Hlavní navigace

Vyšel Paint.NET 4.0.18. Vstoupil do Windows Storu a i zde podporuje zásuvné moduly

2. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před několika měsíci Rick Brewster řekl, že se bude zabývat tím, jak dostat grafický editor Paint.NET do Windows Storu. Jak hlavní vývojář slíbil, tak se stalo. Je to jedna ze zajímavějších aplikací, která se do digitálního katalogu dostala. Jednodušší alternativa k Photoshopu si svou premiéru odbyla při příležitosti vydání nové verze 4.0.18.

Ve Storu je k dispozici v 64bitové verzi. I ve varianta Paint.NET ze Storu podporuje zásuvné moduly. Jen je ovšem nemůžete přidávat do instalační složky. Místo toho byla vymyšlena alternativa: v Dokumentech vytvořte podložku paint.net App Files a v ní vytvořte další podsložky Effects, FileTypesShapes. Do nich pak moduly vkládejte podle účelu a program je načte. Potud jsou obě varianty stejné.

MMF24

Oblíbený rastrový editor si našel cestu do Windows Storu Oblíbený rastrový editor si našel cestu do Windows Storu

Důležitý rozdíl spočívá v ceně. Program byl od roku 2004, kdy vznikl, nabízen zcela zdarma. Nadále to platí pro verzi s instalačním programem, kterou seženete na webu. Varianta ve Windows Storu je nicméně zpoplatněna. Standardní cena je 259 Kč, až do konce října si ale nástroj můžete pořídit ve slevě za 143 Kč. Odmítám tvrdit, že je zpoplatnění apriori špatné. Naopak, cena je rozumná, vývojář si podporu zaslouží.

Brewster plánuje udržovat obě varianty Paint.NET, tedy jak tu ve Storu, tak tu na webu. A co nového přináší verze 4.0.18? Především se díky optimalizacím podařilo zkrátit rychlost spuštění o zhruba 25 %. Dále aplikace nově podporuje (v obou variantách) již zmíněné načítání zásuvných modulů z Dokumentů.

Paint.NET 4.0.18 zrychluje spouštění o čtvrtinu Paint.NET 4.0.18 zrychluje spouštění o čtvrtinu

Byl pro vás článek přínosný?