Hlavní navigace

Velký přehled: stalo se v roce 2011 (2. část)

7. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Červenec 2011 – Měsíc, kdy zemřelo vypalování

Vplujme do druhé poloviny roku, která byla událostmi podstatně nabytější než ta první. Ale vezměme to pěkně popořádku. Po línějších letních měsících přišel podzim, kdy se naplno rozjely debaty o Windows 8. Developer Preview jsme si sami vyzkoušeli a od té doby dumáme nad tím, co by se dalo zlepšit. A čekáme, až Microsoft uvolní další detaily o systému. Prohlížeče mezi sebou bojovaly jako obvykle a zásuvné moduly se začaly bát o své postavení. Proberme se druhou polovinou roku 2011, místy trochu odlehčeně.

První část přehledu: Velký přehled: stalo se v roce 2011 (1. část)

Tipy na další shrnutí roku 2011:

Červenec 2011 – Měsíc, kdy zemřelo vypalování

Jak už to s letními měsíci bývá, jsou obecně takové slabé. Čtenáři se rozutečou na dovolené k moří, tráví více času venku, užívají si sluníčka a mají méně času a chuti na čtení. Firmy s vydáváním novinek automaticky zpomalí, protože ví, že nemá smysl je uveřejňovat. Po slabším létě tudíž obvykle přijde divoký podzim. Podobně tomu bylo v uplynulém roce. V červenci jsme vám naservírovali trilogii článků o tom, kterak zabezpečit svá hesla. Jde o velice výživné téma, které stojí za přečtení. Alespoň, pokud neberete zabezpečení na lehkou váhu. (A že ji bohužel tak bere velká spousta uživatelů.)

Komu to ještě nedošlo, vypalování na optické disky v mnoha domácnostech přestalo úplně existovat. Úmrtí to ale nebylo náhlé, nýbrž postupné. Ve chvíli, kdy se z původně vypalovacího (toho zdarma dostupného!) balíku Nero vytratila vypalovací funkce, věděli jsme, že je s optickými médii definitivně amen. Na rychlé přenášení menších dat se hodí flash disky, na větší data máme externí disky. Prostor pro optická média se tudíž zásadně zmenšil. Když si jednou za rok něco opravdu potřebujete vypálit, použijete k tomu samotná Windows, protože kdo by se instaloval s Nerem?!

Čtete: Nero Kwik Burn: konec vypalování zdarma?

Windows 7 se navíc v té době s optickými disky docela trápila. Měla několik problémů souvisejících se zapisováním i čtením. To na optimismu nikomu nepřidalo. Začalo být také jasné, že lištu pro prohlížeče si člověk dobrovolně nenainstaluje, leda omylem. Pochopil to přinejmenším Google, když ukončil vývoj lišty pro Firefox. Jeho argumenty jsou logické a pochopitelné, funkce lišty má prostě prohlížeč zabudované v sobě.

Pozitivní informace se vynořily u Microsoftu. Windows 7 prodávala sedm kopií za vteřinu a Internet Exploreru 9 se dařilo navyšovat svůj tržní podíl (navzdory tomu, že značka jako taková upadala a upadá nadále). Navíc se ukázalo, že IE9 dovede odrazit většinu hrozeb sociálního inženýrství. Safari zase ukázalo, že pod Windows postrádá ono kouzlo a funkce, kterých si lze užívat na jablečné platformě.

Čtěte: Safari 5.1: pro Windows jen polotučná verze

Mozilla konečně vydala pátý Thunderbird, který také přešel na kratší vývojový cyklus. Skončila podpora Office XP a Windows Vista SP1 a jako protipól konce byl započat vývoj Opery 12, která je ovšem dodnes v nedohlednu. Pokud nás něco opravdu překvapilo, pak to byla zpráva o tom, že se v Číně objevil tablet iPad 3. Nejvtipnější bylo, že na něm běžela Windows XP. Čína obecně dokáže všechno převrátit vzhůru nohama, důkazem budiž prohlížeč na bázi IE7, avšak se vzhledem okopírovaným od Chromu. Aby těch podivností nebylo málo, na eBayi jste si dokonce mohli koupit Windows 8.

