Hlavní navigace

Už i Seagate má disky s héliem. A také 8TB model NAS HDD s plotnami bez SMR

14. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nějaký překotný vývoj v oblasti mechanických (magnetických) disků alias HDD už asi málokdo čeká, ovšem firma Seagate nakonec překvapila a zkraje roku uvedla nečekanou novinku. A sice svůj první héliový disk, kterým se zařadí za HGST (vlastněné konkurenčním Western Digitalem), v jehož nabídce jsou héliové disky již delší dobu poté, co je tato firma jako první dotáhla do komerční podoby. Také u Seagate budou tato exotická HDD určena nikoliv pro běžné smrtelníky, ale pro trh enterprise; ovšem pro zbytek lidstva má Seagate taky něco nového: 8TB disk s konvenčními plotnami, tedy bez komplikovaného zápisu stylem SMR.

Héliový 10TB model Seagate zařadilo do řady Enterprise Capacity a jedná se o 3,5" disk pro rozhraní SATA (6 Gb/s) nebo SAS (12 Gb/s). Použito je v něm sedm 1,43TB ploten (tedy stejný počet jako u disků HGST), což lze do standardního pouzdra dostat právě díky héliové atmosféře, která umožňuje mít plotny blíže k sobě. Plotny mají standardní formát, tedy nikoliv překrývající se stopy SMR, jejich kapacita by tudíž měla vést k vyššímu výkonu v sekvenčním čtení a zápisu. Bohužel ale nevíme, jakou rychlost rotace Seagate používá. V tiskové zprávě firma nic bližšího neuvádí, jen tolik, že disk má vylepšené cachování a také algoritmy pro optimalizaci spotřeby v datacentru.

Seagate Enterprise Capacity HDD 10 TB
Seagate Enterprise Capacity HDD 10 TB s héliovou náplní

Ačkoliv jde o první generaci héliem plněných disků od Seagate, slibuje u nich Seagate vysokou spolehlivost. Střední doba mezi poruchami má být až 2,5 milionu hodin (tento údaj bývá u obvyklých lepšících disků 1,5 milionu) a disky mají být vhodné i pro nepřetržitý provoz. Seagate údajně sdělila, že v laboratořích na héliové atmosféře pro HDD pracovala dvanáct let, takže ačkoliv se jedná o první komerční nasazení, neměl by produkt být nezralý.

Seagate Enterprise Capacity HDD 10 TB s héliovou náplní a NAS HDD 8 TB

Disky v tuto chvíli ještě nejsou v běžném prodeji, dostávají je ale již vybraní velcí zákazníci (má jít například o Huawei nebo Alibabu). Fyzicky dostupné tedy již jsou. Co ale bohužel není známo, je cena.

 

8TB NAS HDD s šesti plotnami, bez SMR

Těsně před odhalením své héliové technologie přišel Seagate také s konvenčním 3,5" diskem pro masy – 8TB SATA modelem v řadě NAS HDD. Jedná se o HDD určené do úložišť s jedním až osmi disky s rychlostí rotace 7200 ot./min. Co je důležité: i zde je použit konvenční záznam bez komplikované technologie SMR, takže disk je vhodný pro běžné použití a nejen archivaci dat. Uvnitř je šest ploten (což je maximum, které Seagate umí bez hélia) s kapacitou 1,33 TB; disk má kapacitu mezipaměti 256 MB.

Seagate NAS HDD 8 TB
Seagate NAS HDD 8 TB

Seagate ve specifikacích uvádí, že sekvenční rychlost zápisu/čtení je až 216 MB/s, při průměrné spotřebě 9 W (za aktivity; 7,2 W v nečinnosti). Střední doba mezi poruchami je zde milion hodin a záruka tříletá, ovšem má být dostupná také volitelná záruka s odbornou záchranu dat v ceně.

Tento 8TB disk by měl být dostupný koncem tohoto čtvrtletí a stát má 385 USD – u nás s daní tedy asi 11 600 CZK. Je ovšem třeba dávat pozor na modelová čísla. Novinka s běžnými plotnami má kódy ST8000VN0002 a ST8000VN0012, kdežto 8TB disky s kódem ST8000VN000 jsou založeny na starší verzi, používající plotny se zápisem SMR.

 

Zdroje: AnandTech (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?