Hlavní navigace

Windows 7 E nebude, výběr prohlížečů ano

29. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Souboj Microsoftu s Evropskou unií se táhne už několik let. Několik posledních měsíců se handrkují zejména kvůli integraci Internet Exploreru do systému Windows, což neustála hlavně Opera Software, od které žaloba pochází.

Microsoft se nejprve rozhodl přidat možnost odebrání IE 8 z Windows 7 (de facto pouze souboru iexplore.exe), což na evropské úředníky zřejmě moc nezapůsobilo. Ti mezitím začali zvažovat, že by redmondskou firmu donutili distribuovat konkurenční web browsery skrze speciální nabídku, kdy by se po instalaci systému uživateli zobrazil výběr několika prohlížečů.

To donutilo Microsoft k radikálnímu kroku – odstranění IE z Windows 7 nadobro, avšak pouze pro Evropu. Nyní však svůj postoj mění a na řešení EU nakonec přistupuje. Plány na Windows 7 E tedy padají a evropští zákazníci se mohou těšit na výběr z několika alternativních prohlížečů po prvotním spuštění systému.

Překvapivě však stejnou možnost výběru získají i majitelé Windows XP a Vista prostřednictvím Windows Update. Jenže Opeře to nestačí a její zástupci by podobného cíle rádi dosáhli i u Mac OS X od Apple a populární Linuxové distribuce Ubuntu, což však není zatím moc pravděpodobné.

Co se týče samotného výběru, bude obsahovat dva odkazy. Instalační a informační odkaz na server výrobce prohlížeče odkazující na instalátor aplikace a stránku s detaily o daném produktu. Ve výběru budou pouze nejpoužívanější prohlížeče s podílem na trhu 0,5 % a více, tedy minimálně IE, Firefox, Opera, Chrome a Safari. Tento přístup je ovšem sporný, neboť prakticky diskriminuje všechny ostatní prohlížeče s menším podílem. I zde Opera protestuje, tentokráte proti vyobrazení ikon, protože by to údajně zvýhodnilo IE.

CS24

OEM výrobcům bude umožněna instalace kteréhokoli prohlížeče (či prohlížečů) na své výrobky vybavené systémem Windows. Co Microsoft ke změně názoru vedlo, není jisté. Pravděpodobně chtěl předejít nebo alespoň zmírnit neustálé pokuty, jež se asi v seznamu příjmů a výdajů příliš nevyjímají.

Zdroje: OSNews

Byl pro vás článek přínosný?