Další zajímavé články:

Srpen 2011 – Měsíc, kdy samotná vyšší moc chtěla zabít optické disky

Srpen 2011 – Měsíc, kdy samotná vyšší moc chtěla zabít optické disky

V první části přehledu jsme si povídali o tom, jak se ICQ rozjelo. A skutečně, pokud nám něčím vytřelo zrak, bylo to mimořádně silným kalibrem v podobě přidání podpory sítě Google Talk. Vedle vlastní sítě jste se tak mohli přihlásit ke svým účtům v Google Talku a Facebooku. Od té doby můžeme o ICQ s čistým svědomím hovořit jako o víceprotokolovém komunikátoru. Ruský vlastník služby dokázal něco, co mu mohou ostatní komunikátory závidět. Takový Windows Live Messenger vás spojí s chatem na Facebooku, ale tím končí. Kdo by před lety řekl, že ICQ bude jednou za největšího inovátora a za překvapení roku?

Čtěte: ICQ 7.6: chat v síti Google Talk

Hodně jsme se věnovali prohlížečům, přestože takový Firefox 6 nic moc zajímavého neukázal. Chrome 13 alespoň protlačilo další z věšteckých funkcí, Instant Pages. Tenhle prohlížeč se začal vybarvovat. Právě tady jsme již pocítili náznaky toho, že by se z Chromu mohl stát novodobý Internet Explorer 6, který si okolo sebe staví zeď. Na web přitom nepatří žádné technologie, které fungují exkluzivně v jediném browseru. To už tu jednou bylo.

Čtěte: Google Chrome 13: šťastné vydání

Prohlížeče jsme ale také opět srovnávali, a to v několika disciplínách:

S fantazírováním nás zase obtěžovaly informace o Firefoxu. Existovala naděje, že by se kompletně mohl přepracovat vzhled, nikdy k tomu ale nedošlo. O vydáních s rozšířenou podporou s toho také namluvilo dost, ale skutek utek'. To stejné platí o Rychlém přístupu, který měl obohatit Firefox 9. Microsoft sice pochopil, jak se dělá moderní webový prohlížeč, s nástrojovými lištami si ale pokoj nedal.

Sedmičky měly zase problém s dévédéčky. Počkat, osmičky také. Skoro jako by vyšší moc pohřbu optických médií sama asistovala, co říkáte? Nebo všechny tyto a předchozí události byly pouhou shodou náhod? Byli jsme svědky nepěkné ironie: desetileté výročí dokončení oslavila Windows XP propadem v používanosti. Poprvé po tolika letech se dostala zpátky pod padesát procent. Skype zahájil prodej miniaplikací (a chatování v síti Facebook), zatímco jiní se obohatili prodejem OpenOffice.org. Proč se zdržovat s vývojem vlastního produktu, když to jde i jinak, že?

Internet Explorer oslavil šestnácté narozeniny. Nejstarší prohlížeč na trhu se dostala do řečí v souvislosti s inteligencí uživatelů. Nakonec se ukázalo, že tvrzení o nízkém IQ se nezakládaly na pravdě, respektive nebyly zamýšleny jako důkaz shazující microsoftí prohlížeč. Kdo si ale dnes na tuto nepříjemnou kauzu vzpomene? My spíše vzpomínáme na technologii Native Client, která z Chromu udělala bezmála malý operační systém.

Někomu v Microsoftu došlo, že jejich soupeřem není Linux, nýbrž Apple a nově také Google. Že by byly prostředky investované do srovnání platformy Windows a Linux utracené dost zbytečně? Jenom by mne zajímalo, proč si redmondský gigant myslel, že ho ohrožuje platforma s celosvětovým podílem stabilně se pohybujícím okolo jednoho procenta. I nápad zabudovat do Windows obchod s aplikacemi přišel dost pozdě. Na druhou stranu: lepší pozdě nežli nikdy. Osmičky nás ale opravdu natěšily posunem v kopírování souborů.

Další zajímavé články:

Září 2011 – Měsíc, kdy se o Windows 8 mluvilo víc než jindy

Září 2011 – Měsíc, kdy se o Windows 8 mluvilo víc než jindy

V září konečně přišlo to, na co jsme všichni čekali. Konference Build, kde měla být konečně pořádně představena Windows 8, jedna z nejrevolučnějších Windows všech dob. Leccos jsme zjistili o Metru nebo napojení do Cloudu, zároveň nám ale bylo hodně zatajeno. Alespoň Microsoft vydal zdarma Developer Preview, který lze vystihnout zhruba takto: jde o lehce vylepšená Windows 7 s přidaným prostředím Metro. Dále nemá smysl řečnit, raději vám rovnou naservíruji seznam článků týkajících se osmiček. (Za následující vyčerpávající výčet se předem trochu omlouvám.)

