Hlavní navigace

Windows 8 ochrání vaši digitální identitu

15. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ono je těžké chránit uživatele, kteří pro pohodlnost odmítají vyplňovat heslo při přihlášení k počítači. Naše pohodlnost vítězí. Pakliže ale osmičky svážete s účtem v síti Windows Live, nebudete mít na výběr. Situace by se pak kupodivu mohla teoreticky ještě zhoršit, protože málokdo používá k zabezpečení opravdu silné heslo, obvykle se spokojíme s prostinkými hesly, která mnohdy útočník prolomí na první pokus. A propojení s účtem Windows Live by pak teoreticky mohlo vést k mnohem většímu ohrožení, poněvadž už nevystavujete v risk pouze lokální data.

Průměrný Američan má typicky 25 online účtů, počítají se mezi ně také banky a obchody. Unikátních hesel nicméně používá šest. Asi sami víte nejlépe, že lidé často sdílí jediné jednoduchoučké heslo klidně ke všem účtům v Internetu. Tomu Microsoft čelí. A myslí si, že kdybyste měli k dispozici snadný způsob, jak hesla spravovat, používali byste silnější a unikátní hesla ve vetším měřítku. Redmodská firma dále přiznává, že například používání certifikátů a jiných propriet se neujalo, protože není jednoduché.

Windows 8 vám budou nápomocná tím, že si vaše hesla k webovým stránkám zapamatují. Tyto údaje se pak mohou snadno synchronizovat mezi důvěryhodnými stroji (ty přirozeně vybíráte vy osobně). Pak ovšem mezi přihlašovacímu údaji a případnými útočníky bude stát heslo jediné. Systém vám bude proto pomáhat s nastavením co nejlepšího hesla. Jeho každodennímu používání se však můžete šikovně vyhnout, když použijete k přihlášení obrázek.

Totální alternativou k heslům budou soukromé a veřejné klíče. Ty budou fungovat tak, že při přihlášení vám služba pošle žádost, kterou vy podepíšete svým soukromým klíčem, načež služba použije váš veřejný klíč k přečtení podpisu. U něčeho takového se ovšem standardně neobešli bez speciálního zařízení (tzv. smart card, plus čtečka karet), Windows 8 ale budou podporovat i virtuální smart card! Pak nebudete fyzickou kartu vůbec potřebovat. Více o tom najdete ve videu níže.

Myslíte, že tyto pokusy skutečně skloubí naše pohodlí s vysokým stupněm zabezpečení?

MMF24

Zdroj: Building Windows 8

 

Byl pro vás článek přínosný?