Hlavní navigace

Windows 7 Service Pack 1 je k dispozici. Co musíte vědět před jeho stažením?

22. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

O Windows 7 SP1 se toho namluvilo již mnoho. První zmínky začaly padat v dubnu 2010, poměrně velmi záhy (v květnu) se na výměnných sítích objevila i neveřejná betaverze. Od té doby se šušká, co nového Service Pack 1 přinese a zda půjde o takovou revoluci, jakou byl pro Windows XP Service Pack 3.

Tip: Jak šly informace o Windows 7 SP1 si můžete prohlédnout zde. Sledovali jsme je pro vás.

Velká očekávání poměrně brzy zchladila informace o tom, že první servisní balíček pro nejnovější vydání operačního systému bude spíše než nové funkce obsahovat především opravy stávajících nedostatků. Několik nových vlastností, které se nakonec přeci jen objeví, pak ocení především firemní uživatelé.

Firmám pro radost

Ostatně vylepšení podpory právě pro firemní uživatele je poměrně logické, Windows jsou již od předchozích verzí opředena fámou, že bez servisního balíčku jde o poloviční systém. A přestože Windows 7 (ve srovnání s Windows Vista) nasadila laťku hned na úvod poměrně vysoko, spousta firem čeká právě na první Service Pack. 

Z těch zásadních nových vlastností jsou neustále skloňovány dvě zlepšení spojovaná s virtualizací, která se ve firemní sféře stává čím dál populárnější – Dynamic Memory a Remote FX.

Dynamic Memory je funkce, která přináší možnost alokovat rozsah paměti (min. a max.) jednotlivým virtuálním stanicím a zároveň dává možnost systému dynamicky upravit aktuální velikost užívané paměti dané virtuální stanice podle aktuálních potřeb. Tato funkce tak umožňuje spustit na jednom fyzickém stroji více virtuálních stanic, a tím zvyšuje využití hardwaru při nasazení virtualizace. 

Remote FX protokol umožňuje využít výkon virtualizovaných grafických zdrojů a kodeků k vytvoření prostředí, které nabídne uživatelům pracujícím prostřednictvím vzdálené plochy (Remote Desktop Services) možnost pracovat stejně jako v prostředí s hardwarovou grafickou akcelerací, včetně podpory 3D obsahu a Windows Aero.

Tip: O dalších novinkách a vylepšených připravovaných do budoucna si můžete přečíst na Windows Blogu zde.

Multilicenční zákazníci a předplatitelé služeb MSDN a TechNet jej měli k dispozici již od 16. února, ke stažení pro běžné uživatele byl pak uvolněn včera (včetně české jazykové mutace). Stahovat můžete buď přes Windows Update nebo přímo na webových stránkách Microsoftu.

Co potřebujete vědět před upgradem na Windows 7 SP1?

Zcela logicky se před instalací takto důležitého balíčku nabízí otázka, jestli zde je něco, o čem by měl běžný uživatel vědět a připravit se na to? 

Přestože je balíček možné stahovat z webových stránek společnosti, Microsoft samotný doporučuje, aby jednotlivá PC a uživatelé nechali aktualizaci proběhnout přes Windows Update (nabídka Start | Všechny programy | Windows Update) - díky tomu by měl být proces jednoduší a nemělo by docházet ke zbytečným problémům. 

Další otázkou jsou paměťové nároky. Potřebné místo na disku se totiž rapidně mění dle způsobu instalace. Při stažení přes Windows Update vám stačí asi 750 MB u 32bitové verze a 1 050 MB u 64bitových Windows 7. V případě stahování z internetu byste se ale při výběru nesprávného balíčku mohli dostat do situace, kdy budete zcela zbytečně stahovat soubor o velikosti 4,1 GB u 32bitové verze a 7,4 GB u 64bitové verze Windows.

Tip: Podrobné informace o aktualizaci Windows 7 Service Pack 1 najdete také na webu Microsoftu

Je tu samozřejmě ještě několik drobností, které by měl uživatel před vlastní instalací provést a uvědomit si:

KL24

  1. Před instalací pro jistotu prohlédněte, zda váš systém neobsahuje malware. Majitelé rezidentního antiviru mohou tento bod přeskočit.
  2. Microsoft doporučuje nakrátko vyřadit váš antivirový program z provozu, aby s instalací nekolidoval.
  3. Aktualizujte ovladače na nejnovější verzi.
  4. Zajistěte, že během aktualizace nedojde k výpadku energie (tzn. dobít notebooky a máte-li možnost, připojit stolní počítače na záložní zdroje).
  5. Ujistěte se, že máte dostatek operační paměti i místa na disku pro celý proces.

A je tu ještě jedna drobnost, o které je dobré vědět. Jestliže prozatím nechcete Windows 7 SP1 instalovat, můžete si přímo od Microsoftu stáhnout sadu Windows Service Pack Blocker Tool Kit, která zablokuje instalaci SP1 na dobu jednoho roku (tedy do 22.2.2012).

Zdroj: Tisková zpráva, Windows 7 News

Byl pro vás článek přínosný?