Hlavní navigace

Windows 7 do konce roku poběží na 42 % počítačů

10. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zejména zlepšení finanční situace firem v Americe a v Asii se podle společnosti Gartner podílí na vyšší prodejnosti počítačů – a tedy i Windows 7 – už od čtvrtého čtvrtletí roku 2010. Tento systém bychom letos měli najít předinstalovaný v 94 % všech prodaných počítačů. Naproti tomu prodeje poškodilo zemětřesení v Japonsku a nestabilní situace v některých Afrických regionech a finanční krize v Evropě.

Bez těchto problémů by poslední operační systém od Microsoftu nastupoval ještě rychleji. Na konci roku by 42 % všech počítačů na světě mělo hostovat Windows 7. Konkurenční Apple svou pozici také zlepšuje a letos by měl jeho Mac OS uzmout 4,5% podíl z prodaných strojů. Pro srovnání, minulý rok se Apple protlačil na 4 % prodaných počítačů. S výraznějším prosazením jiných systémů se nepočítá. (Prosazení Androidu nebo i Chrome OS by měl pomoci nárůst webových a jiných aplikací, které nejsou vázané na konkrétní systém.)

Podle čísel předpovědi se ani nepočítá s pirátěním. Anebo se pirátské kopie Windows počítají dohromady s těmi skutečně prodanými?

Zdroj: Gartner

Byl pro vás článek přínosný?