Hlavní navigace

Výrobců čipů pro telefony přibývá. Vlastní SoC si prý chce vyrábět ZTE

14. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Svět chytrých telefonů je dnes ještě stále silně rostoucí oblastí světové ekonomiky, zároveň v něm však panuje značná konkurence. Výrobci tedy hledají cesty, jak si vylepšit šance, a jednou z cest je mít vlastní zdroje klíčových komponent, díky čemuž můžete mít lepší marži na celém přístroji. Ač se to může zdát paradoxní, díky licenčnímu modelu společnosti ARM si dnes řada výrobců telefonů může dovolit navrhnout a nechat vyrobit rovnou svůj vlastní procesor. O vstupenku do tohoto elitního klubu se nyní údajně uchází další z velkých čínských výrobců – společnost ZTE.

Že se ZTE rozhodlo přidat k výrobcům mobilních čipů na bázi architektury ARM, informoval korejský web ETNews (nicméně informace pochází z čínského portálu C114). Tento projekt a zřejmě i první čip ZTE údajně představí na veletrhu PT/Expo Comm China 2013, který se bude odehrávat v Pekingu mezi 24. a 28. zářím (septembrom). ZTE se údajně poohlíží po vládcům trhu Samsungu a Applu, a produkce vlastních na míru navržených čipů má společnosti pomoci dohnat jejich tržní podíl.

SoC na bázi ARM

Neprosákly bohužel žádná specifika o hardwarových parametrech, pravděpodobně se ale bude jednat o čip založený na licenčním grafickém jádře i CPU – v úvahu asi připadá hlavně Cortex-A15, Cortex-A7, nebo kombinace obojího v tandemu big.LITTLE. Co ale C114 tvrdí, je, že součástí tohoto čipu bude integrovaný datový modem, podporující 4G LTE. Integrace modemu je poměrně zásadní výhodou, neboť značně zjednoduší vnitřnosti telefonu; jde asi o zásadnější přínos než by byla například vlastní procesorová architektura.

 

Je samozřejmě otázka, zda úspora díky domácí výrobě čipů může vynahradit náklady navíc, které si vyžádá jednak vývoj a validace, ale také fakt, že SoC navržený (pravděpodobně) menším vývojovým týmem s menšími zkušenostmi zřejmě nebude tak sofistikovaný, jako čip od giganta jako je Qualcomm. Hvězda ZTE ale momentálně jasně svítí (globálně jde o jednoho z největších výrobců vůbec), firma tak asi počítá s tím, že prodá dost telefonů na to, aby se jí náklady vrátily. Jednou z dalších výhod by mohla být lepší zpětná vazba; firma bude mít přístup k nejranějším vzorkům a od začátku také kontrolu na vlastnostmi čipu. Teoreticky proto může nové modely telefonů dostat na trh rychleji než konkurence bez této výhody.

O procesorovou soběstačnost usiluje dnes ve světě chytrých telefonů kdekdo. Relativně nedávno začal s vlastní produkcí Apple a podobné ambice má řada asijských výrobců. Vedle ZTE víme například o Huawei nebo LG – tyto společnosti chystají „osmijádra“ na principu big.LITTLE.

ZTE Grand X LTE

Zdroj: Bright Side Of News*, C114

Byl pro vás článek přínosný?