotoaparátů. Zadní 8Mpx s LED světlem mát fotit dobře i za horších podmínek, vepředu pak bude 2Mpx pro videohovory a autoportréty. Co se týče sítí, Edge má duální LTE, připojí se k 2G/3G, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0 a NFC. Nechybí GPS, akcelerometr, gyroskop, senzor přiblížení, kompas a ani barometr. V telefonu budou stereo reproduktory a dvojitý mikrofon. A také dva porty: USB a MHL. To vše se vejde do těla o rozměrech 124 × 64 × 9 mm, které navíc bude z kovu. Zajímavostí je i použitý Li-Ion akumulátor s křemíkovými anodami se zvýšenou hustotou (a tedy větší kapacitou).

 

Ubuntu Edge se k prvním uživatelům dostane až příští rok na jaře (duben/květen) a Canonical tvrdí, že se specifikace do té doby ještě mohou změnit. Na papíru nás Ubuntu Edge určitě ohromil, ale příští rok už telefony s podobnými parametry jistě nabídne i Samsung a další světové špička.

O softwaru se už zmiňovat nemusíme, tam se moc věcí měnit nebude. Na telefonu nebude chybět dualboot s Androidem i Ubuntu, systémy budou navzájem sdílet data. Mobilní Ubuntu je připraveno na ovládání gesty, nepotřebuje žádná hardwarová tlačítka a už teď má dostatek aplikací, ať už nativních nebo webových. Největší výhodou je však onen desktopový mód. Po připojení periferií a monitoru dostanete stejné Ubuntu, jako můžete mít na notebooku nebo stolním PC. Počítač zkrátka můžete mít stále u sebe.

Byl pro vás článek přínosný?