Hlavní navigace

V projektu Quantum budou CPU od Intelu i AMD. Zákazníci chtějí možnost volby

24. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco o Radeonech Fury s čipy Fiji se spoustu věcí vykecalo předem, než je AMD prvně předvedla na E3 (a dokonce i o Radeonu R9 Nano se objevily zmínky na asijských webech), představení malého, ale nadupaného herního stroje Project Quantum bylo od AMD překvapením. Toto vodou chlazené mini PC s atraktivním designem má jako hlavní lákadlo dvě GPU Fiji, nicméně záhy se zjistilo, že AMD v prototypu zařízení použilo procesor značky Intel. To vedlo k různým uštěpačným poznámkám, ovšem situace je ve skutečnosti poněkud složitější.

AMD se k tomuto tématu oficiálně vyjádřilo webu Tom‘s Hardware, který mu otázku, proč je uvnitř konkurenční CPU (zdá se, že Core i7-4790K) statečně přednesl. AMD ve vyjádření potvrdilo, že tomu skutečně tak je. Současná podoba projektu Quantum je ale jen prototypem a hardware tedy nemusí být definitivní. A dále, ačkoliv prezentován byl stroj s Intelem, AMD má podle svých slov rozpracované verze Quantumu založené na obou platformách. Tedy i model s nějakými procesory FX či APU.

AMD Quantum
AMD Quantum

Filozofie je údajně taková, že produkt má pokrývat celou šíři trhu, nikoliv jen jednu ze dvou platforem. Navíc firma nejen musí, ale podle svých slov také sama chce respektovat přání potenciálních zákazníků, a ti v tomto případě podle AMD jasně preferují možnost volby. Pokud by z „prestižních důvodů“ AMD do systému Quantum exkluzivně nacpalo svůj procesor, bylo by to naopak v rozporu s tím, co převážná většina potenciální klientely chce. Kromě toho má podle AMD být hlavní hvězdou v projektu Quantum GPU Fiji – jaké CPU se blýskne ve vedlejší roli, už ve srovnání s tím není zas tak zásadní.

 

To, že prototypy jsou vyvíjené i pro procesory AMD, nicméně nemusí nutně znamenat, že se takové Quantum objeví v obchodech. Je třeba možné, že tento stroj nebude prodávat přímo AMD, ale nějací partneři (například firmy specializující se na highendové herní sestavy). A ti se mohou rozhodnout nabízet jen konfigurace s Intelem. Nebo je reálné, že se procesory AMD naostro objeví třeba až v nějaké budoucí další generaci. Tom‘s Hardware v této souvislosti ukazuje na nová FX založená na architektuře Zen, ta ale zřejmě budou na trhu až příští podzim.

AMD Quantum

 

Cloud24

Umožnění výběru mezi více modely Mini-ITX desek a procesorů je dle mého názoru ta nejlepší věc, jakou AMD mohlo udělat. Zpráva, že uvnitř má být CPU Intel, sice vyvolala pobavené až škodolibé reakce, ale při vší úctě asi není sporu, že současná Core i7-4790K jsou pro herní PC obecně nejlepší volbou (i když kdo ví, když teď ASRock nabízí Mini-ITX desku pro Haswell-E). Hlasy, že AMD mělo nabídnout „všechno červené“ a Intel je v Quantumu chyba, sice zaznívají, pokud by ale uvnitř bylo FX nebo dokonce APU, určitě by se zase ozvala kritika opačná (jak dí přísloví, hůl se vždycky najde). Možnost použít obě platformy je ale odpovědí na obojí. Navíc je to přístup hodně „čistý“ – AMD nebude spolu se svými grafikami tlačit svá CPU a nechá svobodu volby zákazníkům.

Zdroj: Tom‘s Hardware

Byl pro vás článek přínosný?