Chrome oslavilo třetí narozeniny. Jak ten čas letí, že? Tři roky od zahájení revoluce se vůbec nezdají být tak vzdálené. Je to, jako by Chrome změnil Internet teprve včera. A Adobe už jej přibalilo ke svému Readeru. Předtím zase Google přibalil Flash Player ke svému prohlížeči. Obchod to byl výhodný pro obě strany.

Čtěte: Chrome slaví 3. narozeniny

Po zbytek roku přinášelo Chrome spíše zklamání, protože se až na výjimky nedostávalo zajímavých novinek. Ve čtrnácté generaci zůstaly jediné dvě inovace pod kapotou. Což je ještě slušné, když vezmu v potaz, že návrh na Správce stahování pro Firefox 9 zůstal na papíře. Svou dlouholetou existenci ukončil vyhledávací nástroj Google Desktop. Windows kvalitní vyhledávání dávno obsáhla, takže už ho nebylo třeba. Chrome Web Store byl spuštěn v češtině pod názvem Internetový obchod Chrome a patřil naopak k úspěchům velké internetové firmy. A když prosáklo, že Internet Explorer 10 pro Metro nebude podporovat zásuvné moduly (ani Flash Player), pánům v Adobe zatrnulo. Bohužel se ani v září neobjasnila situace s novými Office, pouze se hovořilo o tom, že budou k dispozici i pro prostředí Metro.

Naproti tomu bylo jasné, čím má zaujmout legendární Total Commander v osmé verzi. Tento správce souborů se poprvé objevil v nativní 64bitové edici (nikoli však ještě finální).

Další zajímavé články:

Říjen 2011 – Měsíc, kdy Windows XP oslavila první kulatiny

Říjen 2011 – Měsíc, kdy Windows XP oslavila první kulatiny

V říjnu si svou konferenci uspořádal další gigant, Adobe. A byla jednak vtipná a za druhé výživná. Viděli jsme totiž cloudovou budoucnost, jak si jí tato firma představuje. Viděli jsme na vlastní oči dotykovou verzi slavného Photoshopu. Další společnost se chystá na to, že v budoucnu půjde pracovat jinde než na počítači. Budeme jednou všichni pracovat jen s tablety? Naprosto zdrcující byl až druhý den, kdy nám přednášející předvedl, jak je HTML5 krásné a jak půjde hrát Unreal Tournament a další běžné 3D hry v prohlížeči díky Flashi. Byli jsme svědky zrodu herní -revoluce?

Ve chvíli, kdy nás webové prohlížeče začaly malinko nudit, se vytasil Amazon se Silkem. Ten znovu oživil myšlenku, kdy se na serveru stránka zpracuje a přednačte a vy ji za odměnu (na omezeném mobilním připojení a na slabším hardwaru) přijmete o to rychleji. Tento prohlížeč je určený pro přenosné tablety, avšak kolovaly pověsti o tom, že se netradiční kus softwaru podívá také na Windows.

Čtěte: Amazon Silk: revoluční prohlížeč, nebo jen sprostá kopie Opery?

Opera si mezitím chystala hardwarovou akceleraci. Teprve dvanáctá generace ji budu brát vážně (srovnejte to s IE9, který vyšel na jaře 2011). Pracuje se na ní po několik měsíců a vývoj ještě nějakou dobu trvat bude. Do data vydání se proto spokojte s naším článkem, kde si dvanáctou řadu přibližujeme. Podívejte se, co může způsobit nevyladěné akcelerace.

Čtěte: Preview: Opera 12 chce akcelerovat lépe než druzí

V neposlední řade si jsme v říjnu připomenuli Windows XP, která přežila deseti let. I po takové době jde o velice oblíbený a používaný operačním systém, což zní do jisté míry pozoruhodně. Tak jsme to vzali pořádně od podlahy a připomenuli si inovativní prvky, s nimiž ikspéčka prorazila, a probrali jsme se zajímavostmi a vůbec vším, co si lze vymyslet. Připomenuli jsme si, že XP se stala v mnohém revolučním systémem, ač se to mnohdy přehlíží.

Čtěte: Velká rekapitulace: Windows XP po deseti letech

V době, kdy Microsoft vydal Vistu a tlačil ji kupředu známými reklamními slogany „Vista je tady. Řekněte WOW.“ (přičemž někteří poslední slovo rádi nahrazovali zkratkou LOL), se nám zdálo zhola nemožné, aby další Windows byla na hardware méně náročnější než její předchůdce. Sedmičky ale ukázaly, že se takovou cestou operační systém ubírat může. Fakt, že si osmičky vystačí s naprostým minimem paměti, jsme proto přijali s ledovým klidem. Která Windows ale naposledy obstojně šlapala s pouhými 64 MB?

