Hlavní navigace

VentuSky je skvělá česká meteomapa pro ty, kdo chtějí hodně dat a vizualizací

28. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Plzeňská společnost InMeteo spouští po povedeném In-Počasí novou meteorologickou mapu VentuSky. Do aktuálního počasí i předpovědí dá nahlédnout v širší perspektivě přímo na světové mapě. Uživatelé se mohou podívat na teploty v pěti různých nadmořských výškách, sledovat množství srážek, oblačnosti, rychlosti větru apod. To vše až na tři dny dopředu v hodinových nebo deset dní dopředu v tříhodinových intervalech.

VentuSky

InMeteo se očividně hodně inspirovalo u Windyty od otce Seznamu Iva Lukačoviče. Vizualizace i zobrazované informace jsou velmi podobné. Windyty obsahuje navíc informace o mořských proudech a vlnách. VentuSky je zase o něco přehlednější, subjektivně plynulejší a navíc s více numerickými modely. V obou službách lze porovnávat meteorologické výpočty GFS a GEM, VentuSky navíc přidává německý ICON, který je prý přesnější.

VentuSkyVentuSky

Mapu lze přibližovat až na úroveň obcí (případně se k nim dostanete přes vyhledávač). V detailu se pak můžete podívat na odhad teploty, oblačnosti, srážek nebo síle a směru větru. VentuSky na konkrétním místě ukazuje i východy/zápasy Slunce/Měsíce a různé měsíční i denní fáze. Vyhledá také nejbližší webkamery.

VentuSkyVentuSkyVentuSky

Aplikace VentuSky má ovšem především praktický význam. Návštěvníci se snadno dozvědí, kdy v jejich oblasti začne pršet a jak dlouho bude déšť trvat. Srážky jsou na mapě zobrazeny pomocí barevných stupnic. Při jejich tvorbě byl brán ohled na to, jaké představují srážky nebezpečí. Modré barvy představují nízké srážkové úhrny, které nezpůsobí žádné záplavy. Naopak oranžové a červené odstíny jsou již nebezpečné a mohou přinést povodně. U teplot jsou barevné stupnice sestaveny podle pocitu, jaké v nás dané počasí vyvolává. Modrá barva znázorňuje u teplot chladné počasí, tmavě červená naopak horký pouštní vzduch,“ píše InMeteo v tiskové zprávě.

MMF24

Firma má s aplikací také globální ambice. Ostatně také proto sídlí na doméně .com a používá cizojazyčné jméno. Ventus je latinsky vítr a Sky znamená v angličtině oblohu.

Oživeno: Tak nakonec i Lukačovič svou vizualizaci okopíroval odjinud. Čtenář Petr nám zaslal tip, že meteomapka earth.nullschool.net je ještě starší.

Byl pro vás článek přínosný?