Hlavní navigace

Úřad změnil názor: zloděj sice nemá až takové právo na soukromí, ale poškozený stejně zaplatí pokutu

5. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednoduchý příběh se nakonec táhl pět let a ještě neskončil. Zloděj ukradl drahé kolo v hodnotě 50 000 Kč, majitel měl jeho fotografii a zloděje díky tomu za dva dny chytili. Téměř živě o tom tehdy reportovala Lupa.

První soud byl krátký a majitel, kterým je Jakub Ditrich z firmy ekolo.cz, měl své kolo zpět. Druhý soud se ale táhl pět let – Jakub Ditrich totiž dostal od úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu pět tisíc korun za ono zveřejnění fotografie zloděje a ústavní soud to po pěti letech potvrdil. Psali jsme o tom podrobně minulý měsíc.

ekolo-1600

Samotný úřad ale nyní změnil názor, který měl před téměř šesti lety a od té doby kauzu řešil soud. Současná šéfka úřadu Ivana Janů je ve funkci dva roky a k předchozímu rozhodnutí se nehlásí. Zpochybnila i nedávné tvrzení mluvčího úřadu, který prohlásil „Musíme na to nahlížet tak, že zveřejnil záznam, kde označil prozatím nevinného člověka za zloděje. V případě takovýchto záznamů je problém, když jsou osoby identifikovatelné. V případě, že by nebyly, třeba by měla osoba kuklu, by pan Ditrich byl v úplně jiné situaci“

screenshot-2017-10-05-23-30-15

Ivana Janů podle webu ČT24 prohlásila, že za jejího vedení by k takovému rozhodnutí určitě nedošlo a Jakub Ditrich by žádnou pokutu nedostal. Janů je přitom bývalou ústavní soudkyní a právě Ústavní soud dřívější rozhodnutí úřadu posvětil.

Zveřejnění fotky zloděje považuje Ivana Janů za přiměřené. Pouze však pro web ČT24, žádné oficiální stanovisko úřad nevydal a na nepříjemnou kauzu se bude úřad spíše snažit zapomenout. Možná také proto, že Jakub Ditrich vlastně nemá nárok na vrácení pokuty a soudních poplatků a jedinou šancí pro něj zůstává Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, ke kterému se hodlá obrátit.

KL24

screenshot-2017-10-05-23-31-00

A aby toho nebylo málo, ve stejný den se objevila další fotografie muže, který zřejmě zapomněl půjčené kolo vrátit. Dočkáme se dalšího podobného soudního sporu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.