Hlavní navigace

Vybíráme notebook: výkonné herní stroje

14. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod a jak vybírat

Rozmyslete se pořádně

Průvodce výběrem herních notebooků bude tak trochu navazovat na předchozího průvodce výběrem DTR. Naprostá většina notebooků, které lze označit jako herní, jsou totiž v podstatě DTRka - náhrady desktopu. Zatímco kategorie DTR obsahuje všechny notebooky, které mají za úkol nahradit desktopový počítač, podkategorie herních strojů v sobě zahrnuje pouze ty, které nahrazují herní počítače. Ne každý desktop je totiž herní mašina.

Stejně jako v minulém článku bych rád čtenářům připomenul, že před koupí herního notebooku je nutné se pořádně zamyslet a rozhodnout se, zda opravdu nutně potřebujete svůj herní stroj přenášet. Pokud si koupíte vysoce výkonný (a zpravidla drahý) notebook, nebudete mít téměř žádnou možnost zvýšit jeho výkon - můžete v některých případech rozšířit paměť, nebo třeba vyměnit systémový disk za SSD a velké objemy dat nahrát na externí disk, ale to je vše. Grafickou kartu ani procesor v naprosté většině případů nevyměníte (teoreticky ano, v praxi ani omylem - prostě jiný modul, kompatibilní zrovna s vaším počítačem, neseženete).


Koncept herního notebooku Prime - na tuto rozkládací šílenost si ještě pěkně dlouho počkáme

S tím herním výkonem to taky nebude tak žhavé. Ano, opravdu silné konfigurace mívají dostatek výkonu na hraní moderních her typu Skyrim či Mafia II ve Full HD rozlišení na vysoké detaily, ale pořád ve většině případů nedosahují výkonu desktopů s mainstreamovými grafickými kartami (GeForce GT 560 nebo AMD Radeon 6870 a vyšší). Výkonová rezerva do budoucna je tak minimální a po roce už nejspíš u náročných titulů budete muset začít snižovat detaily nebo vypínat některé efekty.

Herní notebooky bývají velmi rozměrné a těžké a jejich výdrž na baterii bývá minimální - akumulátor je tady spíš jako nouzové řešení. Výdrži příliš nenahrává ani to, že v nich zpravidla nenajdete integrovanou grafiku, která by se aktivovala namísto méně úsporné diskrétní, pokud není potřeba vysoký výkon, třeba při pohybu ve Windows. Kvůli velkým rozměrům a hmotnosti také zapomeňte na každodenní přenášení - zvláště pokud jste opravdoví pařani a vaše zádové svaly jsou ochablé od neustálého sezení před monitorem. Vím o čem mluvím, veřte mi :). Nosit na zádech i dvoukilový notebook celý den není úplně legrace a některá herní monstra s napájecím adaptérem váží klidně i třikrát tolik. Pokud si pořídíte herní notebook s tím, že jej budete používat i ve škole (a třeba na koleji budete hrát), pořiďte si k němu i pořádný batoh s kvalitním polstrováním zad, nebo si je zničíte.

Pokud jste si vědomi všech případných problémů a nevýhod a přesto jste pevně rozhodnutí pro koupi nějaké výkonné mobilní mašiny, pojďme se podívat, jak si v nabídce vybrat.


A nezapomeňte na chladicí podložku!

Jak vybírat?

Pokud to myslíte s hraním vážně, nejdůležitějším parametrem pro vás bude osazená grafická karta. Pěkné srovnání výkonu různých karet, včetně reálného výkonu v různých hrách, najdete na serveru notebookcheck.net (pozor, seznam není seřazený úplně dokonale podle výkonu). Pokud na odkazované stránce klepnete na odkaz benchmark lists, dostanete se na podrobnější výpis výkonu jednotlivých karet, a odkaz gaming performance list je ještě zajímavější - najdete v něm vcelku spolehlivé informace o velkém množství současných i starších her a o tom, jak je která grafika zvládá.

