Hlavní navigace

Well PTI-8511G: Poctivé ADSL pro znalé

22. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

První seznámení, parametry


Využívat pro připojení k internetu přes telefonní linku dvě zařízení (modem a router) je nejen mrhání elektřinou, ale také zbytečná komplikace. Nejpřirozenější je samozřejmě integrace těchto dvou prvků do jednoho zařízení, které obslouží jak LAN tak i WLAN klienty v domácnosti. Přesně to slibuje i Well PTI-8511G.

Bez snahy vymýšlet kolo

Well se v případě testovaného zařízení příliš nezatěžoval tak moderním zkrášlováním obalu, ten je po všech stránkách velmi klasický. Za relativně moderní lze považovat snad jen barevnou kombinaci černého a bílého plastu s lesklou povrchovou úpravou. Plochá krabička s decentně zaoblenými hranami nemá kromě síťového vypínače v podobě netradiční kovové páčky žádné ovládací prvky, což bohužel značí i nepřítomnost praktické technologie WPS pro rychlé zabezpečené spojení bezdrátových sítí.

Čtveřice síťových portů a vstup pro telefonní kabel jsou u ADSL routerů povinnou výbavou, odnímatelná anténa na rev. SMA konektoru dává prostor k rozšíření dosahu bezdrátové části zařízení. Poměrně hodně žebrované tělo dává tušit snahu o chlazení vnitřku, bohužel zde chybí jakýkoli stojánek pro umístění routeru „na stojato“ – zařízení je vybaveno pouze drobnými nožičkami a možností pověšení na zeď. Obvyklá sada indikačních diod je naštěstí velmi decentní a střídmá.











ADSL – z nouze ctnost

Není třeba příliš studovat ceníky a nabídku poskytovatelů internetového připojení, aby bylo jasné, že ADSL patří k nejméně výhodným druhům připojení. Věřte, že většina náročnějších uživatelů internetu jej nevyužívá tak úplně dobrovolně, obvykle jde spíše o jedinou použitelnou formu připojení v dané lokalitě. Dostupnost použitelných telefonních drátů je prostě mnohem běžnější než atraktivnějších kabelových a jiných přípojek.

Jen těžko lze očekávat nějakou výraznější změnu v nabídce ADSL tarifů, které s běžnou cenou kolem 700 Kč za zoufale asynchronních 8/0,5 Mb/s působí ve srovnání s různorodými kabelovkami a metropolitními sítěmi až tragikomicky. Rychlejší to pro většinu uživatelů být ani nemůže (technické limity) a levnější obvykle nemusí (není konkurence) – proto zůstává jen doufat, že optickou a následně metalickou síť časem dotáhnou i k těm méně šťastným internautům.

Well
PTI-8511G
podporované
standardy
802.11b/g
kmitočet
pro 802.11n
2,4 GHz
maximální
přenosová rychlost
54 Mb/s
udávaný
výstupní výkon
neuvedeno
citlivost neuvedeno
anténa –, odpojitelná, 1×1
režimy
provozu
AP, Router, WDS Bridge
šířka
kanálu
zabezpečení WEP, WPA, WPA2
WPS ne
xDSL
standardy
ADSL ANSI T1.413 Issue 2, ITU-T
G.992.1 (G.dmt), ITU-T G.992.2 (G.lite), ITU-T G.992.3, G.992.4,G992.5 a
READSL2 standardy
Podporované
ATM
ATM AAL5, Multiple Permanent
Virtual Circuits (PVC), RFC 1483 (Bridging and Routing), RFC 2364 (PPPoA),
RFC 2516 (PPPoE)
Přenosové
rychlosti xDSL
24 Mb/s Downstream a 1 Mb/s
upstream
VPN průchozí
firewall stavový
LAN 4× 100 Mb/s
QoS pouze ruční nastavení
DDNS ano
možnosti
instalace
na plocho, na stěnu
rozměry
(v × š × h)
34 × 171 × 112 mm
hmotnost 200 g
PoE
napájení externí adaptér (12 V, 1 000 mA)
příslušenství ADSL splitter, telefonní kabel,
UTP kabel
záruka 2 roky
cena 1327 Kč

 

Instalace a administrace

Testované zařízení svým funkčně orientovaným vzhledem trochu napovídá, že i v dalších pohledech jde spíše o produkt od „geeků pro geeky“, což potvrzuje i instalace a samotná administrace. Na přiloženém CD není žádný průvodce, pouze úplný anglický manuál, zkrácený český manuál a rychlá instalační příručka v češtině spolu s aktuálním (v rámci možností) firmware.

V základním nastavení je bezdrátová síť zakázána, takže je nutné využít LAN portů s předdefinovaným DHCP režimem. Základní část nastavení tvoří pochopitelně parametry ADSL připojení.

Pro jejich nastavení poslouží jednoduchý průvodce, v kterém stačí vybrat stát a poskytovatele připojení, a pak jen zadat přidělený login a heslo.

