Hlavní navigace

Výkon, rychlost a DDR3

14. 9. 2007

Sdílet

Zdroj: Redakce

Lynx Sestava Lynx MS PowerMedia XL byla sestavena speciálně proto, aby ukázala sílu nových pamětí DDR3. Celkový výkon počítačové sestavy totiž neovlivňuje jen frekvence procesoru, výrobci si toho jsou vědomi a proto intenzivně pracují také na rozvoji dalších komponent. Zvyšují se rychlosti sběrnice na základní desce, také komponenty začínají komunikovat vyšší rychlostí. Právě proto přicházejí paměti DDR3, které mají velký výkonový potenciál a mohou výrazně zvýšit rychlost budoucích počítačů.


Vyvážená střeva

Testovaný přístroj není sám o sobě žádné ořezávátko. Srdcem celé sestavy je dvoujádrový extrémní procesor Intel Core 2 Duo E6750, který patří k tomu nejlepšímu, co můžete v domácím počítači mít. Pokud si připravíte dnes již únosných pět tisíc, dostanete opravdové srdce pro vaši sestavu. Obě jádra bijí na skvělých 2,66 GHz, můžete tak klidně hrát počítačovou hru a konvertovat film z DVD do DivX najednou.

Mezi vyšší střední třídu patří také grafická karta ASUS EN8600GTS, pro kterou se výrobce rozhodl. Nepodává sice takové výkony jako její starší bratři s čipem 8800 GTX, důležitou roli tu ale opět hraje cena. Výkon je dostatečný i na nejnovější hry, zaplatíte ale opět jen něco kolem pěti tisíc. Vyváženou sestavu doplňuje rychlý čtyřsetgigabajtový disk od Western Digital s příjemnými 16 MB vyrovnávací paměti.

Tím hlavním jsou však pro tuto sestavu dva gigabajtové moduly operační paměti, jak jinak než v konfiguraci dual channel. Nápis Kingston na každém z nich dává tušit, že se jedná o opravdu kvalitní kousky, důležitější jsou však písmena 1066D3, které zkušenému oku prozradí, že se jedná o rychlé paměti typu DDR3.

Lynx

Jak bývá u Lynxu zvykem, uvnitř skříně je hezky uklizeno. Klepněte pro zvětšení

Na nový hardware staré dobré testy

Nic ale není tak růžové, jak se na první pohled zdá. DDR3 je označení, kterým nás výrobci již dlouho mámili. Teď jsou tady prví moduly v reálných mašinách a my střízlivíme z prvotního nadšení. Výsledky testů, které si můžete prohlédnout v tabulce jsou rozhodně dobré, nikdo nemůže přístroji upřít vysoký výkon a připravenost na nejnovější hry. Přesto byla očekávání zřejmě vyšší, než mohla zatím nová technologie splnit.

Dobré výsledky v běžných testech jsou totiž hlavně zásluhou vyvážené sestavy. Proto jsem přikročili k testování pomocí sofistikovanějšího programu SiSoftware Sandra XI.SP2, který nám s trochou námahy vyplivl mnohem zajímavější výsledky. Ve speciálních testech propustnosti a rychlosti pamětí jsem zjistili, že moduly typu DDR3 jsou nadstandardně rychlé ve srovnání s běžnými sestavami. Když jsme ale zvolili typické sestavy s výkonnými procesory a špičkovými pamětmi typu DDR2, výsledky pamětí začali být pouze průměrné.

Lynx

Univerzální základní deska má dva sloty pro DDR2 i DDR3. Klepněte pro zvětšení

Je tedy jedno, zda budou paměťové sloty ve výkonné mašině osazeny moduly DDR2 nebo DDR3? Znamená to pouze to, že dnešní „začínající“ moduly DDR3 se zatím pouze těsně vyrovnají nejlépe vyladěným pamětem typu DDR2 na obdobných frekvencích. Jenže tam, kde mají starší paměti DDR2 rychlostí strop, se nové teprve zahřívají začínají (viz tabulka frekvencí). V budoucnu se tedy můžeme těšit na velký nárůst výkonu, kromě toho se v rámci celosvětového ekotrendu mluví také o snížení spotřeby až o 16 %.

DDR3? Všechno, jen ne levné

Vyvstává tedy otázka, zda se vyplatí vybavovat počítač novými pamětmi už dnes. V první řadě potřebujete základní desku, která má sloty pro DDR3. Mezi takovými modely zatím není příliš velká konkurence, nedostanete tak nejlepší platformu pro vaše PC a přitom zaplatíte dost peněz. Hlavním nedostatkem je však cena pamětí, za jeden giabajtový modul DDR3 na frekvenci 1 066 MHz zaplatíte přes pět tisíc korun. Za stejný peníz koupíte dvě špičkové gigové DDR2 paměti, které můžete v kombinaci s vhodnou základní deskou přetaktovat až na 1 266 MHz a ještě mají nižší latenci.

Lynx

Paměťový modul DDR3 má zářez jinde než modul DDR2. Klepněte pro zvětšení

Lynx MS PowerMedia XL je tedy pouze výkonným strojem, který stojí za pozornost z důvodu použití nové technologie a skvěle vyvážené sestavy. Univerzální základní deska, která umožňuje zasunout dvě paměti DDR2 i dvě typu DDR3 však patří výbavou spíše k průměru. Modernímu hernímu PC rozhodně chybí FireWire nebo digitální zvukové výstupy. Také počítačová skříň patří spíše k obyčejným kouskům, uvnitř skříně je alespoň velmi hezky uklizeno, jak bývá u Lynxu zvykem.

Nad novými pamětmi bychom ale rozhodně neměli lámat hůl. V budoucnu nám spolu s výkonnými vícejádrovými procesory a základními deskami se super rychlými sběrnicemi přinesou výkon, o kterém by se nám před pár lety ani nesnilo. Zvýší se rychlost v náročných aplikacích, také běžná práce s počítačem bude svižnější, což je vždycky příjemné. Na paměti, za které se vyplatí z peněženky vytáhnout dvojnásobek si ale ještě chvíli počkáme.

Standardní frekvence pamětí DDR: 200–600 MHz
DDR2: 400–1 066 MHz
DDR3: 800–1 600 MHz

Naměřili jsme

Graf

Lynx

Sandra: propustnost pamětí. Klepněte pro zvětšení

Lynx

Sandra: latence pamětí. Klepněte pro zvětšení

Zapůjčil

BGS Levi Czech a.s., www.lynx.cz

Parametry procesor Intel Core 2 Duo E7650 (2× 2,66 GHz); paměť 2× 1 GB DDR3-1066 MHz; grafika Asus GeForce 8600 GTS 256 MB; pevný disk 400 GB, 7200 ot./min; mechanika DVD±RW/RAM DL; konektory vepředu 2× USB, sluchátka a mikrofon; konektory vzadu 4× USB, LPT, RS-232, 2× PS2, síť, sluchátka a mikrofon, audio 5.1, 2× DVI-I, S-Video; čtečka karet MS/MS-PRO,CF/CFII/MD,SD/MMC,SM/SM-RAM, USB; cena testované konfigurace: 35 990 Kč

KL24

Plusy a minusy

+ výkon
+ paměti DDR3
- cena
- chybí digitální zvukový výstup
- chybí FireWire

Článek vyšel v časopise Extra PC 9/07

 

Byl pro vás článek přínosný?