Hlavní navigace

Ultrabook Truck: čerstvé novinky od HP a Intelu parkují v Praze 4

1. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ultrabook Truck, co v něm najdete a novinky ze světa ultrabooků

Slyšeli jste už o Ultrabook Trucku? Tenhle velký šestadvacetitunový prezentační kamion vyrazil loni v říjnu z Mnichova a je moc zajímavým nápadem, jak prezentovat ultrabooky. Celkem má navštívit 17 zemí, a nyní se konečně dostal i k nám, do Prahy. Během včerejška a dneška je zaparkovaný na parkovišti u Kongresového centra v Praze 4, na včerejším otevření jsme za Cnews.cz samozřejmě nechyběli. A pokud si tuto zajímavost nechcete nechat ujít, dnes, v pátek 1. 3., je Ultrabook Truck v odpoledních hodinách otevřen i pro veřejnost.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
Ultrabook Truck

Takže co je vlastně tenhle veliký náklaďák zač? Patří třem společnostem – Tech Data, HP a Intelu a jakmile vyjdete po schůdcích, dostanete se do moc pěkné prezentační místnosti se spoustou vystavených novinek a známých modelů poslední doby od HP a Intelu.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
Ultrabook Truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Když jsme s Lukášem Fialou z ExtraHardware ráno dorazili na neformální snídani, byli již zastupitelé tří společností připraveni a ke sklence džusu jsme dostali (zejména od Intelu) řádnou přednášku. Jak se pomalu posouváme už ke třetí generaci ultrabooků, které budou poháněny procesory architektury Haswell, nebo chcete-li, platformou Shark Bay, přichází ty nejzajímavější modely z generace druhé (Ivy Bridge, Chief River).

Co musí ultrabooky umět a na čem se dá ještě zapracovat? Nejde jen o tenký notebook – na začátku byla samozřejmě nízká tloušťka, vysoká výdrž na baterii (5+ h), zabezpečení Intel Anti-Theft a rychlý start systému přes Intel Rapid Start Technology. Později se přidávaly zajímavé vlastnosti jako je dotykový displej, detekce obličeje, různé senzory jako akcelerometr apod. Nyní máme na trhu širokou řadu konvertibilních zařízení, která přišla s Windows 8 a jsou posledním výkřikem ultrabooků s Ivy Bridge. A co má přinést Hasswell? Kromě dalšího zlepšení uživatelsky-přátelských vlastností zejména podstatně vyšší grafický výkon a o dost vyšší výdrž na baterku.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
HP EliteBook Revolve 810

Ačkoli ultrabooky samozřejmě ze svého principu spíše směřují do spotřební sféry, HP už se chlubí několika modely ultrabooků i tabletů, které míří spíše mezi firemní uživatele. Z těchto korporátních přístrojů můžeme jmenovat třeba námi recenzovaný EliteBook Folio, tablet ElitePad nebo právě u otevření Ultrabook Trucku včera v ČR poprvé uvedený konvertibilní tablet-ultrabook EliteBook Revolve. Cílení na firemní klientelu s sebou nese nejen řadu řešení jako je Anti-Theft, vPro apod, ale také certifikaci fyzické odolnosti a kvality MIL-STD-810G, kterým se chlubí nejen bytelné EliteBooky řady P, ale vůbec všechny stroje řady Elite. Dále je tu možnost zajímavých možností příslušenství, dokování atp. – více si povíme níže.

 

Jinak jsme byli informováni, že HP spolupracuje i v oblasti tabletů s Intelem a Windows RT od nich vídat nebudeme. Máme tu třeba Envy x2 nebo ElitePad – oba vybaveny Atomem řady Z2000. Sice si můžete připadat ochuzeni o výkon, vzhledem k tomu, že Z je řada úsporných-mobilních Atomů a na 1,8 GHz je procesor opravdu extrémně pomalý. Nicméně jde o architekturu x86 a díky tomu mají tablety od HP plnohodnotná Windows 8 a hlavně – jak jsme zjistili při testování Envy x2 (recenze přijde brzy), úspora energie je právě u těchto Atomů tak extrémní, že výdrží pokoříte i leckerý procesor ARM.  Na MWC 2013 byl dokonce od HP představen i tablet s Atomem a Androidem, Slate 7.