Samotná administrace (která je dílem výrobce použité čipové sady Realtek) je po grafické stránce velmi základní a po technické stránce velmi zastaralá – s uživatelskou přívětivostí, nápovědou a celkově s méně zkušenými uživateli si nikdo hlavu nelámal. Jde o typický produkt programátora, který obsahuje obrovskou kopu nastavení v relativně logickém uspořádání. Není to ale nic pro laiky, pro které by se hodil nějaký základní režim s omezeným přístupem k odstrašujícím technickým parametrům. Pro všechny by se pak hodily alespoň základní části nápovědy přímo v rozhraní.

V administraci jsou k vidění skutečně různorodé možnosti – například podrobné technické parametry bezdrátové sítě spolu s možností relay blocking, která zamezí vzájemné komunikaci bezdrátových klientů a také Ethernet to Wireless blocking, kterou lze zamezit komunikaci mezi LAN a WLAN rozhraním. Díky těmto možnostem lze PTI-8511G efektivně využít i jako free hotspot s dobrým zabezpečením.

Část administrace zaměřená na podrobné technické parametry ADSL přípojky je již za hranicí vhodného i pro uživatele se zájmem o pokročilý přístup. Jaké správné nastavení se totiž jen tak nedovíte – žádný z poskytovatelů tyto informace obecně neposkytuje a navíc se odlišují i dle lokality. Na testované přípojce naštěstí fungovaly předdefinovaného hodnoty, přístup k těmto parametrům by se na druhou stranu mohl hodit v problematických lokalitách, kde automatické nastavení jednodušších konkurentů selhává.


V nastavení samozřejmě nechybí možnost směrování portů a nastavení stavového firewallu, která kromě obvyklých možností umí tyto nastavení aplikovat i na jednotlivá fyzická rozhraní, což není obvyklá funkcionalita.

Pro určité situace jistě přijde vhod i efektivní a účinné blokování přístupu k různým adresám nebo i dle klíčových slov v adresách.

Well PTI-8511G by díky podpoře IGMP proxy měl být schopen přijímat i IP TV služby typu O2 TV (v praxi neověřeno).

Podobně jako u ostatních levnějších routerů je i zde QoS přítomno pouze v podobě manuálně nastavitelné sady pravidel, které jsou v tomto případě navíc okořeněny zbytečnou sadou parametrů, jejichž popisu se ani anglický manuál příliš nevěnuje.

Možnosti přístupu k nastavení routeru jsou skutečně bohaté a lze jej selektivně vypínat a zapínat i pro vzdálený přístup.




Přístup přes SSH tvoří velmi přehledné a dobře ovladatelné textové rozhraní, v kterém lze upravit zřejmě všechna nastavení dostupné ve webovém rozhraní.

 

Jak testujeme bezdrátové routery

Většina proveditelných měření se u síťových zařízení pochopitelně zaměřuje na datovou propustnost a případně také stabilitu spojení. U bezdrátových zařízení se k tomu přidávají i schopnosti antény poradit si s horšími podmínkami, které se nejvíce podepíšou právě na celkové přenosové kapacitě nebo stabilitě.

Pro testování schopností bezdrátových routerů jsme si vybrali osvědčený testovací nástroj pro síťové přenosy zvaný iperf, který v různých nastaveních prověřuje přenosové schopnosti. Specificky jde o jednosměrný přenos v jednom vláknu, jednosměrný přenos v pěti vláknech, obousměrných přenos v jednom vláknu každým směrem a nakonec obousměrný přenos v pěti vláknech každým směrem.

Na dohled, za stěnou i pod podlahou

Tyto testy provádíme v třech lokacích v různé vzdálenosti od samotného routeru pro otestování přenosových schopností v horších podmínkách. První místo nazvané „přímá viditelnost“ je 1,5 m od routeru a dosažené výsledky odpovídají použití v rámci jedné místnosti. Druhé místo nazvané „přes zdi“ se nachází vzdušnou čarou za trojicí zdí a zavřenými dveřmi, což odpovídá použití ve vzdálenějším koutu bytu či stejného poschodí domu.

Třetí místo příznačně nazvané „extrémně špatné podmínky“ je v našem testu jako konečné rozsouzení schopností antén bezdrátového routeru. Nachází se totiž přibližně tři stěny daleko a půl poschodí níže, přičemž v cestě signálu tak stojí železobetonový strop i schody. Některé routery v této situaci zcela selhávají, což se ve výsledcích objeví jako rychlost přenosu 0 Mb/s.

Ve všech lokacích se testování opakuje minimálně tolikrát, dokud nejsou výsledky s minimální odchylkou (obvykle stačí 3 krát). Probíhá na stejném kanálu (1 s pomocným kanálem 5 pro 802.11n sítě) s žádným nebo minimálním rušením.

