Hlavní navigace

Vydání APU Richland se prý odehraje již za necelý týden. AMD zřejmě spěchá

6. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již nějakou chvíli se šušká, že by firma AMD mohla novou generaci desktopových a mobilních APU, kódově označovanou jako Richland, vypustit někdy tento měsíc. Zatímco původně se očekával termín někdy koncem měsíce, dle serveru Fudzilla má „porod“ nastat dříve. Datum uvedení údajně není vzdálené již ani týden.

Dle tohoto zdroje nastane totiž den D 12. března. Jedná se samozřejmě o informaci z neoficiálního zdroje a tedy neověřenou. K tomuto dni má končit NDA (dohoda o nezveřejnění informací) a zřejmě si tedy přečteme první recenze těchto čipů. Přesně se tak má stát v osm hodin ráno východního standardního času (EST), přičemž u nás v tu dobu bude jedna hodina odpoledne.

Při uvedení desktopových APU Trinity přikročilo AMD k uvolnění informačního embarga ve dvou vlnách – prve uvolnilo jen informace o výkonu grafického jádra a testy procesorové části mohly být zveřejněny až později. Něčeho podobného se můžeme nadát i tentokrát, jelikož Richland je vlastně jen výše taktovaný refresh Trinity a jeho síly a slabiny tedy v podstatě zůstávají stejné.

Procesory AMD

Prakticky jisté je, že AMD uvede v prvním sledu APU Richland pro notebooky. Není ale jasné, zda budou naráz představeny i desktopové čipy. V případě Trinity šla mobilní verze do prodeje dříve a čipy pro socket FM2 nabraly několikaměsíční skluz. Proto je docela pravděpodobné, že se opozdí i desktopový Richland, ačkoliv ani to není zcela jisté. Ještě do konce roku chce totiž AMD vydat také příští APU, generaci Kaveri založenou již na Steamrolleru. V kalendáři je proto docela těsno. Vzhledem k tomu, že Richland je téměř jen novější revizí Trinity a pasuje do stejných desek, nebyla by v jeho případě třeba jen půlroční životnost na trhu až takovým problémem.

Specifikace APU Richland pro desktop (Zdroj: VR-Zone)

O modelech, které AMD přinese pro laptopy, toho moc nevíme (cosi se však dostalo na světlo světa během CES 2013). Zato o modelech pro socket FM2 jsme zde již psali koncem ledna. V podstatě to vypadá, že Richland bude prakticky kopírovat nabídku desktopových APU generace Trinity, ovšem procesorová jádra bude mít taktována o 300 MHz výše. Nejrychlejší A10-6800K tedy poběží v základu na 4,1 GHz, s turbem dokonce na 4,4 Ghz. Zrychlí i integrovaná grafická jádra, a to zhruba o 40 až 80 MHz.

CS24

 

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?