Hlavní navigace

Vzdálená plocha aneb jak efektivně ovládat druhý počítač na dálku

15. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: shutterstock.com
aktualizace informací: Dominik Dobrozenský
Vzdálená plocha je šikovný nástroj, který umožní uživatelům připojit se pomocí internetu na dálku k jinému počítači a plnohodnotně jej ovládat. Funkce je zakomponovaná přímo v systému Windows, zajímavou alternativu ovšem představuje vzdálená plocha v prohlížeči Google Chrome nebo známý program TeamViewer.

Vzdálená plocha ve Windows 10

Funkce vzdálené plochy je zakomponována přímo v systému Windows už od Visty. Hned na začátku je třeba upozornit, že počítač, ke kterému se chcete na dálku připojit, musí mít edici systému Pro či vyšší.

Základní edice Home hostovat obrazovku nemůže, obsahuje pouze klienta, pomocí kterého se můžete připojit k jinému počítači. Druhou podmínkou je kvalitní internetové připojení. V případě, že zařízení nejsou připojena ke stejné síti, je nutné mít u cílového počítače veřejnou IP adresu a přesměrovaný port nejlépe na 3389.

Postup pro nastavení vzdálené plochy je následující:

  • na hostujícím počítači zvolte StartNastaveníSystém a v levé části vyberte položku Vzdálená plocha,
  • zapněte možnost Povolit vzdálenou plochu,
  • zapamatujte si název svého počítače, budete ho potřebovat později.
Povolení přístupu k vzdálené ploše ve Windows 10 Povolení přístupu ke vzdálené ploše ve Windows 10 (zdroj: Cnews)

Postup pro připojení ke vzdálené ploše:

  • v počítači, ze kterého se chcete připojit, zadejte do vyhledávacího pole v hlavním panelu Připojení ke vzdálené ploše a spusťte,
  • zadejte přesný název cílového počítače a stiskněte Připojit (budete muset zřejmě vyplnit i přihlašovací údaje k vašemu Windows účtu).
Připojení k vzdálené ploše Připojení ke vzdálené ploše (zdroj: Cnews)

Pokud se chcete připojit ze zařízení se systémem Android nebo macOS, stáhněte z příslušného obchodu s aplikacemi bezplatně aplikaci Remote Desktop od Microsoftu (dostupná pro Android, iOS a macOS). Spusťte ji, klikněte na ikonu plus v pravém horním rohu a vyberte Add PC. V dalším kroku zadejte název počítače a údaje k vašemu Windows účtu. Jakmile jste hotovi, stiskem Save dokončete přidání počítače.

Přidání počítače do mobilní aplikace Remote Desktop 1. část (zdroj: Cnews)
Přidání počítače do mobilní aplikace Remote Desktop 1. část (zdroj: Cnews)
Přidání počítače do mobilní aplikace Remote Desktop 2. část (zdroj: Cnews)
Přidání počítače do mobilní aplikace Remote Desktop 2. část (zdroj: Cnews)

Vzdálená plocha Google Chrome

Americký gigant Google přináší vlastní řešení vzdálené plochy v podobě rozšíření pro prohlížeč Chrome. Stažení doplňku a jeho nastavení není nic těžkého, pokud byste si však nevěděli rady nebo si nebyli v určitých krocích jisti, stačí postupovat podle tohoto návodu:

  • navštivte stránku google.com/access a přihlaste se na váš účet Google,
  • na cílovém počítači, ke kterému se budete chtít připojit, stáhněte pomocí modré ikonky rozšíření pro Chrome a nainstalujte jej,
  • vraťte se zpět na předchozí web a aktualizujte jej, měla by se vám ukázat možnost Zapnout u Nastavení vzdáleného přístupu (obr. 1),
  • nastavte jméno počítače a šestimístný PIN,
  • na zařízení, ze kterého se chcete připojit, navštivte opět stránku https://remotedesktop.google.com/access/ a klikněte na název cílového počítače (obr. 2),
  • po vyplnění jména a PIN kódu se vám v okně prohlížeče zobrazí vzdálená plocha (obr. 3).
Aktivace vzdálené plochy skrze Google Chrome (obr. 1) (zdroj: Cnews)
Aktivace vzdálené plochy skrze Google Chrome (obr. 1) (zdroj: Cnews)
Výběr počítače, ke kterému se chcete připojit (obr. 2) (zdroj: Cnews)
Výběr počítače, ke kterému se chcete připojit (obr. 2) (zdroj: Cnews)
Zadání PIN kódu pro vzdálený přístup k počítači (obr. 3) (zdroj: Cnews)
Zadání PIN kódu pro vzdálený přístup k počítači (obr. 3) (zdroj: Cnews)

Tímto způsobem můžete na dálku ovládat i zařízení s odlišným operačním systémem (například macOS a Windows) oběma směry. Dostupná je i bezplatná aplikace Chrome Remote Desktop pro mobilní zařízení (Android i iOS), pomocí které můžete ovládat počítač svým smartphonem či tabletem.

Vzdálená plocha skrze TeamViewer

Za zmínku stojí také oblíbený program TeamViewer, který funguje na počítačích napříč všemi operačními systémy. K dispozici je také mobilní aplikace pro Android i iOS, pomocí které se můžete připojit k jakémukoliv počítači z vašeho smartphonu.

Pro připojení ke vzdálené ploše stačí mít na obou zařízeních otevřený TeamViewer a vyplnit identifikační číslo a heslo ze zařízení, ke kterému se chcete připojit. Více o programu a o tom, jak jej správně používat, rozebíráme v našem podrobném návodu.

Rozhraní programu TeamViewer Rozhraní programu TeamViewer (zdroj: Cnews)

Zdroje: Microsoft, Computerworld

Byl pro vás článek přínosný?