Hlavní navigace

Windows Phone 8 Apollo: osm důvodů, proč si koupit nový telefon

20. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před chvílí Microsoft představil hlavní novinky ve Windows Phone 8. Začátek summitu opět rekapituloval, co se za poslední roky stalo. Viceprezident mobilní divize Terry Myerson vzpomínal, jak se před 3,5 lety zrodil nápad udělat mobilní Windows od píky, tak, aby systém byl co nejvíce osobní a co nejlépe „spojoval“ (lidi i ostatní zařízení).

Windows Phone 8 Apollo

Ale ani celkový restart příliš nenadchl uživatele, neboť je platforma prodejním propadákem. Myerson tak alespoň ukázal, že 7 z 9 nejlépe hodnocených telefonů v Amazonu používá Windows Phone. Nejsou nejprodávanější, jen si je lidé nejvíce oblíbili (dali pět hvězdiček).

Windows Phone 8 Apollo

Aby je měli ještě raději a navíc si cestu k Windows Phonu našli i další, Joe Belfiore odhalil osm hlavních taháků, proč prý budete mobilní „osmičky“ chtít.

1. Lepší hardware

Nový systém bude konečně podporovat vícejádrové procesory, tento rok se ale bude Microsoft soustřeďovat na dvoujádrové. Žádného čtyřjádra se v blízké budoucnosti nedočkáme.

Windows Phone 8 Apollo

Kromě rozlišení 480 × 800 px přibudou nové 720 × 1280 px a 768 × 1366 px. Na HD displeje jsme čekali jako na smilování. Zajímavé je, že stávající aplikace se nebudou muset nijak předělávat, i když se zdvojnásobí počet bodů a změní se poměr z 15:9 na 16:9. Metro je v tom hodně flexibilní. Ale vývojáři samozřejmě mají možnost grafiku na vyšší rozlišení aktualizovat.

Nové telefony budou podporovat karty typu microSD. Ač je některé telefony využívaly už nyní, teď nebudou schované kdesi uvnitř telefonu, ale mají být snadno přístupné a budou doplňovat interní paměť. Rozšíří prostor pro hudbu, fotky, dokumenty, ale bude na ně možné instalovat i aplikace. Zkrátka jako na Androidu. Výborně.

2. Internet Explorer 10

Nový prohlížeč nabídne stejné vykreslovací jádro jako ten ve Windows 8. Oproti deváté verzi má přinést dvakrát bohatší podporu funkcí HTML5 a čtyřnásobně rychlejší práci s JavaScriptem díky hardwarové akceleraci. Zajímavostí je funkce SmartScreen, neboli antiphishingová ochrana známá z počítačů. Pokud v mobilu klepnete na podvodnou stránku, zobrazí se rudé varování přes celou obrazovku.

Windows Phone 8 Apollo

3. Stejné jádro jako Windows 8, nativní kód aplikací

Zřejmě největší pecka večera. Systémový kernel a další knihovny budou stejné jak pro Windows 8, tak pro Windows Phone 8. To znamená že nové aplikace bude moci snadno exportovat jak pro mobil, tak pro desktop. Sdílený vývoj tak pomůže v rozšiřování obchodu na obou platformách.

Windows Phone 8 Apollo

Hry lze psát v nativním kódu (C a C++), WP8 podporuje i rozhraní DirectX, takže se můžeme těšit na technologicky propracovanější tituly. Opět lze souběžně vyvíjet pro desktop i mobil současně. Belfiore nakonec potvrdil, že i portování z Androidu a iOS bude snadnější.

Windows Phone 8 Apollo

Nové aplikace napsané pro WP8 nelze spustit na WP7.5!

4. NFC

Sice se zpožděním oproti Androidu, ale stále je tato technologie pouze v plenkách. Nové telefony budou mít čipy, kterým můžete snímat pasivní tagy na vizitkách, v časopisech nebo prostřednictvím mikrosítě komunikovat s ostatními mobily či jinými zařízeními. Např. přiložíte k telefonu speciální vizitku a nový kontakt do telefonu uložíte pouhým klepnutím. V časopise bude reklama s tagem, jež v sobě obsahuje odkaz na web, kde se dozvíte více informací. A mezi mobily, tablety či počítači budete moci vyměňovat fotky, kontakty a jiná data, jako to jde běžně s Bluetooth.

5. Wallet Hub, nejlepší elektronická peněženka

Minulý týden představil svou peněženku Apple, Microsoft jde díky NFC ještě dál. Nový hub bude sdružovat spousty různých učtů od banky, přes PayPal až po různé externí kreditní služby. Do Wallet bude možné stáhnout členské kartičky (do knihovny…), vstupenky, letenky, ale i slevové kupóny, které pak ukážete v obchodě. A aplikace za vás bude uchovávat i účtenky.

Windows Phone 8 Apollo

Wallet bude obsahovat jakousi speciální ochranu na SIM kartě (zatím jen u francouzského operátora Orange). Každopádně přístup bude zabezpečen PINem, který lze aplikovat i na nakupování v Marketplacu. Takže už vám děti nebudou omylem nakupovat.

Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo

Peněženka je spojená i s mapami, takže v okolí vyhledáte nejbližší restaurace a můžete rovnou zkontrolovat, jestli u nich neběží nějaká slevová akce. A pokud mají v podniku nápojový nebo jídelní lístek na tabletu s Windows 8, tak… No stejně jej tam mít nebudou.

6. Mapy a navigace od Nokie

Že Windows Phone 8 dostane mapy od Nokie (resp. NAVTEQu), to jsme už tušili. Jenže nové telefony budou mít k dispozici i offline mapy, hlasovou turn-by-turn navigaci a také API pro vývojáře. Nokia tím sice ztratí exkluzivitu, ale Windows Phone jako platforma získá obrovský benefit. A co udělá HTC se svou navigační aplikací Locations? Těžko říct.

Windows Phone 8 Apollo

7. Miláček do firmy

Microsoft si bude hýčkat i náročnější firemní klientelu. Tu uspokojí balíčkem Office, šifrováním dat, zabezpečeným bootem, vzdálenou správou telefonu. Firmy budou moci vytvořit i vlastní Hub.

Windows Phone 8 Apollo

8. Menší dlaždice, lépe využitý prostor

Přibude nová čtvrtinová velikost dlaždic. Z aktivní dlaždice už zůstane jen malá ikonka kterých se na stejný prostor vejde čtyři nebo osm oproti předchozím formátům. Zvětšovat a zmenšovat bude možné všechny dlaždice, stačí jí chvíli podržet a nastavit. Dobře vypadala například navigace, pokyny zůstaly i na hlavní obrazovce.

Windows Phone 8 Apollo

Aby toho nebylo málo, mají přijít nové barvy.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo Windows Phone 8 Apollo 

Další zajímavosti

Windows Phone 8 přijde s telefony pouhých čtyř výrobců: Nokia, Samsung, HTC a Huawei. LG, ZTE ani Dell nové modely nechystají. Navzdory spekulacím zůstává exkluzivita Qualcommu, telefony bude nadále využívat jeho čipsety, nikoliv Tegru, OMAP a další konkurenty.

Vývojáři potvrdili hlubokou integraci VoIP služeb do systému, i Skype bude konečně moci být plnohodnotný a hovor bude připomínat běžné spojení přes operátora.

Windows Phone 8 Apollo

Bude vylepšen multitasking, takže např. navigace nebude po přechodu do menu uspána, ale poběží dál. Konečně!

Všechny nové telefony budou mít garantovanou softwarovou podporu po dobu 18 měsíců, updaty bude možné stahovat i bez počítače (tzv. OTA, over the air) a hlavně mají být z řetězce odstraněni mobilní operátoři. Zkrátka to bude umět vše, kde Google s Androidem selhává.

Marketplace už čítá 100 000 aplikací, každý den přibude přibližně 200 nových.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Novinkou jsou in-app platby, tedy nákupy uvnitř aplikací.

V Marketplacu budou moci nakupovat uživatelé ze 180 zemí (třikrát tolik co dnes) a bude lokalizován do 50 jazyků (dvakrát tolik co dnes).

WP8 nebude pro současné mobily, ty dostanou jen osekanou verzi WP7.8

O čem se mluvilo delší dobu, se stalo skutečností. Kvůli nedostatečným hardwarových schopnostem už majitelé stávajích telefonů nedostanou plnohodnotnou verzi Windows Phone 8. Přestože na některé trhy teprve dorazí např. Lumia 900, za čtvrt roku už bude telefon zastaralý.

Je to dost velký šok, Microsoft vlastně znovu restartuje celé své mobilní snažení. Ve WP7.8 přibude pouze menší formát dlaždic.

 

Faktem je, že současné telefony nemohou běžet na jádru Windows 8, což odstřeluje další výhody včetně zabezpečení, nativního kódu her a společného vývoje aplikací.

Mimochodem: Microsoft WP8 představoval na jednom prototypu zhotoveném Nokií. Vypadal jako Lumia s pancéřováním. Ošklivá cihla se nepochopitelně dostala i do reklam.

Co zatím nevíme

Kdy Windows Phone 8 přijde. Mluví se o podzimu zároveň s Windows 8. Pravděpodobný termín bude někdy v říjnu jako u minulých verzí Windows Phonu.

Co všechno bude umět Internet Explorer. Nabídne synchronizaci záložek, hesel a formulářů s Windows 8? Dostane funkci jako Opera Turbo, která pomocí chytrých proxy serverů ušetří datový provoz?

Bude ještě zapotřebí aplikace Zune, nebo ve Windows 8 už budou něco na způsob dřívějšího ActiveSync?

Dostane už Windows Phone funkci snímání screenshotů?

Kompletní fotogalerie Windows Phone 8

Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty Windows Phone 8 screenshoty

Byl pro vás článek přínosný?