Hlavní navigace

Vydání APU Kaveri se opozdí, letos AMD stihne pouze rozeslat vzorky

16. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tchajwanský server DigiTimes, již tradičně s odvoláním na své zdroje z řad výrobců PC, přináší nemilou zprávu. Nová generace procesorů s integrovaným grafickým jádrem od AMD, známá pod kódovým označením Kaveri, se prý oproti původním plánům opozdí.

AMD chtělo rozjet sériovou výrobu Kaveri ve druhé polovině letošního roku a ještě před jeho koncem dostat nová APU na trh. Nakonec ale stihne výrobcům PC dodat jen předprodukční vzorky celkem tří modelů, dvou z řady A10 a jednoho A8. To se bude psát prosinec 2013. Na retailovém trhu (tedy jako samostatný procesor s chladičem v boxu) se pak Kaveri ve větším počtu objeví nejdříve v dubnu 2014. Tedy asi tři čtvrtě roku po Richlandu.

Zpoždění Kaveri je smutná zpráva hned z několika důvodů. Zmíněný Richland je jen vylepšená verze staršího Trinity, velké inovace si AMD nechalo právě pro Kaveri. To se proto pochlubí procesorovými jádry architektury Steamroller, grafickým jádrem rodiny GCN (grafika v Richlandu je pořád z generace Radeonů HD 6000) a heterogenní pamětí hUMA.

 

MMF24

Architektura Steamroller měla ještě letos posílit šiky Opteronů. Zatím nevíme, zdali i zde můžeme počítat se zpožděním, je to ale pravděpodobné, jelikož serverové APU Berlin je vlastně totéž co Kaveri. Dodrží-li AMD roční cyklus obměny produktové řady, pak se v roce 2015 dočkáme APU Carizo; nástupci úsporného Kabini se jmenují Beema a Nolan.

Zdroj: DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?