Hlavní navigace

Vypalujeme data ve Windows Vista

12. 6. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když vložíte do mechaniky prázdné dévédéčko, ať už DVD-R/RW nebo DVD+R/RW, zobrazí se nabídka. První volba umožní zapisovat na dévédéčko ve Windows Media Playeru, druhá vypálí klasická data a třetí umožní vytvořit vlastní video DVD. Pokud máte v systému instalovány další vypalovací programy, zobrazí se další možnosti. Pro vypálení dat na DVD zvolte prostřední možnost Burn fi les to disc using Windows.

Přidání nových souborů?

V druhém kroku pojmenujete DVD a vyberete, zda se mají data vypalovat klasickým způsobem, tedy všechna současně (Mastered), nebo zda se má s dévédéčkem pracovat pomocí paketového zápisu (Live File System). Zvolte položku Mastered. Zobrazí se prázdná složka dévédéčka – nic zde není, protože je dévédéčko prázdné. Do této složky můžete nyní libovolně kopírovat soubory, které chcete vypálit.

Je to zcela stejné jako u běžného kopírování z jedné složky souborů do druhé. Ve složce dévédéčka se pak objeví seznam souborů, názvy ale budou označeny ikonou zástupce. Ze složky je můžete libovolně mazat, kopírovat sem další soubory, vytvářet adresáře apod. Složka se chová jako kterákoli jiná. Originály souborů nesmažete ani nepřejmenujete, pokud s nimi budete pracovat v této nově vytvořené složce.

Jednoduše vypalujeme

Nastal čas dévédéčko vypálit – klepněte na příkaz Burn to disc. V průvodci zatrhněte volbu, že chcete průvodce po vypalování automaticky zavřít (Close this wizard...), zvolte rychlost vypalování (Recording speed) a případně upravte název DVD (Disc title). Po odklepnutí se začne vytvářet image soubor, který se pak vypálí.

Na dévédéčko ale poté už žádná další data nedostanete. Windows Vista umí dévédéčko i smazat – stačí vybrat příkaz Erase this disc z panelu nástrojů, případně z kontextového menu, které se zobrazí, když na ikonu DVD klepnete ve složce My Computer.

CS24

DVD jako disk

Druhou možností, jak data na dévédéčko vypalovat, je paketový zápis, který používá souborový formát UDF 2.01. V druhém kroku ze začátku této kapitoly zvolte Live File System. V tomto případě se DVD nejprve naformátuje, aby na něj bylo možné data kopírovat. Následně lze v Průzkumníku nebo jakémkoliv jiném programu pro práci se soubory data normálně kopírovat – budou okamžitě vypálena.

Soubory lze přesouvat, mazat, přejmenovávat, sdílet apod. Dobře je to vidět na obrázku kontextového menu složky, která již byla na dévédéčko tímto způsobem zkopírována.

Byl pro vás článek přínosný?