Hlavní navigace

Ubuntu spustíte opravdu všude, od včerejška i na tabletech

19. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před měsícem a půl Canonical představil nový operační systém Ubuntu for phones. Včera jsme se dočkali další novinky – Ubuntu pro tablety. Je přizpůsobeno pro dotyková zařízení s úhlopříčkami displejů od 6" do 20". Jeho prostředí opět vychází z grafického rozhraní Unity ve stolní verzi systému.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Vydání první vývojářské verze systému pro telefony už dříve bylo ohlášeno na 21.2., nakonec se ve stejný den dočkáme i Ubuntu pro tablety. Zatímco Ubuntu for phones je možné instalovat na Galaxy Nexus a Nexus 4, tabletovou verzi vývojáři mohou zkoušet na Nexusu 7 a 10. Zároveň s tím bude uvolněno i aktualizované SDK, které bude přizpůsobeno pro vývoj tabletových aplikací.

Pokud si chcete zaexperimentovat, instalační obraz je dostupný na developer.ubuntu.com. Jedná se však o jednu z prvních verzí, která slouží jako ukázka systému, podle mluvčího Canonicalu není připravena k testování, popř. hodnocení samotného systému. Ubuntu pro tablety využívá stejný kód jako systém pro telefony, je optimalizován pro procesory s architekturou ARM a pro hustotu pixelů 100-450 PPI. Stejně jako u Ubuntu for phones vývojáři zdůrazňují možnost používání na tabletech typu Asus Padfone nebo Motorola Atrix.

S prvky Windows 8

Prostředí bylo upraveno pro větší úhlopříčky displejů a především pro horizontální používání, které je u tabletů mnohem častější. Do systému byly přidány prvky, které známe z jiných systémů, především z Windows 8. To je případ rozdělené obrazovky, kterou Microsoft nazývá jako Side Stage. Jedná se o uspořádání oken na obrazovce, kde může být v menším okně spuštěna aplikace pro telefony, a na větší části obrazovky běží tabletová aplikace. Na videu je funkce prezentována videohovorem a tabulkovým editorem na webu.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Stejně jako Ubuntu for phones, používá systém na tablety boční nabídku, která se objevila právě v Unity na stolních strojích.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

I ubuntu má svoji notifikační lištu. Jako na Androidu nebo iOS se stahuje od horního okraje a najdete v ní rychlé nastavení systému i poslední notifikace.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Metro ve Windows 8 přišlo s nabídkami aplikací, které se zobrazují při přejetí prstem od spodního okraje, tu umí i Ubuntu.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Ubuntu HUD umožňuje rychlé vyhledávání a přepínání mezi aplikacemi. Navíc na tablety přinese i ovládání pomocí hlasu.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Domovská obrazovka systému připomíná nabídku Dash ze stolního Ubuntu. I zde je jsou aplikace rozděleny podle typu.

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Canonical zatím nezveřejnil hardwarové požadavky ani žádné z partnerů, se kterými by měl spolupracovat. Na stránkách pro vývojáře však uveřejnil tabulku s minimálními požadavky. Mezi nimi se nachází dvoujádrové procesory Cortex A-15, 2 GB RAM a minimálně 8 GB interní paměti. Požadavky se dále liší dle podpory desktopového prostředí, které je určeno především pro byznysové zákazníky.

CS24

Ubuntu for tablets
Ubuntu for tablets

Pro byznys bude Ubuntu pro tablety nabízet plné šifrování disku, podporu více uživatelů na jednom stroji včetně jejich zabezpečení a nástroje pro správu síťových zařízení včetně strojů se serverovou verzí Ubuntu. Jeden z šéfů Canonicalu, Stephane Verdy, uvedl, že tablety s Ubuntu budou moci sloužit jako tenké klienty pro správu vzdálených desktopů, serverů, smarpthonů i tabletů.

Byl pro vás článek přínosný?