Při prohlížení si dejte pozor na označení Crossfire a SLI u některých karet - to znamená, že je to výkon dvojice těchto karet (ano, i to některé herní notebooky nabízí). Další záludnost v tabulce s herním výkonem je v tom, že ne všechny karty jsou opravdu naměřené ve všech hrách. Pokud je u karty v tabulce uvedeno číslo, znamená to počet snímků za vteřinu u dotyčné hry a nastavení; pokud tam číslo není a vidíte pouze podbarvenou buňku v tabulce, je to pouze odhad (i když poměrně realistický).

Ze seznamu vyplývá, že pokud to s hraním myslíte vážně, nemá příliš smyslu spokojit se slabšími kartami než je AMD Radeon HD 6870M GeForce GTX 560M. Třeba na GT 540M si sice něco málo zahrajete, ale při vyšších rozlišeních displeje (1600 × 900 a výše) už je nedostatek výkonu dost znatelný a pro plynulé hraní je třeba osekávat detaily.

Množství grafické paměti u karet můžete víceméně ignorovat. Na trhu se objevují i lowendové karty jako GT 540M se dvěma gigabajty paměti; to ale neznamená, že tam ty dva gigabajty k něčemu jsou. Karta prostě není dost výkonná na to, aby tolik paměti využila - výrobce ovšem ten gigabajt navíc stojí pár dolarů a vypadá to dobře v reklamních materiálech. Je to normální chyták. Naprosté většině mobilních grafik bohatě stačí jeden gigabajt paměti. Mnohem důležitější je šířka paměťové sběrnice - 128 bitů je málo, 192 bitů lepší a 256 bitů už vám zaručí slušný výkon.

Nezáleží ale pouze na grafické kartě, jakožto hráči oceníte nepochybně i výkonný procesor. Mezi herními notebokoy najdeme snad bez výjimky procesory Intelu, AMD tady má minimální podíl. Asi nejčastěji osazovaná jsou zde čtyřjádra Core i7-2670QM, která mají opravdu výkonu na rozdávání a nějakých nedostatků se nemusíte příliš bát; v nižší cenové kategorii (okolo dvaceti tisíc) ovšem narazíte i na modely se slabším dvoujádrem Core i5-2410M či i5-2430M. Tady už pozor, ne že by se jednalo o slabé procesory, ale úbytek výkonu je tady dost znatelný.

Také je třeba věnovat pozornost displeji. Vyšší (Full HD) rozlišení znamená vyšší nároky na grafickou kartu při stejných detailech. Počítejte s tím proto při výběru: GTX 560M bude mít na Full HD při maximálním nastavení už docela problémy a hrát v nižším než nativním rozlišení je asi to poslední, co byste chtěli. Některé notebooky nabízí také 3D displeje; pokud to ale s hraním myslíte vážně, dovolím si tvrdit, že tuto zajímavost příliš nevyužijete.

Levnější část nabídky aneb mobilní hraní do třiceti tisíc

HP Pavilion dv6-6b60ec

Asi nejlevnější notebook, který bychom se ještě nestyděli nazvat herním, pochází od HP. Patnáctipalcový Pavilion nemá sice zrovna silnou grafiku ani procesor, Radeon HD 6770M by ale měl být schopný většinu her rozhýbat aspoň na střední detaily v nativním rozlišení displeje - 1 366 × 768. Na hraní na externím displeji s vyšším rozlišením (1 680 × 1 050 nebo 1 920 × 1 080) už ale moc dobře stačit nebude, hry sice rozběháte, ale náročné tituly budou plynule hratelné v nejnižších detailech. Tento notebook bychom doporučili opravdu jen v případě že se nutně musíte vejít do dvaceti tisíc (ovšem stejně si budete muset přikoupit minimálně myš).

HP Pavilion dv6-6b60ec Dark Umber
Cena s DPH: 19 990 Kč

Lenovo IdeaPad Y570

Recenzi tohoto zajímavého počítače jsme vám přinesli nedávno. Opět je to jako herní notebook spíš nouzovka a platí pro něj podobná výhrada jako u předchozího HP: osazená grafika nepatří k nejsilnějším, ale na HD Ready displeji se dá použít. Na externím monitoru už to bude horší. Oproti HP má Lenovo výhodu v tom, že se dá za dvacet tisíc sehnat se silnějším procesorem - čtyřjádrovým Core i7-2670QM. Podrobnou recenzi IdeaPadu Y570 jsme vydali nedávno; v poměru ceny a výkonu má dnes jen málo konkurentů.