Co jsme tedy viděli? Po prezentaci a krátkém představení HP EliteBooku Revolve jsme měli možnost si celý kamion projít a se zákuskem v ruce si osahat starší i novější modely od HP, na některých potom výhodně umístěným nástrojem k demonstraci vPro přivodit jediným dvojklikem BSOD :-) Takže pár slov ke každému vystavenému kousku.

HP EliteBook Revolve a další vystavené modely

HP EliteBook Revolve 810

Už jsme o něm psali, ale v ČR měl svou premiéru tenhle konvertibilní tablet pro korporátní sféru včera. Máme tu opět poněkud nové řešení. Představte si obyčejný 11,6" ultrabook, pouze s dotykovým displejem, který není uchycen na dvou kloubech, ale jen na jednom, a můžete ho nejen otevírat, ale i s ním otáčet a nastavit ho tak do jakékoli pozice. Jednoduše tak můžete víko přetočit displejem nahoru a zavřít notebook tak – a tím dostat klasický tablet. Nejde tedy o nic převratného – konvertibilní tablety s takhle otočným displejem jsme tu měli už v minulosti, nicméně s novou generací a Windows 8 jde o znovuobjevení.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Kloub na mě působil velmi odolně, a co jsem se ptal, jde o opravdu bezproblémovou součást. Celkově je na tom notebook dobře – celohořčíkové šasi a Corning Gorilla Glass 2 splňuje zmíněnou normu MIL-STD-810G. Až na otočný dotykový displej jde o zmenšenou verzi EliteBooku Folio. Navíc tu máte širokou nabídku portů a příslušenství, zejména když vezmete v potaz dostupnou dokovací stanici.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Co se vnitřního hardwaru týče, nemám si na co stěžovat, je tu procesor Core i5-3437U na 1,9-2,9 GHz, 4 nebo 8 GB RAM a 128- nebo 256GB SSD. 11,6" displej má klasické rozlišení 1366 × 768 px. Jen trochu zamrzí opravdu vysoká cena – ta totiž u nižší konfigurace s 4 GB RAM a 128GB SSD začíná na 29 325 Kč bez DPH, s daní tedy přes 35 tis. Kč, za vyšší konfiguraci ještě více.

Cenu stranou – EliteBook Revolve si určitě najde svoje místo např. na prezentacích ve firmách. Díky univerzálně otočnému kloubu totiž můžete displej naklonit a natočit ke komukoli na jakoukoli stranu, a díky dotykové vrstvě si dotyčný může velmi snadno navolit, co potřebuje.

HP ElitePad 900

ElitePad je klasickým 10,1" tabletem s rozlišením 1280 × 800 px a poměrem stran 16:10. Najdete v něm dvoujádrový Intel Atom Z2760 a Windows 8, hlavním rysem pracovního nasazení je potom velmi široká škála příslušenství. Chcete připojit plnohodnotnou klávesnici, dokovací stanici, nebo potřebujete 10 ElitePadů zároveň odložit na jedno napájecí zařízení? Máte možnost. Vyzdvihl bych zřejmě vysokou výdrž na baterku, opět certifikaci MIL-STD-810G a plnohodnotná Windows na klasickém tabletu s příjemným poměrem stran. Korporátní zacílení míří například na zdravotní sestry, techniky a podobné profese – ElitePad je malý, lehký, ale přitom velmi dobře rozšiřitelný.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
HP ElitePad v dokovací stanici s připojeným externím displejem

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Cena opět odpovídá kvalitě a možnostem – u nejnižší konfigurace například na CZC začíná na 17 990 Kč vč. DPH, u nejvyšší se pohabuje kolem 22 790 Kč. U vyšších konfigurací můžete čekat Windows 8 Pro, 3G, GPS apod. . Zkuste si u CZC vyhledat „ElitePad“ – ihned na vás vyskočí spousta příslušenství k němu, další HP ještě chystá. V Ultrabook Trucku je k vidění například pěkná dokovací stanice a na ní velká připojená TV.

