Hlavní navigace

Unikly nahé fotky Radeonu HD 7770

19. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejnovější neověřené zprávy o Radeonech generace HD 7000 pocházejí ze začátku prosince. Tehdy špačci štěbetali o třech nových grafických čipech. Tahiti alias Radeon HD 7900 v posledních dnech dostává asi nejvíce mediální pozornosti, o Pitcairnu jsme zatím neslyšeli nic a o Cape Verde až doposud také ne. Cape Verde je ze tří nových čipů ten nejlevnější, karty na něm založené se budou jmenovat nejspíše Radeon HD 7750 a HD 7770 a veškeré levnější modely budou přeznačené karty minulých generací.


Referenční karta dostala dvouslotový chladič, mám ale tušení, že pod plastovým krytem se toho kromě viditelného větráčku a kruhového pasivu pod ním příliš mnoho skrývat nebude. AMD se tentokrát rozhodlo pro větrák s klasickými (axiálními) lopatkami, který bývá oproti větrákům používaným u referenčního chladiče Radeonů HD 5770, HD 5850/5870 i HD 4870 zpravidla tišší.

Radeon HD 5770 s referenčním chladičem s radiálním větrákem

Dá se ale očekávat, že většina výrobců přijde s nereferenčními kartami s vlastními chladiči a „oficiální“ design tak kromě prvních měsíců prodeje bude na pultech obchodů ve výrazné menšině.


Sdílnější je fotografie karty bez chladiče. Z ní se dozvídáme, že dosud nevydaný Radeon má po jednom konektoru pro přídavné napájení a pro CrossFire můstek a tři obrazové výstupy (DVI, HDMI a DisplayPort). Z uspořádání paměťových čipů lze dovodit, že jádro Cape Verde má 128bitovou sběrnici. Níže pro srovnání opět uvádíme fotografii Radeonu HD 5770 (nahoře). Délka tištěného spoje by měla být stejná, 21 cm.

CS24


Oproti čipu Juniper je Cape Verde menší. VR-Zone odhaduje, že jeho plocha je menší než 150 mm², zatímco jeho předchůdce má 166 mm² a Nvidia GF116 (GeForce GTX 550) dokonce 230 mm². techPowerUp soudí, že spotřeba karty nebude vysoká a referenční chladič ji tak zvládne udržet na nízkých teplotách a zároveň být tichý.

Zdroj: fórum Rage3D

Byl pro vás článek přínosný?