Seznámení s routerem ASUS RT-AX59U

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23591
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Seznámení s routerem ASUS RT-AX59U

Příspěvekod ITCrowd » 27 bře 2023 15:55

ax59ufoto.png

Dostal se ke mě další z rodiny routerů od Asusu a bylo by škoda vás s ním neseznámit.
V balení dostanete router, napájecí adaptér, síťový UTP kabel. Router disponuje jedním WAN a třemi LAN porty, dvěma USB porty, z toho jeden USB 3.2 Gen1. O hladký chod se stará čtyřjádrový procesor na frekvenci 2GHz a paměť 128 MB (Flash), 512 MB (RAM). Antény jsou interní.
Router lze i připevnit na zeď, řešení je vtipné. Prostě odloupnete nohu zespodu a připevníte ji na bok. A funguje jako držák. Výhoda? nemusíte hledat držák, pokud jste se rozhodli změnit umístění.
Takhle funguje držáka jako noha.
JakoNoha.jpg
Držák jako noha
Takto vypadá po odloupnutí:
Rozlozene.jpg
Držák po odloupnutí
Držák připevněný na boku routeru:
Drzak.jpg
Jako držák


Nastavení - po zapnutí routeru stačí spustit prohlížeč a zadat adresu [url]router.asus.com[/url], popřípadě výchozí IP adresu 192.168.50.1. Uvítá vás průvodce nastavením.
uvod.png
Úvodní stránka

Zde nastavíte parametry připojení k internetu (pokud je váš provider požaduje), WiFi včetně SSID a hesla, režim provozu WiFi. Router také nabídne hned aktualizaci firmwaru. Pro nastavení lze také využít aplikaci pro chytrý telefon. nechybí ani nabídka pro znalce, kteří mohou rovnou přejít k pokročilému nastavení.
A po nastavení si můžete projít celé menu. Něco z něj si tu ukážeme.

Stav
StavProcesory.png
Stav

Zde najdete souhrn všech informací - připojené klienty, obsazení LAN a USB portů, informace o WiFi a také vytížení procesoru a obsazenost paměti.

AiMesh - využijete, pokud router zapojíte do mesh wifi
Hostovaná síť - máte možnost vytvořit WiFi sítě pro hosty. Hostovaná síť povolí přístup k internetu, ale zabrání přístupu k zařízením na vnitřní síti.
AiProtection - Routery Asus spolupracují s TrendMicro. Na základě informací z jejich databáze dokáží zablokovat škodlivé stránky, nebo identifikovat napadené zařízení ve vaší síti. Také hned uvidíte potenciální hrozby:
AiProtect.png
AiProtection
AiProtection umí poslat výstrahu na e-mail:
AiPvystrahy.png
AiProtection - výstrahy na e-mail

Rodičovská kontrola - zde můžete nastavit omezení pro vaše ratolesti. A to nejen pro stránky s obsahem pro dospělé, ale i omezení komunikátorů, P2P připojení a multimedia. Nastavení je vázáno na MAC adresu (fyzická adresa síťové karty), kterou není tak jednoduché změnit, případně u některých zařízení změnit vůbec nejde.
Rodicovska.png
Rodičovská kontrola
A nechybí ani možnost časového omezení přístupu k internetu.
Rodicovska2.png
Časové omezení

QoS - služba, jež zajišťuje přednostní doručování paketů. Oproti minulým zde přibyly možnosti "učení z domu" a "práce z domu" - pravděpodobně díky covidu. Pro ty, kdo chtějí omezit rychlost (šířku pásma), toto nastavení nejdete rovněž zde.
QoS.png
QoS
A chcete-li vidět aktuální vytížení, stačí přejít na záložku monitoringu:
Monitoring.png
Monitoring šířky pásma


USB - možnosti využití USB portů jsou zde nadstandardní.
- AiDisk - vytvoříte si svůj vlastní cloud pro sdílení souborů přes internet
- Centrum serverů - sdílení souborů v interní síti (SAMBA), upload/download souborů přes FTP protokol, DLNA - využijete pro přehrávání multimediálních souborů na vaší chytré TV, Server síťové tiskárny - připojíte tiskárnu pomocí USB do sítě a získáte tak síťovou tiskárnu, 3G/4G klíčenka - umožní náhradní přístup k internetu v případě, že hlavní připojení vypadne, Dovnload master - pokud stahujete soubory z internetu, nemusí zbytečně běžet počítač.
USB.png
Možnosti USB


