Hlavní navigace

Western Digital My Book AV-TV 2 TB: externí disk nejen k televizi

19. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Krátké seznámení

Chytré televize už dávno nejsou doménou pro vrchních deset tisíc. Slušnou televizi s vysokým rozlišením můžete zakoupit už za pár tisíc korun. Jak ale televizi vnutit vlastní sbírku filmů, aniž byste museli otrocky měnit disky v DVD či Blu-ray přehrávači?

Ideálním způsobem je připojení externího pevného disku. Ten nejenže umožní přehrávání stávajících nahrávek, v kombinaci s chytrou televizí vám umožní i záznam pořadů, které nestihnete shlédnout ve vysílacím čase.

Společnost Western Digital speciálně pro tento účel vytvořil externí disk WD My Book AV-TV. My jsme otestovali 2TB verzi, která i v případě vysokého rozlišení slibuje dostatek místa na kompletní sbírku.

WD My Book AV-TV 2 TB
WD My Book AV-TV 2 TB

Možná se ptáte, v čem je onen disk tak speciální, k televizi přece můžete připíchnout prakticky libovolný flash disk a film si pustíte stejně. V prvé řadě je to rozhraní USB 3.0, které umožňuje dosáhnout vysoké datové propustnosti. To ale zvládnou i u konkurence.

Dalším bonusem je nízká hlučnost. WD použil disk s nízkými otáčkami a rámeček sám o sobě nemá žádné pohyblivé součástky. Nic tak nebude rušit ani noční sledování filmů. Disk má ale i další specifické vlastnosti.

Disk je vybaven instrukcemi ATA-7 AV, díky kterým umožnuje rychlejší časy obnovení a také nepřetržité streamování. Disk je navržen pro práci i ve vyšších teplotách (které se dají v případě nonstop použití v krytém prostoru očekávat). Díky dostatečnému výkonu by měl být disk schopen data současně přehrávat i nahrávat.

Western Digital navíc provedl interní testy s několika zařízeními na trhu a zajistil si tak funkční kompatibilitu. Kompletní informace o kompatibilních přístrojích naleznete na stránkách WD.

WD My Book AV-TV 2 TB WD My Book AV-TV 2 TB WD My Book AV-TV 2 TB WD My Book AV-TV 2 TB

 

My Book AV-TV TV Storage ( WDBGLG0020HBK)
Rozhraní USB 3.0 a USB 2.0
Kapacita 2 TB
Rozměry 48 × 135 × 162 mm / 0,89 kg
Teplota

Provozní 5 °C až 40 °C

Neprovozní −20 °C až 65 °C

WD má v nabídce i variantu s kapacitou 1 TB (WDBGLG0010HBK)

 

Výkon v testech

Jelikož měření výkonu v televizi je prakticky nemožné, připojili jsme pevný disk k počítači a pustili na něj standardní sadu testů. Všechny testy probíhaly s diskem naformátovaným na NTFS, připojení bylo realizováno USB kabelem do dedikovaného USB 3.0 PCI-e řadiče NEC. Test zápisu kopírování malých souborů pak probíhal z RAMdisku. Zbytek testovací sestavy je shodný s tou, na které probíhají testy síťových úložišť (popis dostupný zde).

Zápis malých souborů

Ačkoliv je to pro tento disk poměrně nerelevantní (při záznamu videa ve vysokém rozlišení bude docházet k sekvenčnímu zápisu velkého souboru), stejně jsem test zápisu malých souborů spustil. A WD si nevedl vůbec špatně.

   WD My Book AV-TV 2 TB

CrystalDiskMark

V syntetickém benchmarku je testováno čtení i zápis v různých případech. Ve čtení je disk prakticky na úrovni zelených disků, zápis je přeci jen o něco slabší. 67 MB/s však pro kvalitní záznam videa bohatě postačí.

WD My Book AV-TV 2 TB

ATTO Disk Benchmark

ATTO Disk Benchmark víceméně potvrdil údaje naměřené v předchozím testu. Pokud budete na WD My Book TV-AV nahlížet jako na externí disk k počítači, možná budete zklamáni. Pro záznam TV pořadů však bohatě postačí.

WD My Book AV-TV 2 TB
WD My Book AV-TV 2 TB

PCMark 7 a 8

Poslední dvě verze PCMarku obsahují i testy datových úložišť. V nejnovější edici test nezřídka kdy zabere i několik hodin (v případě pomaloběžných disků pro notebooky). Bodové hodnocení můžete srovnat s vlastními disky či externími rámečky.

WD My Book AV-TV 2 TB

WD My Book AV-TV 2 TB
 

Závěrečné hodnocení

V případě záznamu televizního vysílání můžete zkoušet různá řešení, nebo vsadíte na jistotu v podobě WD My Book AV-TV 2TB. Díky možnosti použití vertikálně i horizontálně si pro disk najde místo každý, systém chlazení je pasivní a funkční v obou případech.

Díky rychlému rozhraní nebudete řešit problémy s chybami při záznamu, disk má dostatek výkonu pro současné čtení i zápis. WD si také zaslouží bodíky za kontrolu kompatibility s oblíbenými značkami.

WD My Book AV-TV 2 TB
WD My Book AV-TV 2 TB

Díky použití pomalootáčkového disku sice přijdete o část (v tomto případě by se chtělo říct i zbytečného) výkonu, to se ale zase pozitivně podepíše na spotřebě. Ta se pohybovala okolo pěti wattů.

Plusy / mínusy
nízká spotřeba pro použití s počítačem poměrně nízký výkon
slušný výkon
pasivní řešení
nulové vibrace  

 


Graf ceny produktu Western Digital My Book AV-TV 2TB, USB 3.0, WDBGLG0020HBK-EESN poskytuje server Heureka.cz

Byl pro vás článek přínosný?