Hlavní navigace

Windows 11 oficiálně: Microsoft po šesti letech představil nový operační systém

25. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft ve čtvrtek oficiálně představil nový operační systém. Leak z minulého týdne byl podle všeho pravý, takže se nakonec nekoná žádné velké překvapení. Přivítejte Windows 11. Změny nejsou pouze kosmetické, ale zároveň nejde o zcela nový systém postavený na zelené louce. Z jistého úhlu pohledu jsou to jen vylepšené „desítky“.

Panos Panay z Microsoftu stačil sdělit, že Windows jsou s námi již 35 let a krátce poté se stream začal zasekávat. Microsoft s ním měl velké problémy a po pár minutách pustil raději celý stream znovu. I poté ale nebyl plynulý a první dojem tak Microsoft nezanechal příliš dobrý. Speciální novinářský stream naštěstí tak vytížený nebyl.

Jak šel čas s Windows…

  • 1985: Windows 1.0
  • 1987: Windows 2.0
  • 1992: Windows 3.0 a 3.1
  • 1995: Windows 95
  • 1998: Windows 98 a 98 SE
  • 2000: Windows Millennium Edition
  • 2000: Windows 2000
  • 2001: Windows XP
  • 2007: Windows Vista
  • 2009: Windows 7
  • 2012: Windows 8
  • 2013: Windows 8.1
  • 2015: Windows 10
  • 2021: Windows 11

Nový design oken (Sun Valley) vypadá velmi pěkně a Microsoft se chlubil i novou nabídkou Start a tmavým režimem, který by konečně mohl fungovat pro celý systém. Zcela zmizely dlaždice, které částečně nahradí uzpůsobitelné widgety (ty už kdysi Microsoft zkoušel ve Windows 98). Zcela přepracované je skládání oken na displeji (Snap Layouts), které si zřejmě vzalo inspiraci v balíčku PowerToys FancyZones.

Snap Layouts
Snap Layouts
Widgety (Zdroj: Microsoft)
Widgety (Zdroj: Microsoft)

K tomu se váže i vylepšená práce s okny, jejichž umístění by si měl počítač nyní lépe pamatovat i při používání více monitorů. Budete moci využít více ploch (vzpomínka na virtuální plochy) a každá bude mít jiné ikonky a jiné otevřené aplikace. Tedy například samostatná plocha pro práci, pro hry či třeba na školu.

Windows 11 Start Dark 1000x562 1 Nabídka Start a tmavý režim

Microsoft hodlá dále propagovat aplikaci Teams, která získala na popularitě v poslední době díky pandemii, ale tím pádem také zřejmě upozadí Skype. Windows 11 má být vytvořen pro hry, a tak se můžete těšit na režim AutoHDR a integrovanou platformu Xbox GamePass.

Windows 11 – podle Microsoftu stvořen pro hry
Windows 11 – podle Microsoftu stvořen pro hry
Integrace Xboxu
Integrace Xboxu

Velkých změn se dočkal málo využívaný obchod s aplikacemi Microsoft Store. Sice se nijak nezmínili o možnosti stahovat z obchodu i klasické aplikace (tedy nejen UWP, ale i Win32), ale nová obchodní politika znamená 0% provizi. To by mohlo vývojáře nalákat. Úspěch Storu bude pro Microsoft do budoucna zásadní.

Zřejmě to ale neplatí pro hry, kde Microsoft teprve nedávno snížil svou marži ze 30 na 12 %. K aplikacím se váže ještě jedna novinka. Bude možné spouštět i aplikace pro Android. Ne sice přímo z Google Play, ale pokud je nainstalujete přes Amazon Store, poběží vám i ve Windows.

Microsoft Store
Microsoft Store
Na W11 půjde nainstalovat aplikace pro Android (Zdroj: Microsoft)
Na W11 půjde nainstalovat aplikace pro Android (Zdroj: Microsoft)

Na závěr ještě promluvil Satya Nadella, ale z jeho dlouhé řeči jsme se už mnoho nedozvěděli.

CS24

Hlavní řečník Panos Palay (Chief Product Officer)
Hlavní řečník Panos Palay (Chief Product Officer)
Satya Nadella, CEO Microsoftu
Satya Nadella, CEO Microsoftu

Pro majitele Windows 10 by měl být upgrade zadarmo. Podmínkou je ale čip TPM, který má v počítači málokdo (i když může být jen vypnutý). Zda na svůj počítač můžete Windows 11 nainstalovat zjitíte snadno pomocí nástroje přímo od Microsoftu.

Windows 11 kompatibilita Windows 11 – kompatibilita

Tip: Co váš počítač bude potřebovat pro spuštění Windows 11

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.