Hlavní navigace

Prohlížeč Vivaldi začal blokovat reklamy a sledovátka

22. 4. 2020

Sdílet

Pokročilý webový prohlížeč Vivaldi vyšel v nové verzi 3.0 (stahujte odsud). Desktopová varianta pro Windows, macOS a Linu přidává osm funkcí a opravuje bezmála osmdesát chyb

Největším novinkou je integrovaný blokátor reklam a sledovacích prvků. Standardně je vypnutý, ale lze jej aktivovat jak globálně pro všechny stránky, tak i lokálně pro jednotlivé weby. V případě globálního nastavení je možné přidat vybrané adresy na seznam výjimek.

S blokováním sledovacích prvků na stránkách Vivaldi spolupracuje s vyhledávačem DuckDuckGo, který si rovněž zakládá na ochraně soukromí. U reklam se Vivaldi spoléhá na seznam EasyList. Uživatelé však mohou přidávat i vlastní seznamy. Ač zvláštní blokovací doplňky mohou nabídnout více funkcí, mezi integrovanými řešeními v běžných prohlížečích má Vivaldi nejlepší možnosti konfigurace.

Ve stavové liště přibyly hodiny. Ty jednak ukazují čas, ale jednak mohou sloužit jako minutka či budík. Prohlížeč dále upravuje funkci obraz v obraze. Vyskakovací okno s videem nově zobrazuje i časovou osu a lze se ve videu posouvat pomocí šipek. Uložená hesla je pak nově možné seřadit.

Zajímavou novinkou (standardně vypnutou) je tzv. prostorová navigace. Běžně můžete aktivními prvky na stránce procházet postupně pomocí tabulátoru. Vivaldi jimi umí procházet pomocí Shiftu a směrových šipek, takže se můžete snadno vrátit, vybrat prvky vlevo/vpravo apod.

Na Androidu poprvé naostro

Půl roku od vydání prohlížeče pro Android konečně přichází finální verze (Play Store), a to rovnou s několika zlepšováky. Také mobilní verze umí nově blokovat reklamy a sledování prvky na webech.

KL24

Vivaldi se umí lépe přizpůsobit režimu na šířku. V nastavení lze nově zvolit, aby se stránky vždy zobrazovalo v desktopové variantě. Gestem lze zavírat panely. Uživatelé mohou schovat stavovou lištu. Vivaldi kompletně přepracoval Speed Dial. A prohlížeč lze nově instalovat i na Chromebooky.

Zdroj: Vivaldi

Byl pro vás článek přínosný?