Lenovo IdeaPad Y570
Cena s DPH: 19 999 Kč

Acer Aspire 7750G

U ceny nad 23 tisíc s daní se nám začíná situace zlepšovat. Acer nabízí docela zajímavé sedmnáctipalcové DTR s rozlišením displeje 1 600 × 900, sympatickým designem, čtyřjádrem od Intelu a grafikou AMD Radeon 6850M. Ta už se výkonem pomalu dostává mezi bezproblémově použitelné karty, i když přece jen výkonová rezerva do budoucna není úplně velká. Poměr výkonu a ceny je zde každopádně opět velmi dobrý.

Acer Aspire 7750G
Cena s DPH: 23 700 Kč

MSI GT683

Konečně se dostáváme k opravdu použitelným herním notebookům. Patnáctipalcové MSI má patnáctipalcový Full HD displej, 6 GB RAM (a více, záleží na konfiguraci) hlavně a GeForce GTX560M. Na tomhle už se dá hrát. Nejnižší konfigurace (656CS) se dá pořídit pod 25 tisíc s DPH, ovšem za tuto cenu dostanete dvoujádrový procesor (Core i5-2430M) a "pouze" 500GB disk. Především mladším hráčům se nejspíš bude líbit i design se spoustou oranžových diod. V nejvyšší konfiguraci tento model nabízí i opravdu velmi slušně výkonnou grafiku GTX570M, což už opravdu stojí za to, a samozřejmě i zbytek parametrů se s vyšší cenovkou jen zlepšuje (silnější procesor, více paměti) - samozřejmě je však počítat s odpovídajícím příplatkem.

MSI GT683
Cena s DPH: 24 900 Kč

MSI GT780

Pokud se vám líbí předchozí MSI, ale rádi byste si zahráli ve stejném rozlišení na větším displeji, sáhněte po modelu GT780. Připlatíte si pár tisíc, ale opět dostanete vzhledem k cenovce velmi slušně výkonný stroj a k tomu navíc Full HD displej. Opět nechybí ani "agresivní" design, který nikoho nenechá na pochybách, že tento notebook patří náruživému hráči, a opět je na výběr několik různých konfigurací, které se liší množstvím paměti, velikostí disku a výkonem procesoru. Stejně jako u předchozího modelu existují i varianty se silnějším procesorem, více paměti a velmi slušně výkonnou grafikou GTX570M.

MSI GT780
Cena s DPH: 27 000 Kč

Asus G53SX

Design tohoto Asusu ze série Republic of Gamers (ROG) je prý inspirovaný americkým neviditelným letounem F-117 Nighthawk. Důležitější je ale výbava: v konfiguraci SZ102V dostanete Core i5-2410M, patnáctipalcový Full HD displej, 6 GB paměti, GeForce GTX560M a 750GB disk. Poměr výkonu a ceny v tomto případě není až tak výhodný jako u MSI GT683, ale pořád je to dobrá volba pro pohodlné hraní. 

ASUS G53SX
Cena s DPH: 28 500 Kč

Dell XPS L702x

Těsně pod hranici třiceti tisíc se vešel ještě jeden zajímavý Dell. Má mírně slabší grafickou kartu; GeForce GT555M je ale stále ještě na hraní použitelný mainstream. Tři gigabajty grafické paměti, kterými se tato karta chlubí, jsou ovšem typickou ukázkou nesmyslně velkého množství paměti, které tato karta nikdy nevyužije - přesně jako jsme si říkali v první kapitole. Ale zpět k Dellu: o něco málo slabší grafiku vynahrazuje poměrně silný procesor (čtyřjádro Core i7-2670M), 8 GB paměti a dvojice pevných disků s kombinovanou kapacitou 1 TB. Pro multimediální použití je zde i TV tuner a samozřejmostí je v této cenové kategorii i Full HD displej.

Dell není až tak úplně herní notebook, spíš univerzální domácí DTRko na multimédia - nicméně kromě opravdu hodně náročných her si na něm zahrajete bez problémů. A jako bonus dostanete u Dellu obvyklou tříletou NBD záruku.

