Hlavní navigace

Vodafone: po překročení FUP nezpomalí, data rovnou zastaví

12. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete na boudu O2 se snižování FUPu? Vodafone jde ještě dál, postihne totiž všechny uživatele, kteří datový limit překročí. Doteď v takových případech omezuje rychlost na 20 kb/s. To je sice dost málo, v zahraničí umí i 128 kb/s, ale pro omezené surfování a posílání e-mailů to lze použít. Aspoň si připomenete doby vytáčeného připojení.

Jak ale dnes na Lupě píše Jiří Peterka, od 25. května bude vše jinak. Všiml si totiž nové kličky v podmínkách, které začnou platit za tři měsíce.

Vodafone a jeho nové podmínky

Na Vodafone.cz najdete nově tento paragraf.

Datové tarify pro připojení technologiemi GSM/EDGE/HSPA/CDMA zpoplatňované na základě paušální platby za předem dané období s uplatněním FUP limitu (s tím, že od 25.5.2012 bude u vybraných tarifů aplikován princip platby za předem daný objem dat pro dané období, jak je specifikováno v bodě 3 těchto Podmínek).

V bodě 3 je dále uvedeno, že od onoho data budou tarify Připojení pro mobil, Připojení pro tablet, Připojení pro notebook a Připojení pro služby (tedy všechny tarify) doplněny novou podmínkou.

Po vyčerpání základního objemu dat dochází k jedné ze dvou situací, a to dle nastavení zákazníka:

  • K automatickému zakoupení dodatečného objemu dat
  • K zastavení datových služeb (datové služby budou obnoveny zakoupením dodatečného objemu dat nebo první den následujícího zúčtovacího období)

Sečteno, podtrženo, buď, anebo. Po překročení FUPu dojde buď k zastavení datových služeb, nebo automatickému zakoupení balíčku.

Dle podmínek Vodafonu budou změny aplikovány na všechny nové tarify, u starých by měly zůstat původní podmínky.

Vodafone

Nejasnosti

Jiří Peterka píše: „Poměrně významnou inovací  je zavedení možnosti připlatit si za další data, nad objemový limit daného tarifu.“ Tato možnost byla i u dřívějších tarifů, takže to není žádná daň za nemožnost pomalého surfování.

Vodafone o změnách zatím nikde jinde nepíše, proto máme více otázek než jasných závěrů. S novinkami se musíme ptát:

  • Bude možné zakupovat balíčky v jiné hodnotě než je v daném tarifu? Představte si, že dva dny před koncem zúčtovacího období spotřebujete veškerá data, ale potřebujete ještě 5 MB kvůli e-mailu. Opravdu bude třeba zaplatit celý balík x MB?
  • Budou se nespotřebovaná data převádět do dalšího měsíce? U hovorů běžná věc, u dat se k tomu nikdo neodvážil. Ono se ani není proč divit, FUP jsou tak nízké, že stejně žádná volná data neexistují.
  • Jaká politika se uplatní u tarifů, kde není možné balíčky dokoupit? Připojení na den, na 2 dny, na týden a Student Internet v mobilu nemají možnost dokoupení dodatečných dat. Internet u nich bude úplně odstřižen?
  • Jako výchozí možnost bude nastaveno vypnutí internetu, nebo zakoupení balíčku? Zásadní informace. Bude operátor automaticky vydělávat na nepozorných uživatelích, nebo nejdříve internet odstaví?

Otázky jsme už ráno odeslali tiskovému mluvčímu Vodafonu, ale zatím jsme reakci neobdrželi. Dle dosavadních informací je ale snižování FUP u O2 jen drobným prohřeškem.

Aktuality

10:32 – Na Facebooku ani Twitteru Vodafone nereaguje na dotazy fanoušků.

14:34 – Na náš dotaz Vodafone stále neodpověděl, ale PR tým se už rozpovídal na Facebooku.

14:35Chápeme Vaše rozhořčení, ale z našich výzkumů vyplývá, že FUP překračuje pouze minimální procento našich zákazníků. Máme velmi široké portfolio datových tarifů, takže pokud si vyberete podle své skutečné spotřeby, velmi pravděpodobně se Vás překročení FUP nebude vůbec týkat. Navíc, brzy představíme výhodné možnosti menší objem dat po překročení FUP dokoupit. [zdroj

Tím Vodafone potvrdil, že blokování opravdu nastane. Argument připomíná O2 při snížení FUP o pětinu.

14:37Věříme, že i přes toto nepopulární opatření máme stále oproti konkurenci co nabídnout - například nejférovější účtování hovorů, nejširší portfolio nástrojů pro kontrolu výdajů, či neexistenci úvazků na léta. Navíc, máte-li některý ze starších datových tarifů, toto opatření se Vás nijak nedotkne. [zdroj]

Naše rohlíky nestojí za nic, ale máme dobrý chléb.

14:42 – Ceny ani výše FUP se nijak nemění, jde pouze o to, že po vyčerpání nepojedete rychlostí 16 kbps, ale 0 kbps. Jen velmi malé procento našich zákazníků překračuje FUP, navíc brzy představíme dodatečné balíčky dat, které půjdou po překročení FUP dokoupit. [zdroj]

Rychlost byla předtím omezena na 20 kb/s. Nebo to jen tvrdil Vodafone?

CS24

16:17Zlom! Vodafone pro iHNed.cz potvrdil, že na nátlak veřejnosti svou politiku nezmění a od 25. května bude po překročení FUP nadále internet pouze zpomalovat, nikoliv zastavovat nebo vynucovat dokoupení datového balíčku. Trochu nás ale děsí věta: „Odpojení zavede jen jako variantu u některých nových tarifů.“ Další klička?

Jestli přesto zůstane u plánu nabídnout výhodně dodatečné balíčky dat, to nevíme. Ale určitě bychom se nezlobili.

Byl pro vás článek přínosný?