Hlavní navigace

Vlastní domény 2. díl: Nákup a registrace domény u Forpsi

26. 7. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejdůležitějším krokem k úspěšné registraci je samotný výběr té správné domény. Ten je zcela individuální a záleží na účelu, případně vaší fantazii. Prvním předpokladem je, že doména je volná, nemá ji zaregistrovanou nikdo jiný. Doménové jméno ale musí splňovat další požadavky, např. může obsahovat pouze znaky a-z, 0-9 a pomlčku. Pomlčkou nesmí začínat ani končit a maximální délka domény je 63 znaků.To může být v poslední době poněkud zapeklité, ale nevěšte hlavu, volných domén je stále hodně. Např. v názvech domén .CZ jsou jednoznakové a dvouznakové domény již vyčerpány, ale tříznakových domén zbývá více jak 50 %. A kromě toho je tu možnost zaregistrovat doménu s jinou koncovkou, pokud doména s požadovanou koncovkou již volná není.

Tip: Jako profesionálové: Zřizujeme si vlastní doménu

Co nebo kdo je registrátor

Registrace domény je možná prostřednictvím některého z registrátorů, kteří mají od centrálního registru odpovídající domény 1. úrovně (gTLD, z anglického generic top-level domain registry) akreditaci domény k registraci nabízet a samotnou registraci pak také provést.

 

Registrátorů je poměrně velké množství, a to jak českých, tak ještě více zahraničních. Z praxe je nejjednodušší provést registraci (zejména české) domény u některého z českých registrátorů. Ceny domén nemusí být u jednotlivých společností stejné, mohou se i celkem výrazně lišit a nabízet k registracím různé akce v podobě doplňkových služeb. Cena by však neměla být tím jediným faktorem, podle kterého byste se při výběru registrátora měli rozhodovat.

Pro naše účely jsme zvolili registrátora FORPSI, což je značka společnosti INTERNET CZ, a.s., která je jedničkou v počtu spravovaných .cz domén a jedním z největších poskytovatelů dalších internetových služeb. Jejich internetové stránky, kde také dále provedeme registraci nové domény, naleznete na adrese www.forpsi.com.

1. krok: Registrace nového účtu

Nejprve přejdeme na internetové stránky FORPSI a v pravé horní části webu klikneme na odkaz zaregistrovat se. Dostaneme se na registrační formulář nového zákazníka, který je nutné vyplnit. Tato registrace bude do budoucna sloužit i k jednoznačné identifikaci majitele nové domény. Důležité je zadat funkční e-mail, na který budou chodit důležitá upozornění i související informace. Dále je e-mail jednou z cest, jak v budoucnu provádět většinu případných změn.

 

2. krok: Výběr a ověření domény

Po úspěšné registraci účtu a přihlášení se můžeme vrátit zpět na úvodní stránku, ze které přejdeme přímo do sekce ověřování a následné registrace domén. K tomuto účelu slouží odpovídající ikona s názvem Domény.

 

V novém formuláři zadáme požadovanou doménu. Koncovky (respektive TLD) nezapisujeme do formuláře do políčka pro název nové domény, nýbrž je vybereme níže zaškrtnutím vybraných. Pokud chceme českou doménu, zvolíme .cz, pokud nás zajímají i další TLD, vybereme je také. Doporučujeme zvolit více TLD a tím ověřit více možností zvoleného názvu. Podle výsledku ověřování pak můžeme zaregistrovat doménu s jednou, nebo i více koncovkami, vybíráme samozřejmě pouze z těch, které jsou volné. Pokud je námi zvolené znění v koncovkách, o které máme zájem obsazeno, je potřeba znění domény upravit. Můžeme např. doplnit nějakou číslici, případně pomlčku, nebo vybrat úplně jiné znění domény.

Pro maximální názornost jsme se rozhodli zakoupit doménu, kterou budeme nadále používat jako vzorový příklad všech dalších operací. Námi vybraná doména je extradomena.cz, jak můžete vidět na obrázku.

Může se stát, že vybrané doménové jméno bude již obsazeno. V takovém případě bude nutné zvolit jiné jméno, alternativně některou jinou TLD. Postup opakujeme tak dlouho, dokud nenalezneme volnou doménu, což povede k dalšímu kroku, tedy výběru k registraci.

