Hlavní navigace

USB-C bude mít nové značení. Přímo na kabelu ukáže rychlost i výkon

30. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: USB-IF
Konsorcium USB-IF oznámilo uvedení nového značení kabelů USB-C podle toho, jakou zvládnou přenosovou rychlost a jaký výkon jimi přes Power Delivery můžete protlačit. Nejvyšší verze totiž umožňují až 40 Gb/s, respektive napájení zařízení výkonem 240 W.

Nová loga jsou koncipovaná pro nadcházející standard USB4, ale Power Delivery verze 3.1 by technicky zvládlo fungovat i na starších verzích. USB-C je pouze tvar konektoru a vnitřně může jít třeba o Thunderbolt, stejně jako o staré USB 2.0. Také schopnosti samotných kabelů jsou různé. Pokud si ale koupíte certifikovaný kabel, měli byste nově už podle loga poznat jeho schopnosti.

Více: 240 W přes USB-C: nová verze Power Delivery umožní nabíjet i výkonné notebooky

Přes Power Delivery verze 3.1 půjde dodat výkon až 240 W, což konsorcium oznámilo už v květnu. To bude stačit i na většinu herních notebooků, jejichž odběr je poměrně vysoký. Aby to ale opravdu fungovalo, bude třeba použít i kvalitnější kabel. Nejlépe prý ten certifikovaný.

Cloud24

Značení nových USB C kabelů Značení nových USB-C kabelů

Loga budou ve dvou verzích. Jedno pro označení přenosové rychlosti dat a druhé pro maximální výkon při napájení. Jelikož nejde o malinké piktogramy, konsorcium ukázalo i sdruženou verzi, která je kompaktnější. Jejich umístění bude buď přímo na konektoru nebo na kabelu.

USB IFLogosChart Takto vypadá dosavadní značení

zdroj: USB-IF

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.