Nastavení WiFi - je u routeru srovnatelné s možnostmi WRT firmwarů. Včetně možnosti nastavení síly signálu, kterou hodně uživatelů požaduje, avšak neznám nikoho, kdo by ji neměl nastavenu na max. Co chválím je možnost nastavit sílu signálu, kdy dojde k odpojení klienta - toto se bude velmi hodit, pokud používáte AP, nebo MESH.
WiFiadvan.png
Možnosti nastavení WiFi


LAN - standardní nastavení vnitřní sítě. Lze zde nastavit IP adresu routeru, povolit/zakázat DHCP (automatické přidělování IP adres), rozsah DHCP a třeba i IPTV.
LAN.png
Nastavení LAN


WAN - najdete zde vše potřebné pro připojení k poskytovateli. A chválím rozšířenou možnost nastavení DNS.
WAN.png
Nastavení WAN

A kromě toho zde najdete i možnost duální WAN. Toto využijete např. v případě, kdy vaše pevné připojení zálohujete třeba mobilním připojením pomocí "klíčenky" (lze nastavit v USB), nebo záložním připojením WAN do některého z LAN portů. režim provozu lze nastavit jako zálohu při výpadku, nebo rovnoměrné využití obou připojení. Navíc si můžete nastavit interval testu připojení, po kolika selhání má dojít k přepnutí a zda test má být příkazem ping, nebo se testuje DNS.
DualWAN.png
Nastavení dualní WAN


Alexa - máte chytrou domácnost? pak využijete tuhle možnost.
Alexa.png
Alexa


VPN - pokud potřebujete bezpečné připojení přes VPN, ani toto není problém. Router nabízí snad všechny známé možnosti.
VPN.png
VPN


Firewall - kromě standardího nastavení jako je ochrana před DoS útokem můžete zakázat ping z WAN (router bude "neviditelný" pro ping), URL filtr - kde zakážete/povolíte URL adresy, filtr klíčových slov a můžete povolit/zakázat síťové služby. Máte-li podezření na nějaký útok, zapněte si logování. To pomůže k identifikaci útočníka a typu útoku.
Firewall.png
Nastavení firewallu


Správa - opět široké možnosti nastavení. Změna přihlašovacího jména a hesla a navíc možnost CAPTCHA kódu, což se hodí, pokud jste si povolili správu přes WAN. Další novinkou (aspoň pro mě) je možnost nastavení hibernace připojeného HDD - to když si k routeru připojíte pevný disk. Je zde i plánovač restartování, nastavení tlačítka WPS, zabezpečený způsob přihlášení - https.
SpravaCelek.png
Správa
A povolíte-li SSH, můžete si s operačním systémem routeru "povídat" přes příkazovou řádku.
Flashexfat03.png
SSH přes putty


Logování - vše, co router provádí se loguje. A romě toho jsou zde záložky zvlášť pro WiFi a DHCP. Což oceníte v případě, kdy máte podezření, že se k vyší síti někdo neoprávněně připojuje.
Logy.png
Logy


Síťová analýza - router disponuje standarními příkazy pro analýzu sítě (ping, traceroute, netstat, nslookup). Navíc umí odeslat WakeOnLAN paket (slouží k probuzení počítače po síti).

