Hlavní navigace

Winamp se vrátí ještě tento týden. Zcela nový přehrávač dorazí až příští rok

16. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdysi nejslavnější softwarový přehrávač empétrojek se nachází ve stavu klinické smrti. AOL se před pěti lety vzdal vývoje Winampu a značku, doménu i zdrojové kódy prodal společnosti Radionomy. Ta sice slibovala, že Winampu vdechne nový život, ale neudělala s ním vůbec nic kromě toho, že program opět nabídla ke stažení.

Poslední verzí zůstává Winamp 5.666 z 12. prosince 2013. Sice pořád funguje, ale zub času se na přehrávači podepsal. Ve vývoji byly i verze 5.7 a 5.8, veřejně však nikdy nevyšly. Až minulý měsíc se na internetu objevila dva roky stará betaverze 5.8. Zřejmě to byl řízený únik, aby se o slavné značce opět začalo mluvit.

KL24

Winamp 5.8 beta Winamp 5.8 beta

Dobrou zprávou totiž je, že Winamp skutečně ožije. Ještě tento týden (18. října) vyjde finální verze 5.8 pro Windows a macOS. Prozradil to šéf Radionomy Alexandre Saboundjan pro magazín TechCrunch. Na počítačích ale možná půjde o labutí píseň. Na desktopu je prý válka prohraná, ale na mobilech je pořád co zlepšovat. Saboundjan tvrdí, že uživatelé musejí kvůli různému obsahu skákat z jedné aplikace do druhé. Tím nastiňuje, co od nového přehrávače čekat.

Někdy v roce 2019 vyjde Winamp 6 pro Android a iOS. Ač nevíme, co přesně přinese, slova šéfa Radionomy naznačují, že kromě offline přehrávání by nový Winamp mohl v jedné aplikaci nabídnout i streamování hudby, rádia, podcasty nebo třeba audioknihy. Těšíte se?

Byl pro vás článek přínosný?