Hlavní navigace

V létě uvede AMD nové GPU Tonga. Úsporná mainstreamová odpověď na GM107?

16. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V neděli přinesl web VideoCardz zprávu, že AMD na letošní léto chystá novou highendovou grafiku, která by na pozici jednočipové špičky nahradila model Radeon R9 290X. Tuto zvěst převzaly početné zpravodajské servery, ukazuje se ale, že poněkud předčasně. Včera ji totiž web VideoCardz vzal zpět, či chcete-li přehodnotil: na trh nemá přijít highendový model a též nemá jít jen o novou kartu. Na svět se ve skutečnosti chystá zcela nový čip GPU a určený bude do mainstreamového segmentu – čímž se ale pro řadu zájemců stává o to zajímavější.

Toto nové GPU nese kódové označení Tonga, což je jméno, které se objevilo v ovladačích již před značnou dobou (spolu s čipy Hawaii a Vesuvius), na trh se ale dotyčný produkt stále teprve chystá. Podle VideoCardz AMD vydá kartu nebo karty s tímto čipem během dvou až tří měsíců a s největší pravděpodobností půjde o náhradu za současný čip Pitcairn (Curracao), nacházející se v Radeonech R7 265 a R9 270/270X.

Tyto Radeony ponesou jen 2 GB paměti, což naznačuje, do jak vysoké cenové hladiny zapadnou. Paměť by měla tvořit konvenční GDDR5, dohady o nasazení Hybrid Memory Cube nebo jiného typu vrstvené 3D paměti jsou s největší pravděpodobností pomýlené. Zároveň to nevypadá na 20nm proces, i když VideoCardz uvádí, že výroba by mohla místo u TSMC probíhat v GlobalFoundries (kde má produkce GPU letos skutečně začít).

Zatím poslední GPU z produkce AMD, Hawaii (TechRadar)
Zatím poslední GPU z produkce AMD, Hawaii (TechRadar)

Tonga by velmi pravděpodobně mohla být odpovědí na první z Maxwellů od Nvidie, čip GM107. Ten přinesl velmi dobrou efektivitu a nízkou spotřebu. Na podstatném zlepšení poměru mezi výkonem a spotřebou údajně pracuje i AMD a podle webu VideoCardz by měla architektura GCN v čipu Tonga doznat pokroků až nad očekávání dramatických. Pokud tomu tak skutečně bude, pak by toto GPU vedle mainstreamových grafik zřejmě mohlo mít světlou budoucnost také v kartách pro notebooky. Podle VideoCardz bude rovněž přepracováno řízení spotřeby PowerTune Boost. Jeho fungování bude údajně zasahovat na mnohem nižší úroveň, takže by snad mohlo být přesnější a efektivnější.

GPU Tonga by mělo podporovat vymoženosti poslední generace čipů, jako je TrueAudio, podpora Mantle (tu mají všechny generace GCN) a posléze DirectX 12. Možná prý dostane i blok XDMA, který umožňuje efektivní komunikaci dvou grafik v CrossFire přes rozhraní PCI Express – to však zatím asi potvrzeno není.

Čip by se mohl ocitnout v modelu nazvaném například Radeon R9 275X. Nicméně v číslování generace 200 je už dost těsno, takže bych se vůbec nedivil, kdyby AMD se značením přešlo ke generaci 300. Podle VideoCardz ještě karta nemá definitivní jméno, dopadnout to tedy asi může tak i tak.

 

 

Volcanic Islands, nebo Pirate Islands?

Jedna z věcí, nad níž se VideoCardz zamýšlejí, je otázka, zda už bude Tonga patřit do nové generace nazvané Pirate Islands, což asi by naznačovalo větší technologické inovace. Tichomořské souostroví Tonga má s piráty jistou spojitost (před dvěma lety zde byl údajně objeven vrak korzárské lodi). Především jde ale o součást tzv. tichomořského ohnivého pásu. Souostroví má šestnáct většinou aktivních sopek, takže jméno Tonga asi nový čip jasně směřuje do současné generace Volcanic Islands.

CS24

Vulkán Niuafo'ou v souostroví Tonga z vesmíru
Vulkán Niuafo'ou v souostroví Tonga z vesmíru

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?