Hlavní navigace

Wi-Fi čeká další evoluce. Nový standard 802.11ay přinese rychlosti nad 10 Gb/s

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Wi-Fi Alliance se sice snaží zjednodušit názvosloví

a generace bezdrátových sítí bude označovat od jedničky do šestky (a pak dál), ale to platí jen pro „běžné“ varianty Wi-Fi běžící v pásmech 2,4 a 5 GHz (dnes 802.11ac, v budoucnu 802.11ax).

Souběžně s tím se ovšem vyvíjejí i sítě využívající bezlicenční pásmo 60 GHz. Jejich standard nese označení 802.11ad, obchodní název je WiGig. (Dříve byl WiGig i označením celé pracovní skupiny, ale ta se v roce 2013 sloučila právě s Wi-Fi Alliancí.)

A přestože se WiGig příliš nerozšířil, už i on má nástupce. Standard 802.11ay je zatím ve fázi návrhu, specifikace nejsou dokončené. Qualcomm už ale představil první čipy, které si už s novými technologiemi poradí. Smyslem AY je přinést vyšší rychlost než u AD. U současné generace Qualcomm slibuje propustnost až 4,6 Gb/s, AY se má dostat přes 10 Gb/s.

Jakým způsobem toho dosáhne, nevíme. Předběžné specifikace počítají se dvěma rozšířeními. Buď se použije vícecestné šíření signálu (až 4×4 MIMO), nebo spojování kanálů (až čtyři najednou), nebo kombinace obojího. Standard 802.11ad totiž používá pouze jeden datový stream a jeden kanál o šířce 2,16 GHz.

V závislosti na konfiguraci se tak mohou rychlosti násobit, což se bude hodit pro šíření rychlého internetu nebo náhradu kabelů. Milimetrové vlny sice neprojdou překážkami, přesto Facebook spolu Qualcommem pracují na sítích Terragraph, které mají v ulicí zastoupit optické připojení. Vysílače na sloupech by přenášely superrychlý internet do modemů umístěných na domech.

Qualcomm ale vidí potenciál i uvnitř domů, konkrétně ve VR. Brýle nové generace se už nebudou muset s počítači nebo konzolemi spojovat kabelem, nová verze 60GHz Wi-Fi prý bude stačit i pro brýle se dvěma 4K displeji. První verzi WiGigigu už ostatně využívají HTC Vive Pro s bezdrátovým adaptérem.

KL24

Když Wi-Fi nestačí, tam míří WiGig

WiGig používá také herní mobil Asus ROG Phone pro streamování obrazu do televize nebo Essential Phone pro připojení příslušenství. Lenovo prodává dokovací stanici, která se přes WiGig spojí s ThinkPadem a která obsahuje výstupy pro monitor, USB a Ethernet. Standard podporují i některé domácí routery, kvůli krátkému dosahu a neprostupnosti stěnami se ale nikdy moc nerozšířil, protože se hodí jen ke specifickým účelům.

Qualcomm již vyrábí čipy QCA6438 a QCA6428 určené pro novou generaci routerů a QCA6421 a QCA6431 pro nová mobilní zařízení. Wi-Fi 802.11ay se tedy blíží a v prvních produktech bychom jej mohli potkávat již příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?