Hlavní navigace

Výkon iZařízení na časové ose: iPhone 6S má 85× rychlejší CPU než první iPhone

18. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple se u svých iZařízeními nechlubí přesnými specifikacemi. Až do prvních benchmarků a rozborů obnažených čipů nevíme, kolik mají operační paměti, procesorových jader apod. Firma na druhou stranu nezapomíná uvádět, o kolik je novinka rychlejší ve srovnání s předchozím modelem. Grafy ukazují exponenciální růst a výsledný násobič.

Kolik ale byly skutečné nárůsty? To jsme se vydali zjistit. Prošmejdili jsme současný web Applu, jeho historické podoby uložené v archivu a také oficiální tiskové zprávy. Mravenčí práce, ale nakonec se podařilo najít, jak si iPhony a iPady mezigeneračně polepšovaly.

iPhone

iPhony byly největší oříšek. Aktuálně přichází už devátá generace a u těch prvních Apple o výkonu moc nemluvil. Měly být vždy dvakrát výkonnější než předchůdce bez určení, jestli se tím myslí CPU, nebo GPU. Nakonec to vyšlo tak, že se výkon obou obvodů násobil většinou stejně.

Výkonu iPhonu až iPhonu 6
Výkonu iPhonu až iPhonu 6  

Výjimkou byl hlavně iPhone 4. U něj Apple o výkonu vůbec nemluvil, takže jsme vycházeli z taktů a tehdejších benchmarků. Oproti iPhonu 3GS byl procesor rychlejší jen o 25 %, grafika o 75 %. Nic moc na to, že měl displej čtyřikrát vyšší rozlišení. Ještě slabší mezigenerační nárůst přinesl iPhone 6. CPU si polepšilo o 25 %, ale GPU jen o 50 %.

U iPhonu 6S už Apple srovnává pouze s přímým předchůdcem. Když jsme ale data zanesli do tabulky, vyšlo, že oproti prvnímu iPhonu má 85× rychlejší procesor a 160× rychlejší grafický čip. Za devět let vývoje.

Zařízení Nárůst výkonu CPU Nárůst výkonu GPU
iPhone
iPhone 3G
iPhone 3GS
iPhone 4 1,25× 1,75×
iPhone 4S
iPhone 5
iPhone 5S
iPhone 6 1,25× 1,5×
iPhone 6S 1,7× 1,9×
Celkový nárůst 85× 160×

iPad

U velkých iPadů jsou i velké extrémy, které jablečný graf nedokázal zaznamenat. Například iPad 2 měl devětkrát výkonnější grafiku než jednička. A iPad 3 si ponechal procesor z dvojky, ale kvůli čtyřnásobnému rozlišení displeje zvýšil grafický výkon dvojnásobně. Od té doby už výkony CPU i GPU rostou zhruba dvojnásobně.

Výkonu iPad až iPadu Pro
Výkonu iPad až iPadu Pro

Apple si ovšem trochu zjednodušil práci. U Airu 2 píše, že má 12× rychlejší procesor než první iPad. Ve skutečnosti je to jen 11,2×. Dvanáctkrát by to bylo v případě, že by Air 2 byl o 50 % rychlejší než Air 1. Jenže on byl rychlejší jen o 40 %. Proto ani iPad Pro není ve srovnání s první generací rychlejší 22× (po zaokrouhlení z 21,6×), ale 20,2×. Tedy ne, že by na tom záleželo.

Zařízení Nárůst výkonu CPU Nárůst výkonu GPU
iPad
iPad 2
iPad 3
iPad 4
iPad Air
iPad Air 2 1,4× 2,5×
iPad Pro 1,8×
Celkový nárůst 20,2× 360×

iPad Mini

U Mini je situace nejprostší. Dvojka dostala pořádný výkonnostní boost, když přinesla čtyřikrát rychlejší CPU a osmkrát rychlejší GPU. Trojka byla stejná. Letošní čtyřka přidala po 30, respektive 40 procentech.

Výkon iPadu Mini až iPad Mini 4
Výkon iPadu Mini až iPad Mini 4

KL24

Mějte na paměti, že jde o výrobcem udávaná čísla teoretických výkonů. V praxi zařízení srovnat nepůjde, dnes už běží na jiných operačních systémech, výkon se může lišit v závislosti na aplikaci apod.

Zařízení Nárůst výkonu CPU Nárůst výkonu GPU
iPad Mini
iPad Mini 2/3
iPad Mini 4 1,3× 1,4×
Celkový nárůst 5,2× 11,2×

Osobně jsem ale zvědavý na první rozborky iPhonu 6 a iPad Pro. Jejich čipy Apple A9 a A9X mají podezřele rychlejší CPU oproti A8 a A8X, rovnou 70% a 80% nárůsty. Nemyslím, že Apple nějak zásadně měnil architekturu ani měnil takty. Spíš má iPhone 6S místo dvou jader tři a iPad Pro místo tří čtyři.

Byl pro vás článek přínosný?