Hlavní navigace

Windows Blue přinesou Internet Explorer 11, lepší vyhledávání a betu

25. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Za několik posledních dní vyplynula na povrch spousta informací a drobností ohledně projektu Windows Blue. Ten vám jistě není neznámý, takže se rovnou podívejme na čerstvé útržky s střípky, co se objevily. Předesílám však, že se jedná o neoficiální zprávy, které nepochází přímo do Microsoftu. Ten se v současnosti k Blue vyjadřovat moc nechce. Následující řádky se mohou ukázat jako mylné, berte je proto s rezervou (i když vypadají pravděpodobně a ne moc divoce).

Internet Explorer 11 je v přípravě

První ze zajímavějších útržků informací se týká internetového prohlížeče, který před deseti roky ovládal svět internetu. Dávno jsou pryč doby, kdy byl Internet Explorer zkostnatělý, pomalým tempem doháněl konkurenci a pořádně nevěděl, jakým směrem se má vydat. Microsoft má nyní docela jasnou představu. Devátá řada byla zlomová a tvář aplikace se od té doby prakticky nezměnila. Internet Explorer dosáhl jisté úrovně, na níž se vyškrábal – a v současnosti mu nezbývá moc prostoru, kam by kráčel dál (bavíme se stále o uživatelském prostředí).

Prohlížeč nám bude dělat radost také tím, že bude inovovat častěji. Microsoft nám kratší vývojový cyklus naznačil již v době, kdy jsme čekali na Windows 8. Možná si pamatujete na jeden z uniklých obrázků, který zachycoval následující dialog:

Microsoft častější vydávání IE naznačil
Microsoft častější vydávání IE naznačil

V Internet Exploreru se objevila předvolba, jež je ve výchozím stavu povolena a umožňuje, aby byly automaticky instalovány nové verze prohlížeče. Náznak kratšího vývoje se nám nyní potvrzuje. Čínské fórum Win8China.com se místo nepotvrzených údajů rozhodlo vypustit do světa obrázek, který by měl posloužit jako dostatečný důkaz. (V minulosti z tohoto zdroje celý svět přebíral spoustu uniklého materiálu.)

Tip: Microsoft vydal nástroj na blokování Internet Exploreru 10 ve Windows 7

Jedenáctá řada tak zřejmě přijde zhruba rok po předchůdci. Jako byl Internet Explorer 10 integrován do Windows 8, bude „jedenáctka“ zabudována do Windows Blue. S novou hlavní verzí prohlížeče bychom se mohli setkávat jedenkrát do roka. Stejný cyklus je naplánován pro vydávání velkých balíčků s vylepšeními pro Windows 8, aktuálně známých pod kódovým označením Blue. Mimochodem, zatímco o IE11 víme aspoň něco, IE10 pro Windows 7 stále nevyšel. Prohlížeč byl přitom (ve verzi pro Osmičky) dokončen v srpnu loňského roku.

 

Windows Blue: veřejná betaverze vyjde zkraje léta

Dosud jsme netušili, zda vyjde nějaká ukázka Windows Blue, případně zda si osaháme až konečné vydání. I během krátkého vývojového cyklu ale Microsoft stihne vypustit do světa ukázku k otestování. Veřejných betaverzí jsme se dříve dočkali mj. u Windows 7 a Windows 8. Naposledy, tedy u dlaždicového překvapení, jsme obdrželi rovnou tři ukázky z různých fází vývoje. Developer Preview předvedl vylepšené Sedmičky s Metrem, Consumer Preview odstranil tlačítko Start a Release Preview natvrdo ukázal, jak to bude vypadat ve finále.

Podle informací z fóra Win8China.com se nakonec dočkáme veřejné ukázky nadcházející verze Windows 8. Nebudeme říkat Windows, protože se výsledný produkt skoro určitě bude stále nazývat Windows 8. A na Windows 9 prý žádný tým z Redmondu aktuálně nepracuje. Ona ukázka bude obsahovat rovněž výše zmíněný Internet Explorer 11. O novinkách v prohlížeči momentálně nic nevíme, ale nejpozději v létě se vše potřebné dozvíme.

