Hlavní navigace

Internet si utahuje z Putina. Prý používá počítač s Windows XP

18. 12. 2019

Sdílet

Podpora Windows XP skončila v dubnu 2014 a přestože pro systém mimořádně vyšlo ještě několik kritických oprav, Microsoft důrazně doporučuje, aby lidé přešli na novější verze Windows. Ruský prezident Vladimir Putin se tím ale údajně neřídí, neboť v jeho kremelské kanceláři ještě běží „ikspéčka“. Světová média si toho náležitě užívají.

putin windows xp google Média informují o Putinovi a Windows XP

Snímky z kanceláře pocházejí přímo z webu prezidentského úřadu, konkrétně ze zprávy z 26. listopadu 2019, kdy se Putin prostřednictvím telemostu spojil s účastníky studentského fóra Projektor. Lepší je ale fotka z 1. listopadu 2019, kdy prezident vzdáleně promluvil na konferenci WorldSkills. Na snímcích je rozostřeně a nízkém rozlišení vidět plocha jeho počítače, na nichž se celá aféra zakládá.

Přestože jde o měsíc staré fotky, o jejich proslavení se až toto pondělí postaraly ruské opoziční noviny Open Media. V nich stojí zajímavá úvaha, že novější verze Windows neprošly nejpřísnější certifikací ruských federálních služeb a nepovažují se za bezpečné pro využívání vládními úředníky (je zakázáno na nich prohlížet dokumenty se statusem utajení). Certifikována byla zatím jen ruská linuxová distribuce Astra, tu však prý Putin zatím nepoužívá. Podle Open Media si kancelář přes veřejné zakázky nekupovala žádný jiný systém. Mluvčí kanceláře se k situaci nevyjádřil.

Spíš to budou Windows Vista či Windows 7

Osobně si ale nemyslím, že bychom na těch obrazovkách skutečně viděli Windows XP. Fotky jsou kvůli nekvalitě hodně neprůkazné, ale jestli už tam něco běží, budou to podle mě Windows Vista nebo 7. Zahraniční média mluví o XP kvůli modrému hlavnímu panelu, ten však nic nedokazuje, protože se používal i ve Windows 7. Na oné fotce z 1. listopadu jsou ale vidět jiné detaily. Tlačítko Start je kulaté (jako ve Vista a Windows 7) a ikonka Tohoto počítače také odpovídá oběma novějším systémům.

putin windows 1 Ikonka Tohoto počítače na Putinově počítači

Pohled na celý hlavní panel pak ukazuje největší podobnost se Sedmičkami (zřejmě motiv Aero Basic s vypnutou průhledností a dvojnásobnou šířkou panelu). Visty standardně používaly tmavší motiv.

putin windows 2 Hlavní panel Putinova počítače

Vzhled systému lze pochopitelně upravovat a Windows XP mohou s jiným skinem a ikonami vypadat nověji. Případně lze degradovat Visty či Sedmičky, nebo naopak zamaskovat Linux. Nejpravděpodobnější variantou je ale to, že má Putin na počítači opravdu Windows Vista či Windows 7 (spíš by se přikláněl zde). Ne, že by si tím prezident nějak pomohl. Visty jsou bez podpory od dubna 2017 a Sedmičkám skončí v lednu 2020. V ideálním případě ale Putin zatím má záplatovaný počítač. :-)

Aktualizováno (19:59) – Kolega Petr Urban udělal screenshot Windows 7 s vypnutou průhledností a hlavním panelem nataženým na výšku. Podoba s obrazovkou Putina je zřejmá.

CS24

windows vista systray Windows 7 s vypnutou průhledností a rozšířeným hlavním panelem

Aktulizováno (19. 12. v 13: 11) – Putin Windows XP skutečně používal, ale bylo to v roce 2013. Na ploše je vidět klasický motiv Luna i pozadí Bliss.

putin windows xp 2013 Putinův počítač v roce 2013 s Windows XP (foto: Kremlin.ru)

Zdroj: Open Media via FossBytes

Byl pro vás článek přínosný?