Hlavní navigace

Revoluce. Universal kvůli zavřeným kinům nabídne filmy ihned online

17. 3. 2020

Sdílet

Zdroj: NBCUniversal

Kvůli koronaviru se zavírají kina po celém světě, což filmová studia postavila pod nelehkou otázku. Snímky mohou poslat do těch zbylých kin, která ještě fungují, ale riskovat komerční průšvih. Případně mohou počkat, než pandemie skončí, ale tím „spláchnou do záchodu“ desítky milionů dolarů utracených za marketing.

NBCUniversal našel ještě třetí cestu. Filmy uvede přes internet v den původně plánovaných kinopremiér. Studio oznámilo, že chystaný animák Trollové: Světové turné bude online od 10. dubna. Snímky Lov (The Hunt), Neviditelný (The Invisible Man) a Emma se na sítích objeví již tento pátek 20. března.

Zapomeňte však na to, že hned budou na Netflixu nebo HBO Go ve formě předplatného. NBCUniversal je nabídne coby jednorázové 48hodinové zápůjčky v ceně 20 dolarů. Dostupné budou ve videotékách jeho mateřského Comcastu a také u mezinárodních partnerů. Jak to bude v Česku, zatím nevíme. Teoreticky se ale mohou objevit třeba v Apple iTunes a Google Play Movies.

Universal Pictures má širokou nabídku filmů, přičemž rok 2020 není výjimkou. Spíše než oddálit tyto filmy nebo je uvolnit do problémové distribuce jsme chtěli lidem nabídnout možnost podívat se na tito tituly doma,“ řekl Jeff Shell, šéf studia. „Doufáme a věříme, že lidé budou stále chodit do kina tam, kde ještě fungují, ale chápeme, že pro lidi v různých oblastech světa je to čím dál tím méně možné.

TIP: The Interview na internetu utržilo 15 mil., kvůli hlouposti Sony se ale i pirátí

Podobný, byť méně odvážný krok, učinil také společnost Walt Disney. Do videotéky Disney+ (která u nás stále není) poslal film Ledové království 2, přestože to bylo v plánu až na léto. S předstihem tam zamíří také Star Wars: Vzestup Skywalkera. U nových filmů ale premiéru odkládá, týká se to snímků Mulan, New Mutants a Antlers. Paramount odložil premiéru hororu Tiché místo 2 na neurčito, MGM pak posunul novou bondovku Není čase zemřít z dubna na listopad.

MMF24

Aktualizováno (9:57) – Warner Bros také uspíší online premiéry o několik týdnů. Komiksovku Birds of Prey a gangstersku Gentlemani bude možné zapůjčit od 24. března, píše Hollywood Reporter. Dostupnost v Česku zatím neznáme.

Zdroj: Comcast, Vanity Fair

Byl pro vás článek přínosný?