Hlavní navigace

Velké sjednocení: USB-C s Power Delivery má být podle EU do dvou let ve všech smartphonech. Co na to Apple?

26. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Podle návrhu Evropské komise budou muset být smartphony prodávané v Evropské unii vybavené portem USB-C. Pro rychlonabíjení prosazuje standard Power Delivery. Zároveň má být uložena povinnost je prodávat i bez nabíječky (ale USB kabel zakázaný není). Změna se má týkat i další elektroniky kromě drobné. Výrobci na změnu dostanou dva roky.

Evropská komise na to jde cestou ekologie. Přibalování nabíječky ke každému novému smartphonu je trochu zbytečné. Lidem se pak doma hromadí. V minulém roce se v EU prodalo asi 420 milionů přenosných elektronických zařízeních včetně smartphonů a počet nabíječek v domácnosti přece nemusí být stejný, jako počet zařízení. Zvlášť když smartphone jednou za čas vyměníme a stará nabíječka zůstane.

V průměru spotřebitelé vlastní přibližně tři nabíječky mobilních telefonů, z nichž pravidelně používají dvě. Vyhozené a nevyužité nabíječky každoročně představují až 11 000 tun elektronického odpadu. Celá směrnice se týká zařízení typu smartphony, tablety, velká náhlavní sluchátka, ale už ne hodinek či malých sluchátek. To je trochu zvláštní, neboť řada lepších modelů již USB-C obsahuje a pokud budou v prodeji nadále verze s microUSB, sjednocení nebude úplné. Komise to zdůvodňuje „technickými důvody“, tedy zejména rozměry.

Nabíječku si kupte samostatně

Prodej nabíječek se tedy má od telefonů zcela oddělit. Počet nabíjecích konektorů se během poslední dekády snížil ze 30 na 3, ale cílem má být jeden jediný standard. Zmizení kulatých portů z hloupých telefonů ale není zásluhou úředníků, jako spíše výsledkem zmizení tehdejších hloupých telefonů z trhu.

Smartphone bude možné prodávat s nabíječkou pouze v případě, že bude v prodeji i balení bez nabíječky.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk, uvedla: „Evropské spotřebitele již dlouho frustruje, že se jim v zásuvkách hromadí nekompatibilní nabíječky. Výrobní odvětví dostalo spoustu času na to, aby přišlo s vlastními řešeními; nyní je načase přijmout legislativní kroky pro jednotnou nabíječku. Jde o důležitý přínos pro naše spotřebitele a životní prostředí, který je v souladu s našimi ekologickými a digitálními ambicemi.“

Komise jde s návrhem tak trochu pozdě. Prosazovat USB-C bylo na pořadu dne před mnoha lety, nyní již většina výrobců smartphonů s Androidem na USB-C přešla a microUSB kvůli nižší ceně drží jen u low-endu. Tento tlak je namířen spíše na Apple a jeho konektor Lightning.

Více: USB-C ve smartphonech: Nejdále je Huawei, ostatní nacházejí odvahu pomalu (2016)

Návrh komise zní takto:

  • Harmonizovaný nabíjecí port pro elektronická zařízení: běžným portem bude port USB typu C. Spotřebitelé tak budou moci nabíjet svá zařízení stejnou nabíječkou USB-C bez ohledu na jejich značku.
  • Harmonizovaná technologie rychlého nabíjení pomůže zabránit tomu, aby různí výrobci neodůvodněně omezovali rychlost nabíjení, a zajistit, aby rychlost nabíjení byla při používání jakékoli kompatibilní nabíječky pro dané zařízení stejná.
  • Oddělení prodeje nabíječky od prodeje elektronického zařízení: spotřebitelé budou moci zakoupit nové elektronické zařízení bez nové nabíječky. Omezí se tak počet nechtěně zakoupených nebo nevyužitých nabíječek. Odhaduje se, že omezení výroby a likvidace nových nabíječek omezí množství elektronického odpadu o téměř tisíc tun ročně.
  • Zdokonalené informace pro spotřebitele: výrobci budou muset poskytovat relevantní informace o účinnosti nabíjení, včetně údajů o výkonu, který zařízení vyžaduje, a zda podporuje rychlé nabíjení. Spotřebitelé tak snáze zjistí, jestli jejich stávající nabíječky splňují požadavky jejich nových zařízení, nebo jim to pomůže vybrat kompatibilní nabíječku. Ve spojení s ostatními opatřeními by to spotřebitelům pomohlo omezit počet zakoupených nových nabíječek a ušetřit 250 milionů eur ročně za zbytečně pořízené nabíječky.

USB-C sám o sobě je pouze tvar konektoru. Vnitřně může jít o USB 2.0 stejně jako o USB 3.2. Nebo klidně o Thunderbolt. Zároveň výrobci používají mnoho různých a navzájem nekompatibilních standardů pro rychlonabíjení. Evropská komise nyní dává přednost standardu Power Delivery s minimálním výkonem 15 W. To je proti dnešním nabíječkám směšně málo a dá se předpokládat, že výrobci zvolí silnější verze. Co se stane se současnými technologiemi pro rychlé nabíjení (z nichž nekteré jsou i lepší než Power Delivery) komise neřeší.

Standardy rychlonabíjení (zdroj: Hometop)

Bude velmi zajímavé sledovat, jak na to výrobci zareagují. Nabíječky někteří nepřibalují už dnes a ekologické balení je také čím dál častější. U microUSB problém nebude, až reakce Applu ukáže, jak to celé bude pokračovat. Ten to celé může obejít přibalením redukce (a zdražením), nebo klidně úplným zrušením konektoru. Bezdrátové nabíjení se stále vyvíjí a za dva roky může být úplně jinde.

zdroj: EK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.