Hlavní navigace

V počtu domácností připojených k internetu optikou je Česko nejhorší

21. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rada FTTH (Fiber to the Home) v těchto dnech pořádá další konferenci, na které vysvětluje vliv optických sítí život občanů, životní prostředí a ekonomiku v zemích. Organizace skládající se z předních telekomunikačních firem a výrobců techniky proto zveřejnila výroční zprávu odhalující stav optických sítí v evropských domácnostech. Zaměřila se na státy s více než 200 000 domácnostmi, kde je optika v alespoň jedné setině z nich.

Optické sítě v Evropě
Optické sítě v Evropě

V tomto srovnání si Česko vede jako jedno z nejhorších. FTTH, resp. agentura IDATE zpracovávající výzkum, nás zařadila až na páté místo od konce. Graf ukazuje hned dva údaje. Modrá čára jsou optické linky vedoucí přímo do jednotlivých domácností, šedá ukazuje linky vedoucí do domu, odkud jen pak internet rozveden běžnou lokální sítí (LAN).

Zajímavé je, že Norsko, Slovinsko a Portugalsko mají všechny linky zavedené přímo do domácností, jinde totiž většinou optika vede jen do domu a ne bytu (typicky u paneláků). Co se týče optiky až do bytů, je na tom Česko úplně nejhůře.

 

Podle Českého statistického úřadu bylo u nás v roce 2011 z 3 086 000 přípojek jen 236 000 vedených pomocí optických vláken. ČTÚ a MPO chtějí tuto situaci zlepšit investicemi z výnosů právě probíhají aukce volných kmitočtů.

Zdroj: FTTH Council

Byl pro vás článek přínosný?