Režimy provozu - kromě režimu klient umí vše.
RezimProvozu.png
Režim provozu


Testování - jako obvykle jsem podrobil router běžným testům. jako zdroj použit PC s SSD diskem jako cíl PC s SSD diskem a 2x notebook s SSD diskem. Notebook lenovo má sice AC kartu (WiFi5), ale s aktualizovaným ovladače dokáže pracovat s AX routery (WiFi6). Druhý notebook HP umí pouze AC (WiFi5). Jako další WiFi klient použit PC s kartou ASUS PCE-AX3000 https://www.tsbohemia.cz/asus-pce-ax300 ... gK2I_D_BwE . Router nastaven jako by to udělal běžný uživatel - tedy režim AX, jeden SSID pro obě pásma, vše automaticky.
Jako USB disk použit Samsung T7 https://www.datart.cz/ssd-500gb-samsung ... 0t-ww.html . K tomu ještě malá poznámka - disk je v souborovém systému exFAT. Přestože obyčejnou flashku v exFAT router bez problémů načte, tento disk načíst odmítl. nakonec pomohla podpora od ASUSu, kde doporučili vyzkoušet NTFS. S tímto souborovým systémem už router disk načetl bez problémů.
Vzdálenosti v tabulce - "A" = 1m od routeru, "B" = 5m od routeru, v cestě signáli 1 železobetonová zeď, "C" = 9m od routeru, v cestě 3 železobetonové zdi. testování probíhalo v paneláku, v okolí 35 WiFi sítí.
Testoval jsem koírováním velkého souboru oběma směry (up/down). Kromě testů USB byl zdroj na portu WAN. Jako "měřidlo" použit totalcommander. naměřené rychlosti jsou proto naprosto treálné rychlosti - tedy žádné vypočtené a v reálných podmínkách.
Výsledná tabulka:
rychlosti.png
Tabulka


A pro pořádek dodávám screen z programu InSSIDer, jen pro představu, v jakém prostředí musel router pracovat. Někdy se divím, že při takovém zahlcení to routery vůbec ještě dají.
inssid.png
InSSIDer


Spotřeba: Adaptér k routeru je 12V, 2,5A. Dimenzován je dost vysoko, pravděpodobně proto, aby router mohl napájet připojená zařízení do USB. Port USB 3 je schopen dodat až 1,5A. Sám router si "vezme" 4,5W. V zatížení 7,5W. Měřeno digitálním power metrem GPM01.

Co říci závěrem? Router hodnotím jako nadstandardní pro použití v domácnosti. Zabezpečení je na vysoké úrovni. Obrovské možnosti nastavení. Možnost přístupu do systému přes příkazovou řádku. Prostup WAN->LAN srovnatelný s profesionálními zařízeními. S kartou AX3000 dosahuje rychlost přes WiFi (na krátkou vzálenost) parametrů gigabitové LAN sítě. Vtipně řešená "noha" routeru, kterou lze odloupnout a použít jako držák, pokud chcete mít router připevněn na zdi. Dvě výtky bych přece jen měl. A to pomalejší rychlost WiFi při kopírování z/na připojený USB disk a jen tři LAN porty.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Reklama
Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 6755
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline
Kontakt:

Re: Seznámení s routerem ASUS RT-AX59U

Příspěvekod Ltb » 27 bře 2023 16:37

Publikováno - velké díky za skvělou recenzi :thumbup: 8)

Cecilec
nováček
Příspěvky: 5
Registrován: duben 23
Pohlaví: Muž
Stav:
Offline

Re: Seznámení s routerem ASUS RT-AX59U

Příspěvekod Cecilec » 28 dub 2023 19:58

S tím zahlcením to není tak špatný jak vyzní z testu. Router běží na kanálu 56. Spolu s ním tam je jen jedna wifi s mizerným signálem -78dB.

Bohužel se zdá že 5GHz pásmo ze zaplnilo. Před pár lety bylo volné celé. Letos jsem viděl dost podobné šílenosti. Že nebylo kam přeladit ani v 5GHz.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Plex se za routerem Asus seká, před routerem nikoli
    od Fanda_ » 25 led 2024 20:47 » v Administrace sítě
    4
    1266
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2024 16:39
  • Rychlost portu za routerem RT-AX58U Příloha(y)
    od Miikeshek » 04 úno 2024 11:29 » v Administrace sítě
    15
    2438
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    09 úno 2024 08:40
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    684
    od Jocerin Zobrazit poslední příspěvek
    31 led 2024 11:54
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    1874
    od ITCrowd Zobrazit poslední příspěvek
    24 srp 2023 16:54
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    1814
    od SirKooky Zobrazit poslední příspěvek
    26 črc 2023 23:49

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 hostů