Hlavní navigace

Využívejte pozadí DreamScene ve Windows 7

14. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows DreamScene je funkce pro majitele Windows Vista edice Ultimate a umožňuje nastavit jako pozadí plochy speciální video ve smyčce. Tento efektní prvek se už ve bohužel Windows 7 nenachází, existuje však jednoduchý postup, jak ho získat zpátky. Spočívá v jednoduchém nástroji Windows 7 DreamScene Activator.

Po stažení rozbalte archiv, klepněte na spouštěcí soubor pravým tlačítkem a z nabídky zvolte příkaz Spustit jako správce. Pokud se zobrazí dialog s upozorněním, klepněte na tlačítko Ano.

Nástroj má jediné okno se dvěma tlačítky. Pro aktivaci funkce DreamScene klepněte na Enable DreamScene. Automaticky se provedou potřebné změny a dojde k restartování procesu Explorer.exe. Díky tomu se může stát, že se opětovně nespustí některé běžící aplikace nebo nezobrazí ikony v oznamovací oblasti. V takovém případě proveďte restartování počítače.

Abyste mohli využívat DreamScene, musíte mít grafickou kartu, která podporuje prostředí Windows Aero. Toto prostředí musí být také aktivováno.

Pro animovaná pozadí se využívají videa ve formátu WMV nebo MPG. Jako pozadí tak můžete nastavit i jakékoliv běžné video, což by ovšem působilo rušivě. Doporučujeme tedy stažení některého z již připravených speciálních DreamScene videí, která jsou k využití jako pozadí určena. Desítky jich můžete nalézt například tady a tady.

Na stažené video klepněte pravým tlačítkem a z místní nabídky zvolte příkaz Nastavit jako pozadí plochy. Změna se projeví okamžitě.

Nesprávné zobrazování ikon

S velkou pravděpodobností se vám od tohoto okamžiku začnou nekorektně zobrazovat popisky jednotlivých ikon na pracovní ploše. Ve skutečnosti nejde o nekorektní zobrazování jako takové, popisky se pouze zobrazují průhledně. Řešení jsou v podstatě dvě: popisky můžete zcela vypnout nebo si správné zobrazování nastavit ručně.

Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, otevřete Průzkumník Windows a poté v levé části klepněte na položku Plocha, čímž ji otevřete jako standardní složku. V levém horním rohu pak klepněte na tlačítko Uspořádat a z nabídky zvolte Možnosti složky a hledání. Následně přepněte na záložku Zobrazení a v seznamu nastavení pak aktivujte položku Zobrazovat skryté soubory, složky a jednotky. Nastavení pak potvrďte klepnutím na OK.

Na volném místě pracovní plochy nyní klepněte pravým tlačítkem a v nabídce zvolte příkaz Přizpůsobit. Poté klepněte na položku Pozadí plochy. V seznamu (umístění Windows DreamScene) by se měly nacházet dva obrázky, přičemž jeden z nich je skrytý (zobrazuje se jako částečně průhledný). Vyberte právě ten skrytý a poté klepněte na tlačítko Uložit změny.

CS24

Po tomto kroku se přestane pozadí pohybovat, proto je potřeba opětovně klepnout na stejné video a nastavit ho jako pozadí. Poté by již měly popisky ikon bez problémů standardně zobrazovat.

TIP: Pokud jste uživateli Windows Vista Ultimate, můžete DreamScene získat v rámci nadstandardních doplňků Windows Ultimate Extra, které jsou dostupné prostřednictvím služby Windows Update. Postup instalace a nastavení v tomto případě můžete najít v češtině na oficiálním webu společnosti Microsoft.

Byl pro vás článek přínosný?