Zásuvné moduly se za svou existenci praly. Flash 11 konečně vyšel v nativní 64bitové verzi, přestože v to nikdo ani nedoufal (doufalo se dlouho předtím). Chrome 15 opět zklamalo nízkým počtem novinek a Mozilla se pustila do vývoje tichých aktualizací pro Firefox. Tržní podíl IE se ztenčil na méně než 50 %. Také byl potvrzen zánik miniaplikací pro Windows 8, v souvislosti s tím Microsoft zavřel galerii. Katalogizační přehrávač iTunes zase dostal do vínku český překlad a redmondskému gigantu se povedlo dovést do zdárného konce akvizici Skypu. Něco se přece jen povedlo. Sada Office 2007 se dožila třetího a zároveň posledního Servisního balíčku. Domnělé uniklé plány vydání Windows naznačili, že bychom se Windows 9 mohli dočkat dříve, než jsme si mysleli.

Další zajímavé články:

Listopad 2011 – Měsíc, kdy se svět zamyslel nad čtením webu

Listopad 2011 – Měsíc, kdy se svět zamyslel nad čtením webu

Pakliže nebudete brát v potaz čistě oficiální klienty, můžete se k většině chatovacích sítí připojit také pomocí neoficiálních a obvykle víceprotokolových komunikátorů. Jeden z nich zažil v minulém roce velký obrat. Trillian na podzim dokonce přidal podporu Skypu, což nikdo před ním nedokázal. Do té doby některé aplikace dovolovaly spojit se se Skypem, ovšem Skype jako takovým musel běžet na pozadí. Trillian tuto potřebu zcela odboural.

Čtěte: Trillian 5.1: nativní podpora Skypu

Firefox prošel důležitým vývojovým milníkem, v osmé řadě totiž po letech zarazil řádění doplňků od aplikací třetích stran. Od té doby se vám žádný doplněk do prohlížeče nenainstaluje bez vašeho svolení.

Čtěte: Firefox 8: konečně zaráží samoinstalace doplňků

Vynořily se velice zajímavé materiály ukazující designové výstřelky, co se nakonec do Firefoxu nedostaly. U mnoha z nich musíte litovat, že k jejich zapracování do programu tomu nedošlo. My prohlížeče známe především tak, jak se výrobci distribuují mezi nás, v konečné podobně. O to unikátnější je pohled pod pokličku, ještě do dílny, kde vznikají různé šílené nápady a zlepšováky.

Čtěte: Designové okénko: co se do Firefoxu nedostalo

Mezitím se nám Microsoft snažil dokázat, že konečně, po několika generacích Windows, přestanou být automatické aktualizace na obtíž a budou pracovat potichu, na pozadí. Slušný výkon. Firma se hodně chvástala vylepšenou instalací systému, přičemž dobu upgradování rovnou zkrátila o několik hodin. A to je něco, čím se chlubit určitě může.

Norové se zabývali tím, jak číst web lépe. Současný stav nevyhovuje z jediného důvodu: nastala doba tabletů (hlavní vlna teprve zaútočí) a poukázala na nedostatky webových stránek. S dotykovým ovládáním bychom totiž měli web procházet jinak, než jal jsme zvyklí s myší. Vertikální skrolování najednou bez myši není optimální. Reaguje na to projekt Opera Reader. Čtení na webu řeší také Evernote Clearly, avšak zase trochu jinak.

V listopadu se zjistili, že díru ve Windows využívá dost zákeřný červ Duqu. Pokud mají některé kousky malwaru vejít do dějin, tenhle se k nim jednoznačně musí zařadit. Podle všeho jde o jeden z prvních důkazů kybernetické války, dost možná podporovaný některými vládami. Firefox oslavil sedmé narozeniny, byl oznámen benchmark 3DMark pro Windows 8 a Thunderbird naznačil, že v budoucnu budeme moci zakládat e-mailové schránky přímo v něm. Na povrch vypluli dvě informace z minulosti Microsoftu. Ten se dříve pokusil koupit prohlížeč Netscape Navigator. Šokujících několik slov pronesl muž, co složil spouštěcí melodii pro Windows 95. Komponování proběhlo na Macu, protože počítače s Windows skladatel nemá zrovna v lásce.