DELL XPS L702x
Cena s DPH: 29 900 Kč

Když máte hodně peněz: herní stroje od 30 do 222 tisíc

Asus G74SX

Tento silnější, sedmnáctipalcový model od Asusu už opravdu nabízí herní výkon bez kompromisů. Výkonné čtyřjádro (Core i7-2630QM), 8 GB paměti, grafika GTX560M a dvojice 500GB disků slibují slušný herní zážitek. Mezi klady bych se nebál započítat i vzhled - je na něm vidět, že je to výkonný herní notebook, ale na druhou stranu nesvítí jako kolotoč. Nevýhodou je v levnějších konfiguracích rozlišení displeje; 1 600 × 900 je na sedmnáctipalcovém displeji na hranici použitelnosti, i když samozřejmě platí, že nižší rozlišení klade menší nároky na výkon grafiky ve hrách. A někdo možná ocení i Blu-ray vypalovačku.

Asus G74SX
Cena s DPH: 34 000 Kč

Dell Alienware M14x

Jediný čtrnáctipalcový notebook, který se do našeho výběru dostal, možná znáte z naší trochu starší recenze. Vzhledem ke své velikosti nabízí velmi slušný výkon, pohodlnou klávesnici a touchpad, rychlý procesor... prostě Alienware jak má být. Kvůli velikosti samozřejmě výrobce musel sáhnout ke kompromisům, takže třeba chlazení je poměrně hlučné (na druhou stranu, to se týká v zátěži asi všech notebooků v tomto výběru) a grafická karta nepatří zrovna k highendu, nicméně tento notebook zaujímá na trhu téměř unikátní postavení. Podobně výkonných a zároveň stylových čtrnáctipalcových notebooků je jako šafránu. Pokud ovšem jdete po co nejlepším poměru výkonu a ceny, poohlédněte se jinde...

Dell Alienware M14x
Cena s DPH: 39 990 Kč

Toshiba Qosmio X770

Toshiba v poslední době nabízí několik modelů s 3D displeji. Kromě před pár dny recenzovaného Qosmia F750 je to třeba i sedmnáctipalcové Qosmio X770. To v konfiguraci 11C nabízí jako obvykle čtyřjádro (Core i7-2670QM), Full HD displej s možností 3D zobrazení (s brýlemi), 8 GB operační paměti a zase grafiku GTX 560M. K tomu ozvučení Harman Kardon s integrovaným subwooferem, 500GB hybridní pevný disk a Blu-ray vypalovačku, což z něj činí slušně výkonný stroj nejen pro herní využití. Cena je zvýšená právě díky 3D displeji, podobná konfigurace by se bez něj dala pořídit i o pár tisíc levněji; pokud však toužíte po trojrozměrném obraze, tento model patří k těm lepším volbám.

Toshiba Qosmio X770
Cena s DPH: 41 000 Kč

Goldmax Racer

KL24

Notebooky Goldmaxu - Racer, Panther či Neptune - nedělají kompromisy a jedná se vedle legendárních Alienwarů od Dellu o to nejvýkonnější, co mezi mobilními zařízeními můžete koupit. Model Racer, vybavený grafikou GTX 580M od Nvidie, jsme testovali před několika měsíci a můžeme potvrdit, že se jedná o úžasný stroj. Webová stránka výrobce (http://www.goldmax.cz) nabízí konfigurátor, ve kterém si můžete poskládat notebook přesně na míru a výběr tam je opravdu velký. Můžete si nechat osadit vysoce výkonné grafiky od AMD (až Radeon HD 6990M) i Nvidie (až zmíněnou GTX 580), procesory od Intelu (od Core i5-2520M až po supervýkonný Core i7-2960XM na 2,7 GHz). Samozřejmě to ale není zadarmo: nejvyšší konfigurace, kterou se nám na konfigurátoru podařilo nastavit, stojí naprosto neuvěřitelných 185 tisíc korun bez DPH - za tuto cenu se dá pořídit nové auto nižší střední třídy. Výsledná cena a výkon každopádně záleží pouze na vás.

Goldmax Racer
Cena s DPH: dle konfigurace (od 37 200 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?