 

 

Součástí tohoto kroku je také výběr způsobu upozorňování na expiraci a zaslání daňového dokladu. Email je ve většině případů dostačující, ale záleží na vašich preferencích. Zapomenout bychom neměli ani na délku registrace, která záleží na nás. S blížící se expirací máme vždy přednostní právo doménu zavčas prodloužit. FORPSI zasílá před expirací upozornění, že je potřeba prodloužit doménu. Pokud ji majitel neprodlouží, budou mu zaslány upomínky. FORPSI nabízí také možnost kontaktovat majitele domény jinými způsoby, než elektronicky. Domény .cz se po expiraci nachází v ochranné lhůtě, která trvá celkem 60 dní. Prvních 30 dní doména ještě funguje, na dalších 30 dní je již vypnutá. U ostatních domén jsou lhůty jiné.

Se všemi těmito opatřeními by se nemělo stát, že si někdo doménu zapomene prodloužit. Nemusíme se tedy bát, že bychom o ni přišli.

V další části formuláře je nutné odsouhlasit pravidla registrace doménových jmen v ccTLD.cz, následně můžeme pokračovat k dalšímu kroku.

3. krok: Volba DNS, kontaktní údaje a dokončení objednávky

Jelikož se jedná o novou doménu, pro většinu z vás bude optimální ponechat DNS u FORPSI. To nám do budoucna umožní mít u FORPSI vedeny DNS záznamy, což se nám bude později hodit u konfigurace dalších služeb. Nezapomeňte ponechat vybranou volbu aktivace zabezpečení DNSSEC, těmto pojmům i budoucím službám se budeme věnovat v některém z příštích dílů.

Pokud neplánujeme doménu registrovat na nějaký jiný subjekt, v další části formuláře můžeme ponechat již existující kontakt, který jsme vytvořili registrací u FORPSI. Volitelně můžeme vytvořit jiný fakturační kontakt, eventuálně také korespondenční adresu.

V poslední části formuláře zkontrolujeme všechny doposud zadané údaje a odsouhlasíme smlouvu a smluvní podmínky využívání služeb FORPSI. Následně klikneme na tlačítko Dokončit. Tím dojde k vytvoření objednávky a odeslání potvrzujícího emailu.

4. krok: Úhrada domény

Objednávkou celý proces ještě nekončí. Na adresu fakturačního kontaktu (ve výchozím nastavení tedy náš email) po nějaké chvíli dorazí email s proforma fakturou a výzvou k úhradě naší nové domény. Teprve řádnou úhradou bude proces registrace dokončen. Dokud není doména uhrazena, může si ji zaregistrovat kdokoliv jiný, takže doporučujeme uhradit registraci domény co nejdříve.

Samotnou úhradu můžeme provést několika způsoby. První možností je převod na účet FORPSI vedený u Raiffeisenbank, přičemž nesmíme zapomenout uvést správný variabilní symbol, aby došlo ke spárování platby. K dispozici jsou také alternativní způsoby. Můžeme vybírat mezi platebními kartami VISA, Maestro a MasterCard. Zajímavou alternativou je také platba prostřednictvím systému PayPal, o jehož zřízení jste si mohli přečíst v prázdninovém vydání našeho časopisu.

 

My jsme se rozhodli využít právě PayPal, takže po kliknutí na odpovídající ikonku jsme byli přesměrováni na platební proces, po jehož dokončení se nám ihned zobrazilo potvrzení o provedené platbě a v podstatě okamžitě jsme také obdrželi email s potvrzením o zaplacení.

 

CS24

Registrace domény dokončena

V řádu několika minut po potvrzení přijetí platby přijde poslední e-mail s potvrzením o registraci domény. V tento okamžik je již doménové jméno korektně zaregistrováno, takže si ho nemůže zaregistrovat nikdo další. Celý proces registrace domény je tedy u konce.

O tom, co s čerstvě zakoupenou doménou dále, si povíme zase v příštích dílech našeho doménového seriálu.

Byl pro vás článek přínosný?