Facebook se pustil do výroby vlastního kecálka pro Windows 7, zatímco jiný kecálek, Skype, zavedl telefonování s Facebookem. Rozběhly se velké debaty o tom, zda skončí vývoj Silverlightu. Jako doplněk pro prohlížeče nemá tento konkurent Flashe opravdu smysl, takže po páté generaci možná skončí v podobě, v jaké ho známe. A my jsme spustili web Extra PC. Hurá!

Další zajímavé články:

Prosinec 2011 – Měsíc, kdy Chrome nepřekonal Firefox

Prosinec 2011 – Měsíc, kdy Chrome nepřekonal Firefox

Svět se málem zbláznil z toho, že se Chrome již v listopadu stal dvojkou na trhu. Jak jsme si ale vysvětlili, pravda leží někde jinde a statistiky StatCounteru nelze brát tak vážně. Realita nebyla a není zdaleka taková, že by Firefox svou pozici hned tak ztratil. To se stane nejdříve za několik měsíců.

Čtěte: Statistiky: Chrome ještě není silnější než Firefox

V Microsoftu myslí na bezpečnost a kromě čtvrté generace Security Essentials vydali betu nového druhu antiviru. Tedy, on je nový pouze v jediné věci: lze jej pustit ještě před naběhnutím Windows. Sám tudíž běží z CD nebo flash disku a z principu neřádstvu zatíná tipec mnohem efektivněji, než antimalwarové programy, které běžně fungují až po spuštění systému. Windows Defender Offline se vynořil odnikud a příjemně překvapil.

Čtěte: Windows Defender Offline: odstraňte malware před spuštěním systému

Chrome se vybavilo podporou více uživatelských profilů. Lze je vytvářet přímo v aplikaci, nemají však nahradit uživatelské účty ve Windows. I tak je řada lidí nadšeně přivítala, neboť díky nim lze snadno oddělit pracovní a soukromé věci. Svá hesla a záložky před jiným uživatelem počítače tímto neochráníte.

Čtěte: Jak na uživatelské profily v Google Chrome

Někdo v Googlu zřejmě jedl vtipnou kaši. Pánové z této firmy skutečně neberou všechno smrtelně vážně a svět je díky tomu příjemnější. Ostatně, proč neokořenit pád prohlížeče nějakou pořádnou hláškou? Možná pak zapomenete na to zlé, a sice že vám zkolaboval program.

Čtěte: Je po něm, Jime! Chrome má smysl pro humor

Je vidět, že Microsoft nemůže nic udělat s úniky. Jakmile se okruh testerů jen o něco zvětší, najde se dobrák, který do světa vypustí nějakou informace nebo obrázek z utajovaného produktu. Takhle jsme se dozvěděli o tom, že nový souborový systém se bude jmenovat ReFS, nikoli Protogon, a že bude k dispozici v serverové variantě Windows. Začali jsme se těšit na betu osmiček, o níž prosáklo, že si ji všichni budeme moct osahat v únoru. Pro Windows 8 Developer Preview po dlouhé době vyšel neoficiální jazykový balíček s českým překladem. Komunita si vždy poradí.

MMF24

Opery 12 jsme se nedočkali, místo ní nám norská společnost nadělila Operu 11.60. Na svět se též vyklubalo první testovací sestavení 64bitové Opery, které si při poměřování výkonu vedlo záhadně špatně. Mozille se podařilo prodloužit kontrakt s Googlem, dokonce od něj uvidí víc peněz než kdy jindy. Redmodský gigant ohlásil, že bude instalovat nové verze IE automaticky a nikoho se na nic ptát nebude. Peklo definitivně zamrzlo, když se Windows Live Messenger otevřel protokolu XMPP. Facebook Messenger konečně vyšel a docela nás zklamal.

Objevilo se hodně novinek týkajících se fungování obchodu Windows Store, víme už, jak na něm bude Microsoft vydělávat. Také víme, že pokud do něj přes různá opatření proniknou závadné aplikace, budou na dálku zlikvidovány. Ale nebojte, kdybyste za ně zaplatili, budou vám peníze vyplaceny zpět. Místo předpovědi počasí jsme sledovali výhledové okénko týkající se bezpečnosti a zdá se, že v roce 2012 k nám dorazí vlna rootkitů. Nezapomeňte svůj počítač vybavit dobrým antivirem.

Další zajímavé články:

Byl pro vás článek přínosný?