Hlavní navigace

Všichni proti Qualcommu. Apple jej nazval monopolistou a chce miliardu dolarů

24. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Právníci Qualcommu si jen tak nevydechnou. Předloni firmě udělil čínský antimonopolní úřad pokutu ve výši přibližně miliardy dolarů (nejvyšší v historii). Koncem roku 2016 udělil pokutu ve výši 865 milionů dolarů také jihokorejský antimonopolní úřad (rovněž rekordní). Proti té se Qualcomm odvolal.

Korejské úřady stejně jako čínské tvrdí, že americká společnost porušuje domluvené FRAND (férové, přiměřené a nediskriminační) licencování u esenciálních patentů týkající se mobilních sítí. Ty jsou nutné pro využívání 3G/4G a každý výrobce si je musí licencovat, pokud s těmito patenty chce pracovat. A Qualcomm nechce své patenty poskytnout Intelu, Samsungu či MediaTeku, případně za ně chce příliš vysoké poplatky. Nvidia svou modemovou divizi zabalila rovněž kvůli chování Qualcommu.

Proti Qualcommu před týdnem vystoupil i americký regulátor FTC. Poslal firmu k soudu, protože prý odmítá konkurentům poskytnout esenciální patenty. Výrobcům zařízení, kteří používají jiné mobilní čipy než od Qualcommu, zase za patenty účtuje mnohem vyšší poplatky. FTC se také nelíbí, že mezi roky 2011 a 2016 si Qualcomm vymínil dohodu s Applem, na základě které byl hlavním dodavatelem modemů pro iPhony, čímž znemožnil růstu konkurence. (U iPhonů 7 už část dodávek pochází od Intelu.)

A pár dní po FTC poslal Qualcomm k soudu také samotný Apple. Ten tvrdí, že Qualcomm po něm požaduje poplatky i za technologie, které vymyslel sám Apple (Touch ID, technologie týkající se displeje nebo foťáku). Dále chce nesmyslně vysoké poplatky za esenciální mobilní patenty. Qualcomm je jen jednou z více než firem, která drží klíčové patenty na 3G nebo 4G, ale Apple jí platí pětkrát tolik než ostatním.

Apple navíc uvádí, že mu Qualcomm dluží asi miliardu dolarů. Tolik měl činil rabat, na kterém se obě firmy dohodly, ale Qualcomm peníze zadržel, aby se Applu pomstil, protože pomáhal korejským úřadům s vyšetřováním.

Qualcomm se už k stížnosti Applu vyjádřil. Žaloba je prý nesmyslná a překrucuje fakta. Firma si stojí za vynálezy, za které požaduje licence. A je to prý Apple, který se snaží porušit dohodnuté licenční podmínky. Podobně shodil i žalobu od FTC. Obchodní komise údajně stojí na straně výrobců, kteří vydělávají miliardy dolarů díky technologiím, které vymyslel Qualcomm.

Pokutám možná nebude konec. Předloni totiž vyšetřování Qualcommu rozjela i Evropská komise.

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?