HP Envy x2

Envy x2 je 11,6" tabletem, opět s Atomem Z2760 a Windows 8, a tentokrát i s dodanou klávesnicí, která v sobě obsahuje přídavnou baterku, obě části tak můžete spojit, výdrž stoupne znatelně nad 10 h a máte plnohodnotný notebook s plnohodnotnými Windows. Samozřejmě – na notebook nepodává Atom opravdu nijak oslňující výkon, za 22 990 Kč vč. DPH to může vypadat opravdu nehezky, nicméně je třeba brát v potaz, že jde o tablet, a to docela příjemně použitelný.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
Envy x2 patří do spotřebitelské řady a designově se hodně podobá například Spectru XT nebo jiným Envy. Recenzi na Cnews můžete očekávat příští týden.

HP Envy 4 a 6

HP Envy 6 je 15,6" ultrabook, který jsme v trochu jiné než vystavené konfiguraci už recenzovali. Za zmínku stojí opravdu pěkný černý design a diskrétní grafická karta – AMD Radeon HD 7670M.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
Poprvé jsem ale měl v ruce HP TouchSmart Envy 4-1160ec. Moc hezký ultrabook má 14" dotykový displej, integrovanou grafiku a stojí 22 490 Kč vč. DPH. Už jste na něj možná viděli pár reklam od Alzy.

HP Spectre XT Pro

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
Spectre XT Pro jsme už recenzovali před delší dobou. Krásný stříbrný typický ultrabook za 28 190, potažmo 31 290 Kč včetně daně se pochlubí podsvícenou klávesnicí, čistokrevným a rychlým SSD a 13,3" displejem, což s sebou nese opravdu příjemnou tloušťku i hmotnost.

 

HP EliteBook Folio 9470m

EliteBook Folio 9470m jsme už také recenzovali – a byli jsme spokojení. HP loni uvedlo skutečně pořádný 14" ultrabook z business-class, klasický EliteBook 8470p tak máme na trhu ve značně ztenčené verzi s ULV procesorem a podsvícenou klávesnicí. Pochválit musím také přítomný trackpoint. Konzervativcům přijde vhod, že z výroby je zde nainstalovaný stále Windows 7, Windows 8 potom dostanete na DVD.

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu
EliteBook Revolve je EliteBooku Folio hardwarem a zpracováním velmi podobný – jen sází na čisté SSD a má kompletně otočný displej na jednom univerzálním kloubu, EliteBook Folio je klasický ultrabook bez dotykového displeje s 7200otáčkovým diskem, také ovšem za o dost nižší cenu – 31 690 Kč vč. DPH.

HP Pavilion Ultrabook 15-b035ec

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Pavilion Ultrabook 15 nám značení modelů od HP ještě trochu zkomplikuje. Jde o jednoznačně nejlevnější ultrabook, co v kamionu najdete – za 15 890 Kč půjde určitě o hodně populární koupi. Procesorem je ULV Core i5, k němu 750GB hybridní disk, 4 GB RAM, grafika od Nvidie (GeForce GT 630M) a Windows 8. Za danou cenu jde o velmi zajímavou koupi, i když samozřejmě musíte počítat s tím, že broušený kov jako na Envy a Spectre, ani pogumovaný hořčík jako na EliteBoocích zde nenajdete, celý Pavilion je z třpytivě černého lesklého plastu.

KL24

Ultrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a InteluUltrabook truck: čerstvé novinky z „ultrasvěta“ HP a Intelu

Pokud byste se chtěli dozvědět víc a na kamion s notebooky se zajít podívat, najdete jej dnes, 1. března v odpoledních hodinách, na parkovišti u Kongresového centra v Praze 4.

Byl pro vás článek přínosný?