Hlavní navigace

Úložiště SkyDrive dostalo spousty nových funkcí, ale musí změnit jméno

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cloudové úložiště Microsoftu dostalo po delší době větší nášup nových funkcí. Potěší především fotografy, ale nepřímo z nich mohou těžit i ti, kteří službu používají pro ukládání a sdílení jiných typů souborů.

Snímky, fotky a taky trochu obrázky

Prvním zlepšovákem je podpora animovaných GIFů. Na SkyDrive jste je doteď pochopitelně mohli uložit, ale interní prohlížeč obrázků je neukázal v animované podobě. Teď už pohyblivé klipy fungují.

SkyDrive už zobrazí animovaný GIF Fakt ta animace proběhla :)
SkyDrive už zobrazí animovaný GIF

V prohlížeči lze nově otáčet snímky v krocích po 90°, pokud foťák orientaci špatně uložil.

Fotografie lze nově otáčet
Fotografie lze nově otáčet

Drobná novinka postihla i album Všechny fotky. Už v něm nemusíte mít opravdu všechny obrázky uložené ve SkyDrivu, ale lze nastavit jen konkrétní složku.

V albu Všechny fotky už lze filtrovat jen konkrétní složku
V albu Všechny fotky už lze filtrovat jen konkrétní složku

Užitečným zlepšovákem je pak sdílení výběru souborů. Doteď jste mohli sdílet jen určitou složku s kompletním obsahem, nebo pouze jednotlivé soubory. Teď lze ve složce vybrat jen některé soubory a přidat třeba další z jiného adresáře. Výsledkem je virtuální album, které můžete zaslat e-mailem nebo pomocí odkazu.

Výběr jednotlivých souborů pro sdílení Sdílení odkazem Otevřený odkaz s výběrem
Výběr jednotlivých souborů pro sdílení | Sdílení odkazem | Otevřený odkaz s výběrem

Sdílení se týkají i další dvě novinky. Přibyl přehled pojmenovaný jako Sdílené, ve kterém najdete všechny soubory a složky, ke kterým mají přístup jiní uživatelé nebo které jsou veřejné. V editorech dokumentů pak můžete nově poslat e-mailem pozvánku ke společné úpravě souborů, aniž by druhá strana musela mít vlastní účet na SkyDrivu. Může tedy editovat jako anonym bez přihlášení.

Nový přehled kde co sdílíte Odeslání dokumentu e-mailem s možností výsledný soubor anonymně upravit
Nový přehled kde co sdílíte | Odeslání dokumentu e-mailem s možností výsledný soubor anonymně upravit

Potvrdil se rovněž dřívější únik, že se ve SkyDrivu objeví jednoduchý textový editor pro úpravu TXT, HTML, CSS, JavaScriptu a jiných značkovacích nebo programovacích formátů. Editor je ale opravdu jednoduchý. Umí hledat a nahrazovat text, dokáže zvýraznit syntaxi a také ukazuje čísla řádků. Slouží ale spíš pro jednoduchý náhled. Pochopitelně chybí jakýkoliv interpret nebo kompilátor kódu.

Jednoduchý textový editor
Jednoduchý textový editor

 

Nepotvrdily se bohužel informace, že se ve SkyDrivu objeví přehrávač hudby. Dříve se totiž spekulovalo, že bude možné uložené audio soubory přehrávat online. V diskuzi na Redditu to ale popřel jeden z vývojářů služby. Microsoft nabízí hudbu skrz Xbox Music (u nás ne) a nemá proto zájem, aby si lidé někam ukládali vlastní soubory.

 

SkyDrive ztratí název

Možná je to naposledy, kdy o úložišti Microsoftu píšeme jako o SkyDrivu. Jak vás už před měsícem zevrubně informoval Petr Urban, Microsoft prohrál soud o značku s britskou mediální skupinou BSkyB. Ta drží ochrannou známku Sky a může ji mj. použít v IT oboru na služby sloužící k ukládání dat. Firmy se dohodly, byť o podmínkách nebo vyrovnání mlčí.

Microsoft ale dostal čas, aby připravil nový název. Spor se týká pouze Evropské unie, ale bylo by nesmyslné, kdyby se služba jmenovala v různých regionech jinak. Proto SkyDrive dostane nové jméno všude. Jaké, to zatím nevíme. Můžete hádat v diskuzi. Můj osobní tip je Xbox Drive. Už má služby Xbox Music a Xbox Video, které přímo s herní konzolí nesouvisí, protože je lze používat i jinde. Což se týká i úložiště. Alternativou by mohl být Live Drive. Značky Live se Microsoft poslední dva roky zbavoval, teď by ji v kritické situaci mohl znovu oprášit.

Kompletní komentovaná fotogalerie

Byl pro vás článek přínosný?