Vše dvakrát a pořádně

Měření probíhá pomocí Wi-Fi USB adaptérů Linksys WUSB600N ver.2 a Belkin F5D8053 v6, které se odlišují jak v použitém chipsetu (Belkin – RT2870 a Linksys – RT3572) tak v konfiguraci MIMO (Belkin – 2×3 a Linksys – 2×2). Serverová část iperf-u běží na stolním počítači s gigabitovou sítovou kartou a USB adaptéry na notebooku.

V budoucnu, při rozšíření 3×3 zařízení, které jsou na trh uváděny v průběhu tohoto roku, možná sadu obohatíme o 3×3 klient (potřebné čipy byly ohlášeny/uvedeny na letošním CES-u). Běžně dostupná je dnes pouze Wi-Fi karta Intel 5300 nebo 6300, kterou najdete ve velmi malém počtu notebooků nejvyšší třídy – až doposud byly její schopnosti totiž v podstatě nevyužitelné.

Pokud Vám vrtá v hlavě, proč používáme v principu syntetický test, když by bylo možné přenášet i reálná data, odpověď je jednoduchá – lepší opakovatelnost a přesnější výsledky. Iperf podává konzistentní výsledky, nabízí přesné měření rychlosti, výborné možnosti nastavení a není téměř vůbec závislý od nastavení systému a proto spolehlivě měří surový výkon a ne dílčí vliv různých dalších článků řetězce (například nastavení FTP klienta, stav operačního systému atp.).

Po telefonních linkách

Testované zařízení tentokrát obsahovalo také ADSL část, která umožňuje využívat vysokorychlostní připojení k internetu s nejširším pokrytím v ČR. Exaktní testy jsou v tomto případě bohužel nerealizovatelné ve veřejné síti, která má odlišnou kvalitu a vlastnosti v každé druhé ulici. Proto jsme v tomto případě zvolili komparativní test proti zařízení vyšší třídy v běžných podmínkách veřejné přípojky s rychlostí 8 Mb/s download a 0,5 Mb/s upload.

Zkušenosti z používání a výkon, hodnocení a závěr

Prvotní nastavení v nevzhledné administraci sice není procházka růžovým sadem, samotný provoz je pak naštěstí na zcela jiné úrovni. Po nastavení o vaší „krabičce na internet“ nebudete ve většině případů vědět. Rychlost ADSL připojení neomezuje, připojení drží stabilně nebo případné výpadky (večerní přetížení) velmi rychle napraví opětovným připojením. S ohledem na rychlosti ADSL přípojek není problém ani extenzivnější využívání různorodých funkcí a služeb – výkon použitého čipu evidentně stačí.

Bezdrátová část routeru podporuje pouze 802.11g, čemuž odpovídají i dosažené rychlosti. Na druhou stranu lze pochválit dobré výsledky v špatných podmínkách, které postačí na běžnou konzumaci internetového připojení.

Rychlost i stabilita bezdrátového připojení je při přímé viditelnosti očekávatelně bezproblémová, rychlost a spolehlivost však neklesá ani při přestupu přes zdi v rámci jednoho poschodí. Skutečnou zkouškou byly až extrémně špatné podmínky, které v našem testu zahrnují tlusté stropy, obvodové zdi a schodiště.

Napájecí adaptér s výstupním napětím 12 V při 1 A má dle měření slušnou efektivitu a váš účet za elektřinu nebude zbytečně zatěžovat tepelnými ztrátami. V nezatíženém stavu je spotřeba 5,5 W a v zátěži do 7 W.

Obvyklým neduhem kombinace ADSL modemu a routeru je zahřívání, které je citelné i v tomto případě. Při postavení „na plocho“ je totiž cirkulace vzduchu silně omezena a teploty tak zbytečně stoupají – ideální je proto zavěšení (montáž na stěnu). Zahřívání se například na podzim či přes zimu nemusí nijak negativně projevovat, přes parné léto však může omezovat výkon i spolehlivost spojení. Působení tepla má také negativní vliv na životnost různých kondenzátorů a podobných součástek uvnitř zařízení.

S nepříliš lákavým vzhledem a místy administrací pro poučené rozhodně není tento ADSL router „láskou na první pohled“. Když se však prokoušete nastavením, oceníte bezproblémový provoz a velmi dobré výsledky Wi-Fi části (i když v minulé generaci). Možnosti nastavení a funkční výbava jsou více než nadprůměrné – spíše za hranicí potřeb normálních uživatelů.

Udávaná cena zařízení se pohybuje lehce nad nejlevnějšími konkurenty s obdobnými parametry a zároveň je velmi blízko cenové hladiny ADSL routerů s 802.11n.


Well PTI-8511G

+ bohaté možnosti nastavení
+ stabilní provoz
+ dobré přenosové rychlosti Wi-Fi i ve špatných podmínkách
- zahřívání
- chybí nápověda v administraci a „easy“ režim pro méně zkušené uživatele
- zastaralé a hůře ovladatelné webové rozhraní


Za zapůjčení ADSL modemu a Wi-Fi routeru Well děkujeme společnosti Joyce

Byl pro vás článek přínosný?