Hlavní navigace

Videoformát WebM/VP8: Google už dva roky neplní sliby

13. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nedávnem jsme si připomněli obrazovou kompresi WebP určenou pro statické snímky. V článku jsem zmínil, kterak se Googlu nedaří prosadit ani videoformát VP8 (v kontejneru WebM). Poslední měsíce jsme o něm slyšeli jen kvůli patentovým problémům, které vyprovokovala skupina MPEG LA. Svobodný standard se měl stát univerzálním řešením pro ukládání videa i streamování, a nahradit tak dominantní a licenčními poplatky zatížený H.264.

HTML5 na YouTube

Alex Chitu z blogu Google Operating System si na WebM také vzpomněl a tvrdí, že Google neplní sliby. Už před dvěma lety Google řekl, že ukončí podporu H.264 v prohlížeči Chrome a že většímu rozšíření VP8 pomůže jeho zavedení do Flash Playeru. Jenže ani jedno se nestalo.

Počet podporovatelů VP8 se zvětšuje, ale zároveň všichni ti největší musí kvůli lepší kompatibilitě udržovat i H.264. Hlavním poskytovatelem obsahu je YouTube (patří Googlu), jenže veškerý obsah musí zdvojovat, takže každé nové video je uloženo jak ve VP8, tak i v H.264. Druhou větší obsahovou službou, která VP8 používá, je Wikipedia.

 

CS24

S VP8 si dále rozumí prohlížeče Chrome, Firefox nebo Opera a operační systém Android 2.3 a novější. Pro videohovory jej využívá Skype a videa v tomto formátu zvládne přehrát XBMC, VLC Player a další software založený na FFmpegu. Až hardwaroví partneři budí dobrý dojem. Prakticky všichni výrobci polovodičů jsou na straně Googlu. Výjimkou je Intel a pochopitelně Apple. Ze softwarových hráčů jej ignoruje i Microsoft.

Na Cnews jsme už několikrát tvrdili, že VP8 už proti H.264 válku dávno prohrál. Google ale musí udělat cokoliv, aby stihl pořádně rozšířit jeho nástupce VP9, než se ve světě prosadí mocný formát H.265.

Byl pro vás článek přínosný?