Nový prohlížeč bude zřejmě součástí Windows Blue
Nový prohlížeč bude zřejmě součástí Windows Blue| Foto: Win8China.com

Samotný balíček s novinkami by měl teoreticky spatřit světlo světa někdy na přelomu léta a podzimu, načasování bude zřejmě dost podobné tomu, co jsme viděli u Windows 8, proto se domnívám, že začátek léta bude pro vydání ukázky jako dělaný. Informace spekulativní povahy každopádně hovoří o létě. Dávalo by nám to smysl, ale níže se dočtete, co prozrazují o kousíček novější informace z fóra. Před pár dny byl dokončen první vývojový milník, následovat by měl pouze druhý a pak konečné vydání.

Zdarma pro majitele Windows 8

Že tedy vyjde takzvaný Milestone Preview, nicméně není jedinou novinkou. Spekulace nabírají na obrátkách. Podle dalších útržků bude aktualizace s kódovým označením Blue k dispozici dokonce zdarma. Ovšem jen majitelům Windows 8. Již dříve se myslelo, že Blue vyjde zadarmo, nebo za nízký poplatek. Microsoft zřejmě zvolí první strategii. Osmičky proto budou prodávány nadále pod stávajícím názvem, byť se číslo verze technicky vzato zvedne o nějakou tu desetinu. Potvrzuje to i dřívější vyjádření Tami Rellerové, že Osmičky tu s námi nějakou dobu pobudou.

Spekulace nicméně naznačují, že se dokončení Windows Blue dočkáme o něco dříve, než jsme si mysleli (viz výše). Podle nich totiž Microsoft ohlásí konečné stádium RTM již 7. června. Plánovaná ukázka by v tom případě musela vyjít ještě dříve, možná v květnu, nebo na konci dubna. K uživatelům si dokončený balíček s novými funkcemi prý najde cestu v srpnu. Jestliže výše uvedené informace nepochází od Microsoftu, ale z neoficiální zdroje, tyto spekulace i ve srovnání s nimi berte s pořádnou rezervou. Nemusí se ukázat jako pravdivé.

Vyvrací současně to, že bychom se dočkali druhého milníku, jak byl plánován. Tento milník se prakticky proměnil ve veřejnou ukázku, Milestone Preview. Následovat by ji mělo konečné vydání Windows Blue, s číslem sestavení 9600. Nějak se nám to zamotává, že?

Výrazně lepší vyhledávání

Neplacená aktualizace se podle starších údajů zaměří na menší obrazovky, a to sedmipalcové a osmipalcové. Zlepší rovněž ovládání, upraví dlaždice a přinese novinky v jádru operačního systému, vše ve jménu lepšího výkonu a nižších nároků na hardware. Samotné jádro bude povýšeno na verzi 6.3. Něco jsme ale nevěděli. Tak například bude jednou z novinek výrazně vylepšené vyhledávání. Nemyslíme teď to v Průzkumníku, ale hledání skrze Šém. Podle posledních zpráv půjde o největší inovaci ve Windows Blue.

Blue vylepší jádro systému
Blue vylepší jádro systém | Foto: Win8China.com

KL24

Na rozdíl od jiných případů vám tentokrát nabídneme aspoň pár podrobností. Ve zlepšování vyhledávání by měl být zapojen tým, který vyvíjí vyhledávač Bing. V podstatě by se hledání mělo otevřít všem našim potřebám. Když budete chtít shlédnout film, budete si klestit cestu skrze Šém. Naleznete tak rovněž příslušné aplikace, které vám přehrání zprostředkují atp. Prozatím hledání ve Windows 8 dovede prošacovat konkrétní aplikace, musíte je však vybrat v postranním panelu. Dle nového schématu bude hledání probíhat zeširoka, na globální úrovni.

Poslední spekulace se týká specificky Windows Phone Blue. Mysleli jsme, že půjde o další verzi, uvolněnou na podzim, společně s balíčkem Blue pro Windows 8, možná jsme se ale spletli. Vývoj prý nepokračuje tak rychle jako v případě plnohodnotných Windows, proto bychom s dokončením projektu měli počítat spíše na rok 2014. Ohledně data vydání si nicméně Microsoft není ještě zcela jistý. Ambice má nepochybně velké. Podle všeho bude někdy v budoucnu možné aplikaci pro Windows 8 bez dalších modifikací provozovat ve Windows Phone. Starší zprávy a spekulace si přečtěte v předchozím zpravodajství.

Zdroje: Win8China.com 1 | 2 | 3
WinBeta 1 | 2
The Verge 1 | 2

Byl pro vás článek přínosný?