Hlavní navigace

WD letos vydá 16–18TB pevné disky s technologií MAMR. Použije i multi-actuator a HAMR

5. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před více než rokem oznámil Western Digital menší překvapení, když oznámil vývoj pevných (magnetických, mechanických…) disků s technologií MAMR. Odklonil se tím od konkurenčního Seagate a dlouho očekávané technologie HAMR, která se už snad po letech konečně chystá na trh. MAMR je koncepčně podobná, jen místo laseru „nažhavuje“ při zápisu povrch plotny mikrovlnným elektromagnetickým zářením. Má to být snazší, méně náročné a robustnější. A i tato technologie se také konečně dostává z laboratoří od praxe. Společnost WD teď vyhlásila, že první předsériové kusy těchto disků už jsou na světě a začínají je dostávat zákazníci. To znamená, že komerční výroba a prodej už není příliš daleko.  

Disky se zápisem MAMR vyjdou letos, vzorky už kolují

Vedení firmy nyní oznámilo, že se pevné disky s technologií MAMR (Microwave Assisted Magnetic Recording) dostaly do fáze tzv. samplingu. To znamená, že už se vyrábí předprodukční kusy (nebo dokonce sériové modely) coby vzorky a začínají se poprvé distribuovat klientům mimo firmu. Těmi mohou být třeba výrobci NAS, počítačů a serverů, kteří vzorky testují a připravují na ně vlastní produkty, ale také třeba velcí provozovatelé datacenter. WD potvrdil, že někteří, byť neupřesnění zákazníci již tyto vzorky mají v rukou.

Roadmapa pevných disků s technologií MAMR (Zdroj: WD/AnandTech)

Fáze „sampling“ znamená, že WD už se připravuje na ostrý prodej MAMR pevných disků. Oficiálně by měly být uvedené někdy letos a do konce roku by měly být reálně dostupné. Podle WD budou mít kapacitu 16 TB, což je tvořeno osmi plotnami. To znamená, že kromě technologie MAMR, která dovolila zvednout hustotu dat na 2 TB/plotnu, bude také využito plnění héliem. Určená jsou tato HDD do datacenter a serverů.

Podle starších údajů by se snad letos mohla objevit také další verze MAMR pevných disků s kapacitou 18 TB, přičemž nemá jít o SMR záznam. Generací technologie MAMR bude přirozeně několik, takže další škálování bude následovat. Je ale zajímavé, že WD nevyvíjí jen MAMR. Firma uvádí, že stále investuje i do vývoje HAMR (Heat Assisted Magnetic Recording), byť by tyto technologie měla mít stejný účel a původně to vypadalo, že MAMR firma považuje za výhodnější náhradu. Přímo dokonce uváděla, že HAMR je méně spolehlivá a dražší/komplikovanější alternativa. Na základě těchto nových informací je ale tudíž možné, že ve skutečnosti HAMR ještě přece jen přijde ke slovu. Možná, že je u něj třeba shledáván potenciál ke škálování kapacity dál, než je možné s MAMR.

MMF24

Schéma technologie a zapisovací hlavičky MAMR (Zdroj: WD/AnandTech)

WD také nasadí Multi-actuator. I na HAMR možná ještě dojde

Použitím HAMR by se WD opět dostal na jednu notu s konkurenčním Seagate. Je zajímavé, že WD zřejmě také bude implementovat jednu novinku, kterou nedávno oznámil jako prvním Seagate: disky s více vystavovacími mechanismy a tím nezávisle na sobě fungujícími hlavičkami. Firma potvrdila, že na technologii „Multi-Actuator“ také pracuje. Také v jeho podání by to mělo obnášet rozdělení ramen s hlavičkami na dva nezávisle operující segmenty, takže budou moci dosáhnout dvojnásobné celkové sekvenční rychlosti. Tyto disky mají údajně na trh jít v roce 2020 a budou poskytovat kapacitu 20 a více TB. Technologie bude použita zároveň s MAMR.

Technologie Multi-Actuator používá dva nezávisle pracující vystavovací mechanismy s rameny a hlavičkami

Zdá se tedy, že letos a příští rok dojde v oblasti magnetických disků k docela zajímavému posunu. Je sice jasné, že tím HDD nemohou zastavit proces, kdy se v počítačích jako systémové a často i jediné úložiště používá SSD, ale magnetické disky díky těmto pokrokům budou dále plnit roli úložiště s velkou kapacitou a patrně stále nebudou mít konkurenci v ceně za gigabajt (nebo už spíš terabajt).

Byl pro vás článek přínosný?