Hlavní navigace

AMD Ryzen 3 3300X je monolitické čtyřjádro, levnější 3100 je ale ze dvou CCX

27. 4. 2020

Sdílet

Tento týden AMD oficiálně oznámilo příchod čipsetu B550 (a desek s ním) a také levnějších Ryzenů 3000 se 7nm čipy a architekturou Zen 2: čtyřjádrových modelů Ryzen 3 3100 a Ryzen 3 3300X. Ty kromě architektonických novinek budou nabízet také PCI Express 4.0 a proti minulosti u nich AMD nevypne SMT, takže budou mít osm vláken. Při uvedení jsme psali, že zatím není známo, zda se tyto procesory budou skládat ze dvou bloků CCX, nebo z jednoho, což by mělo dávat lepší výkon. Oficiálně to AMD neřeklo, ale nyní tato informace prosákla nedopatřením a máme odpověď, která je tak trochu typu „ano i ne“.

Lepší konstrukci bude mít dražší model, levnější je ze dvou CCX

Na internet se v pátek dostala kopie slajdu z prezentace, která měla evidentně ještě zůstat pod NDA, a která vysvětluje právě poměry ohledně bloků CCX v obou nových Ryzenech 3. Vyplývá z ní, že AMD to udělalo vychytrale a použije v této řadě oba přístupy. Jak konfiguraci s dvěma aktivními CCX, v nichž by v každém byla aktivní jen polovina L3 cache a jader, tak konfiguraci s jediným aktivním CCX, ale se čtyřmi jádry a plnou cache. Nebude to ovšem náhodné – první variantu bude používat levnější model a dražší model „X“ dostane konfiguraci druhého typu.

To znamená, že v Ryzenu 3 3100 bude 16MB L3 cache rozdělená na 2×8MB. Dvě jádra budou schopná přímo komunikovat spolu a přímo přistupovat do svého 8MB bloku, druhá dvě jádra zase budou přímo komunikovat mezi sebou a přistupovat do druhé poloviny L3 cache. Pokud by ale chtělo jádro z prvního komunikovat s jádrem v druhém CCX nebo přistupovat do jeho části L3 cache, musí jít přes sběrnici Infinity Fabric 2, která všechno na čipu propojuje. Pokud by nějaký program profitoval z vyšší kapacity L3 cache, než je 8 MB, a ze sdílení dat mezi více vlákny, pak může mít toto uspořádání o něco snížený výkon, byť typicky by to mělo být zhoršení spíš mírné (procenta) než dramatické (desítky procent).

AMD Ryzen 3 3300X 3100 konstrukce ccx AMD Ryzen 3 3300X je z jediného CCX, model 3100 za dvou (Zdroj: TechBlaze)

Ryzen 3 3300X proti tomu bude mít všechna čtyři jádra v jediném CCX, zatímco druhý CCX na čipu bude zcela vypnutý. Díky tomu komunikace mezi jádry bude moci běhat čistě po propojení v rámci CCX, které by zřejmě mělo mít vyšší propustnost a také nižší latenci komunikace. A současně je L3 cache tvořená jediným monolitickým 16MB blokem, který je přímo plně k dispozici pro všechna jádra. Tato konfigurace by tedy alespoň teoreticky mohl mít o něco lepší výkon tam, kde záleží na latencích a komunikaci mezi jádry. Nevýhody by zde být neměly.

Toto už máme zřejmě i nezávisle potvrzeno, protože oba procesory se objevily v databázi Geekbench, která cache dražšího modelu detekuje jako 16 MB, kdežto L3 modelu 3100 jako 2 × 8 MB. Ryzen 3 3300X tím pádem bude z pohledu nadšence lepší CPU. Ale přesto nemusí být nutně výhodnější vzhledem k tomu, že má mít o 20 % vyšší cenu než 3100. Jaký rozdíl mezi těmito procesory bude ve výkonu ve hrách (respektive, nejvíce vás asi bude zajímat rozdíl mezi těmito CPU po přetaktování), to snad ukáží recenze 21. května (mája), kdy se mají začít prodávat.

CS24

Je škoda, že i Ryzen 3 3100 není z jediného CCX, protože pak by se přetaktováním dal teoreticky vyhnat k téměř stejným výkonům, jako 3100X (nebo úplně stejným, pokud by model X při OC nedosahovat vyšších taktů). Na druhou stranu se ale mohlo klidně stát i to, že budou mít dva CCX oba modely, takže toto je pořád ještě lepší varianta.

Je pro vás rozdělení Ryzenu 3 3100 na dvě CCX zklamání?

Zdroje: Komachi Ensaka (Twitter), TechBlaze

Byl pro vás článek přínosný?